Menu

Sindrom Petar Pan: Iskustva s djetetom koje se krije u muškarcu

Ko su muškarci koji ne žele odrasti? Da li s njima možemo biti sretni?

Home » Život » Sindrom Petar Pan: Iskustva s djetetom koje se krije u muškarcu - 08.2020

Želja za avanturom, spontanost i smisao za humor? Obavezno! Osmijeh je zarazan. Ali muškarac mora moći preuzeti odgovornost, posebno kada situacije postaju ozbiljne. A muškarci koji ne žele odrasti, isto mogu samo uvjetno rečeno. Šta se, zapravo, krije iza vječitog dječaka u muškarcu? Osjećaj krivice prema roditeljima, navodi američki porodični i bračni terapeut Dan Kiley u svojoj knjizi „Sindrom Petar Pan“. Prema mišljenju Kileya, ovi muškarci boje se upustiti se u vezu, jer imaju osjećaj da nikada ništa ne rade i ne mogu uraditi kako treba.

 

Sindrom Petar Pan: Sve što o tome trebate znati

 

Koje žene privlači ovaj tip muškarca

Prema savjetniku za veze Nataschi Koller, ovaj tip muškarca privlači one žene, koje su veoma rano morale preuzeti odgovornost za nekoga ili nešto. „Stoga ih prije svega privlače muškarci koji zrače jednostavnošću i spontanošću, jer oni imaju upravo ono, što njima u životu nedostaje. Te žene često miješaju pojam ljubavi sa odgovornošću.“

 

Kako prepoznati muškarce s Petar Pan sindromom?  

Svaki čovjek, naravno, samostalno može odlučiti, kada i da li želi odrasti. Isto važi i za odluku, da li želimo biti s osobom koja je po pitanju toga neodlučna. Ponekad slušati srce se isplati, ali kod određenih mustri ponašanja trebao bi zazvoniti alarm upozorenja u glavi. Stručnjak Koller objašnjava, kako prepoznati „Petar-Pan-muškarca“:

  • To su najčešće muškarci, kojima je njihova nezavisnost najvažnija, usamljeni junaci i kauboji, koji jašu pustinjom i zauvijek ostaju nezavisni.
  • Imaju poteškoće s hijerarhijom, obavezama i pravilima.
  • To se često pokazuje kroz seksističke ili slične stavove prema ženama.
  • Radije se druže s muškarcima i kreću se u grupama.
  • Imaju poteškoće upustiti se u ozbiljne konflikte i zajedno raditi na konstruktivnim rješenjima.
  • Vole realnost činiti ljepšom nego što jeste. Nedostaje im sposobnosti samorefleksije i samokritike.
  • Kada kod kuće postaje teško, traže potvrdu u brzim osvajanjima i tada često imaju osjećaj, da ništa loše nisu uradili. Krivicu pripisuju partnerici koja im „oduzima“ sve ljepote i jednostavnost svijeta.
  • Kada je u pitanju seksualnost, teško se nose s ravnopravnom partnericom, zbog čega se osjećaju nesigurnima, posebno ako ona žudi za ispunjenom seksualnošću koja odgovara oboma.

Kako promijeniti muškarca s Petar Pan sindromom?

Niko se ne može promijeniti preko noći, kao što ni dijete u muškarcu tako brzo ne može odrasti. Ipak, kao njegova partnerica možete uspjeti u tome da i on preuzme odgovornost, kaže Koller. „Na početku veze jasno mu stavite na znanje, šta vam se na njemu dopada i šta želite proživjeti zajedno s njim. Napomenite da je u vezi jednako važno da se jedno na drugo možete osloniti, da oboje imate razvijenu svijest o odgovornosti i da je neophodno da se u jednakoj mjeri dajete za vezu.“

Što prije mu kao žena stavite na znanje navedeno, veća je šansa da se veza razvija u pravom smjeru. Jer postoje i oni muškarci koji su svjesni takvih karakternih crta i koji svoje ponašanje žele mijenjati.

Prema gore
OKViše informacija