Menu

Nježno klizite kroz zimu

Skijaško trčanje.

Home » Užitak » Sport i fitness » Nježno klizite kroz zimu - 11.2017

Tiho kliziti na tankim skijama kroz zimski krajolik – to pruža osjećaj gotovo kao da meditirate na snijegu. Ali skijaško trčanje morate naučiti.

Vlastiti dah i skije na snijegu je sve što ćete čuti. Brzinu određujete sami: elegantan tempo ili gotovo usporeno kretanje. Bit će takvih dana kada će vam sunce grijati lice, a i takvih kada će vam obraze grepsti ledeno hladni zrak. Ali bit ćete prepušteni samima sebi, zaogrnuti tihim, bijelim krajolikom. Zastanete li samo na kratko, čuti ćete njegove nježne zvukove.

Ako se prepustite ritmu skijaškoga trčanja, nećete samo pojačati tjelesnu formu, nego ćete učiniti nešto dobro i za svoju dušu. Naša se psiha veseli kretanju na hladnom zraku i usred prirode. Skijaško trčanje možemo uporediti s meditiranjem na snijegu. Ograničavamo se samo na ono bitno, a to je udisanje i izdisanje. Sav ostali svijet oko sebe jednostavno zaboravljamo.

Trening za mišiće

Skijaško trčanje donosi tijelu mnoge prednosti jer se aktiviraju brojne mišićne skupine, čak više njih nego kada vježbamo jogu.
Ruke i ramena vježbaju se pokretanjem štapova, a noge skijaškim pokretima. Muskulatura trupa se trenira u sklopu rotacija čime se uspostavlja ravnoteža i koordinacija. Istovremeno ovaj trening izdržljivosti podstiče rad srca, krvožilnog sistema i pluća. Podstiče se izmjena tvari u organizmu, imunitet i sagorijevanje masnoća. Profesionalci imaju lagane i usklađene pokrete, gotovo kao da ne osjećaju nikakva napor. Ako ste već jednom stali na skije za skijaško trčanje, onda znate koliko se boravi u pognutom položaju. Ipak je skijaško trčanje sport prikladan gotovo za svakoga i ne poznaje dobnu granicu.

Na početku se svakako isplati započeti neki kurs da biste odmah na početku svladali tehniku pravilnog držanja te da biste ispravili sve greške. Za nekoliko sati već ćete razviti osjećaj za pravilan razmak, klizanje i kočenje te ćete naučiti koje sve tehnike postoje. Početnici se upravo na stazama za skijaško trčanje bez nagiba najbolje osjećaju jer i spuštanje nizbrdo se na tankim skijama mora naučiti. Ako ste nesigurni, probajte, kao i kod običnog skijanja, tehniku pluga.

Dodatna oprema

Temelj uspješnog doživljaja skijaškog trčanja se krije u odgovarajućoj opremi. Skije moraju biti prilagođene visini i težini tijela. Šire skije više su prikladne za početnike jer uži modeli iziskuju više ravnoteže.

Početnici ih ne moraju nužno premazati voskom. Skije za klasičan stil izvođenja vjerojatno su lakše te su za oko 10 centimetara duše od onih za slobodni stil, ali zato je kod slobodnog stila potrebno koristiti štapove koji dosežu do brade. I cipele se razlikuju od tehnike do tehnike. Klasične cipele su većinom niže, dok one kod slobodnog stila dosežu do koljena.

Odgovarajuća odjeća u idealnom slučaju je prozračna i uska. Cipele za skijaško trčanje puno su tanje i noga se u njih bolje uklapa nego u slučaju skijaških cipela. Od savršene opreme ili atraktivne odjeće važnija je volja za kretanjem i upuštanje u ovaj nježni, meditativni oblik kretanja. Bez obzira na to koliko se brzo ili polako krećete, pronaći ćete svoj vlastiti ritam.

Tehnika

Klasični stil:
Trči se u posebno namijenjenim stazama za skijaško trčanje (loipe). Najuobičajenija tehnika je dijagonalni korak kod kojeg kao da hodate pomoću štapova, ali pokreti su spojeni u jednu cjelinu. Mogu se birati ravne ili blago nakošene trase. Položaj nogu je paralelan, savijene su u koljenima, a odgurujete se štapovima. Skije su duže, a štapovi kraći.

Slobodni stil:
Takozvani slobodni korak je zahtjevniji od klasičnog, dijagonalnog. Potrebno vam je više snage i ravnoteže da biste bili brži i dinamičniji.
Trči se na nekoliko metara širokoj pisti. Oprema: skije su kraće, a štapovi duži.

Važno: Na početku se koncentrišite na jednu od dvije tehnike. Klasičan stil je bolji za početnike.

Zimska idila

Za sve skijaše, bordere, pa čak i one koji samo žele boraviti na svježem zraku u nastavku preporučujemo i druge bosanskohercegovačke planine.

Bjelašnica sinonim XIV Olimpijskih Zimskih igara, jedna je od omiljenih destinacija za ljubitelje zimskih sportova. Ima najstrmije i najzahtjevnije staze od svih bosanskohercegovačkih planina, idealna za sve sa avanturističkim duhom.

Igman iako najmanja sarajevska planina predstavlja popularno odredište za skijaše i planinare. Ovu olimpijsku ljepoticu krase Veliko i Malo polje sa oko 30 kilometara uređenih staza za biatlon i skijaško trčanje. Poznata je po skokovima koji su održani tokom XIV Olimpijskih Zimskih igara.

Vlašić je još jedan centar zimskog turizma. Pored uređenih skijaških staza, pruža bogatu gastronomsku ponudu, te je poznat po tradiciji pravljenja vlašičkog sira.

Skijaške staze za trčanje u BiH i drugim zemljama

Bosna i Hercegovina
U ponudi brojnih olimpijskih planina, staze na skijaško trčanje možete pronaći na planini Jahorina. Planina se nalazi u centralnom dijelu BiH tj. u jugoistočnom dijelu Republike Srpske i udaljena je 30 km od Sarajeva i 15 km od Pala. Skijašima je na raspolaganju više od 20 km odlično uređenih staza i za alpsko skijanje povezanih žičarama i ski – liftovima. Povoljni klimatski elementi, čist vazduh bogat kiseonikom i ozonom blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka.

 

Hrvatska
Uprkos tome što je Hrvatska primarno zemlja sunca i mora, više regije i planine, zimi prekrivene snijegom, nude sadržaje poput skijaškog trčanja, a u blizini Zagreba, to je svakako Sljeme.

Slovenija
Slovenske staze za skijaško trčanje nisu velike, ali zato na njima nema ni gužve. Omiljene su one na Triglavu ili u Kranjskoj Gori koja broji preko 40 kilometara staza za skijaško trčanje.

Prema gore
OKViše informacija