Active Beauty
Smuđ iz pećnice sa tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama

Savršen obrok za nadolazeće proljeće.

Smuđ iz pećnice sa tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama

Super hrana – tajna je u svježim namirnicama

Zander aus dem Ofen auf SalatSastojci za 2 osobe

  • 2 tikvice
  • 4 zelene šparoge
  • 3 supene kašike maslonovog ulja + malo premazivanja za kalup
  • 100 g borovnica
  • 100 g sojinih sjemenki
  • sol
  • biber
  • 2 filea smuđa
  • 1 čajna kašika maslaca
  • 2 limuna
  • 1/2 svežnja kopra
  • 1/2 svežnja nane
  • 2 supene kašike pistacija

Priprema:

  1. prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Odrezati krajeve tikvica pa ih spiralnim ili običnim nožem narezati na tanke trake.
  2. kalup za pečenje premazati sa malo ulja pa ravnomjerno rasporediti tjesteninu od tikvica. Oprati šparoge, odstraniti zadebljane krajeve pa oguliti posebnim nožem za šparoge. U tavi zagrijati 1 supenu kašiku ulja pa peći šparoge 4 – 5 minuta. Kada se zapeku sa svih strana, dodati u tjesteninu od tikvica. Oprati borovnice i sa sojinim sjemenkama dodati u tjesteninu. Pokapati sa 2 supene kašike ulja te začiniti solju i biberom. Staviti povrće u prethodno zagrijanu pećnicu i peći 10 – 15 minuta.
  3. paralelno poslagati filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje te začiniti solju i biberom. Rasporediti po površini komadiće maslaca te sve pokapati supenom kašikom ulja. Izrezati limun na kriške pa ih poredati po ribi. Tako peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta.
  4. u međuvremenu oprati kopar, malo protresti da se osuši te sitno narezati. Također sitno narezati listiće nane i pistacije.
  5. izvaditi ribu i povrće iz pećnice, aranžirati na tanjiru, ukrasiti nanom, koprom i sjeckanim pistacijama te poslužiti.

Kada je o okusima riječ, već smo spremni za proljeće. Svježe šparoge se mogu naći u prodavnicama, a superfood borovnice se mogu koristiti i zamrznute.