Menu

Šta je ženama zaista na muškarcima privlačno

Brzi, sportski automobil i debeli novčanik privlače žene? Bilo nekad.

Home » Nadahnuće » Šta je ženama zaista na muškarcima privlačno - 05.2019

Brzi, sportski automobil i debeli novčanik privlače žene? Bilo nekad. Ovih 13 osobina čine muškarce neodoljivima.

Postojala su vremena u kojima muškarac, prema Friedrich Torbergovom djelu „Tante Jolesch“ (Tetka Jolesch), nije morao biti ljepši „od majmuna“ – izuzev ako je bio siromašniji od miša. Ta vremena su prošla. Izvod bankovnog računa je istrajao kada je u pitanju faktor atraktivnosti muškarca. Dvije trećine žena je prije nekoliko godina u jednom upitniku izjavilo da im je svejedno kolika je plata njihovih partnera. Njih 20 posto još uvijek živi u klasičnoj podjeli uloga da je muškarac onaj koji donosi novac u kuću. Slične rezultate dobila je i 2010. godine sociolog Nina Baur: „Samo svakoj trećoj ženi je važno da njen muškarac mnogo zarađuje; svaka šesta želi skupe poklone, a svakoj desetoj nešto znači činjenica da njen partner vozi skup automobil“, objašnjava u intervjuu za novine „Süddeutsche Zeitung“ – i odmah ukazuje na jedan pogrešan zaključak: „Muškarci i dalje nažalost vjeruju da moraju biti savršeni i da su statusni simboli ekstremno važni.“

Nije ni čudo. Jer dugo vremena je „jaki spol“ odgajan da poslovno bude uspješan. Visoka primanja bila su glavni cilj, a kružile su izjave poput „Seksipil muškarca ogleda se u potentnosti njegovog automobila“. Dok su djevojčice od malena učile da se bave svojim izgledom koji je trebao biti uvijek njegovan, muškarci jedva da su učeni kako da sijeku nokte. Tuširanje, pranje kose, brijanje – tako je glasila muška njega. Kako bi zaveo ženu, dugo se vjerovalo, da nije trebalo više od vode, sapuna i zaručničkog prstena.

Otkako su žene počele same sebi kupovati nakit, same plaćati večere u restoranima i sebi mogu priuštiti sportski automobil, muškarci su postali nesigurni. Oni investiraju mnogo vremena u teretani kako bi imali savršeni sixpack, posežu za plastičnim operacijama kako bi crte lica bile ljepše, kosa bila punija i izgledali mlađe te lažiraju svoje online profile. A zapravo je sve mnogo jednostavnije i jeftinije – uz ovih 13 stvari koje su ženama zaista privlačne kod muškaraca.

Zna se služiti alatom.

Ukupno 86 posto žena ne zna se služiti alatom. To je rezultat velikog istraživanja Instituta za istraživanje mijenja Mafo.de. Gotovo 80 posto žena prilikom izbora partnera obraća pažnju na to da li isti zna koristiti čekić i kliješta. A muški ispitanici? 84,3 posto njih navodi da im pričinjava zadovoljstvo baviti se takvom vrstom poslova. Super!

Zna kuhati.

Na upitniku stranice ElitePartner poslije služenja alatom dolazi sposobnost kuhanja – dakle, bitno je ne samo da kuhinju zna ugraditi, već i da u njoj zna pripremiti večeru za dvoje.

Razumije se u tehniku.

Laptop se stalno kvari? Mašina za kafu ne pušta mlijeko? Muškarac koji zna popraviti takve stvari, automatski postaje atraktivan kao George Clooney. „Naše istraživanje pokazuje: 66 posto svih žena veoma je važno da se muškarac razumije u tehniku“, objašnjava sociolog Nina Baur.

Važna mu je njega tijela.

Pravi muškarac miriše na mošus? Mnoge žene smatraju drugačije. U različitim upitnicima se pokazalo da se žene uopće ne osjećaju privučenom od mirisa muškog znoja, čak ni za vrijeme ovulacije – iako tada većina žena preferira miris muškaraca koji je nabijen testosteronom. Osim toga, prema upitniku muškog magazina GQ, 98 posto žena smatra dlakavost u intimnom području apsolutnim no-go. Dlačice u nosu, ušima i na leđima također imaju rijetke ženske fanove. I: Ukupno 84 posto žena smatra da su odsječeni nokti na dlanovima muškaraca atraktivni.

On je pametan.

Naučnici poljske Warsaw School of Economics su ustanovili: Srednje atraktivni muškarci mogu uravnotežiti svoje šanse kod žena svojom inteligencijom. A londonski istraživači su ustanovili da muškarci koji imaju bolje rezultate na testovima inteligencije proizvode kvalitativno bolju spermu – iako možda u ograničenoj mjeri.

Njegova ramena su privlačna.

Muškarci koji samo rade na svom savršenom stomaku zapravo mnogo griješe. U upitniku magazina Man’s Health većina žena je izrazila želju za širokim ramenima kod muškarca. Polovina pored toga želi leđa u obliku slova V, čvrstu pozadinu i istrenirane mišiće nogu. Sixpack na stomaku želi samo 40 posto.

U govoru zvuči suvereno.

Fonetičar Vivien Zuta sa frankfurtskog Institute for Advanced Studies u svojoj knjizi „Zašto duboki muški glas i nije tako privlačan“ objašnjava da privlačnost muškarca ne zavisi od dubine muškog glasa već od njegove melodičnosti. Osim toga, žene smatraju neatraktivnim spori govor i mnoga zastajkivanja.

Ima priču.

Posebno dobru kombinaciju čine „lijepa melodija i sadržaj govora“. Istraživanje Univerziteta u Južnoj Karolini pokazalo je da muškarci koji znaju pričati dobre priče, automatski izazivaju efekt privlačenja kod žene. Naučnici objašnjavaju ovo stanje tako što storytelling uživa visoki društveni ugled – što na žene djeluje privlačno.

Pokazuje veličinu.

Size matters: Prema Emnid istraživanju, 60 posto žena želi muškarca koji je viši od njih – i to po mogućnosti šest do deset centimetara. Naučnici Univerziteta Konkuk u Južnoj Koreji istražili su podatke od gotovo 8.000 parova i utvrdili da „znatna visinska razlika između partnera pozitivno utiče na osjećaj sreće kod žene“.

Nosi bradu od tri dana.

„Bez brkova muškarac nije privlačan“, kaže – logično – Salvador Dalí. Danas žene, ipak, preferiraju drugačiju vrstu „dlakavosti“ na licu muškarca. Naučnici Univerziteta u Queenslandu ispitali su preko 8.000 žena. Rezultat: Kada je u pitanju seksipil, privlačnija je duža brada. Muškarac za kojeg se žele udati može nositi i dugu bradu. Ono što ne smije jeste da brada bude nenjegovana.

Podržava humanitarne svrhe.

Kanadski naučnici otkrili su interesantnu povezanost između humanosti samaca i njihovog ljubavnog života. Muškarci koji redovno daruju novac u humanitarne organizacije ili pomažu potrebitima, seksualno su aktivniji od drugih muškaraca. Društveni karakter žene smatraju privlačnom osobinom.

Zna plesati.

Al Pacino je pokazao kako se to radi u filmu „Miris žene“, a pametni muškarci će to prepisati od njega. Dobrom plesaču žene ne mogu odoljeti, a to se ne odnosi samo na pitanje „Da li ste za ples?“ Gotovo 90 posto ispitanih žena stranice ElitePartner smatraju muškarce koji znaju plesati posebno privlačnim. Neovisno da li je u pitanju Salsa, Tango, Swing ili spori Valcer – to je stvar ukusa. Trenutno je u trendu brazilski partnerski ples „Zouk“.

Voli djecu.

Poznati je paradoks da žene osjećaju jaku privlačnost prema stranim, mladim očevima. Razlog tome je vjerovatno činjenica da tada pokazuju svoju nježnu stranu i sklonost ka porodičnom životu. Prema Nini Baur, 75 posto žena smatra da muškarci koji ne vole djecu nisu atraktivni. Tako gledano, kolica muškarca čine privlačnijim od Porschea.

Prema gore
OKViše informacija