Menu

Stariti sa stilom: Na ovaj način ćete stariti uz više samopouzdanja

Katja, prelijepa i ima 60 godina. Ona nam otkriva kako je pronašla vlastiti stil.

Home » Ljepota » Moda » Stariti sa stilom: Na ovaj način ćete stariti uz više samopouzdanja - 07.2020

Postoje ljudi koji djeluju kao potpuno umjetničko djelo. Kako god ih posmatrali, kod njih je jednostavno sve u savršenom skladu. Oni blistaju iznutra i izvana i čini se kao da nikada nisu morali preispitati svoj stil.

Jedna od njih jeste i naš model Katja, po struci historičar umjetnosti i trener joge. Pitali smo šezdesetogodišnjakinju kako je pronašla vlastiti stil i koje savjete može dati drugima koji isti još uvijek traže. Nemojte zaboraviti da promjena počinje u svakome od nas pojedinačno.

 

Individualno sa stilom: Put do vlastitog stila

  1. Neka uzori budu vaš orijentir

„Mislim da se stil u određenoj mjeri može naučiti, tako što kao orijentir uzimamo ljude koji imaju stil“, kaže Katja. Bezbroj je žena i muškaraca koji vam mogu poslužiti kao inspiracija kada je u pitanju stil. Od glumice i ikone Audrey Hepburn pa sve do Carrie Bradshaw iz serije „Seks i grad“: Da li se radi o realnim ili fiktivnim osobama uopće nije važno. Eksperimentišite i prepoznajte koji look vam se lično najviše dopada.

U čemu se osjećate ugodno, koje dijelove tijela želite naglasiti? Kada je u pitanju Katja, ona želi naglasiti svoje duge, vitke noge i svoju dugu, sijedu kosu. Šezdesetogodišnjakinja smatra da ljepota prije svega dolazi  iznutra: „Biti iznutra u ravnoteži i u miru sami sa sobom odrazit će se i izvana.“

  1. Slijedite vašu intuiciju umjesto trendova

Najnoviji trendovi mogu biti poticaj za eksperimentisanje, ali da ih slijepo slijedite vas neće dovesti do vlastitog stila. Za isto prije svega morate naučiti da vjerujete vlastitoj intuiciji. Ona je poput unutrašnjeg savjetnika, koji je uvijek uz vas i koji vam ukazuje na stvari koje vam se dopadaju – i to neovisno o tome šta je trenutno moderno.

Tako je bilo i s Katjom: „Već kao dijete sam imala osjećaj za stvari koje mi se dopadaju odnosno ne dopadaju. U sedamdesetima sam željela nositi lila stvari, koje nigdje nisam mogla pronaći. Jednostavno sam kupila bijele stvari i sama ih obojila.“ Vremenom se počinje razvijati osjećaj za stvari koje vam stoje i u kojima se osjećate ugodno i atraktivno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Klasici dobrog kvaliteta

Neovisno da li otkačeno ili klasično: Koji god stil odabrali, postoji nekoliko komada odjeće koje bi svako od nas trebao imati u ormaru. Pritom se misli na bezvremene komade odjeće u klasičnim bojama, koji se daju kombinovati na različite načine.

U te modne osnove ubrajaju se: Jeans hlače, klasična košulja, jednobojni sako i bijela majica. Posljednje i Katja ima u ormaru: „Bijela majica kratkih rukava uvijek je dobar izbor – klasik u mome ormaru. Uz to osmijeh – i odmah ste ljepši!“ Češće se smijati nije samo simpatično, već nas zaista čini sretnijima.

  1. Eksperimentisati s modnim dodacima

Kako biste dokazali svoj stil, nisu vam potrebni ekstravagantni, skupi komadi odjeće. Upravo suprotno: Bezvremeni klasici dobrog kvaliteta ostaju osnova čak i onda kada se odlučite u potpunosti promijeniti svoj stil. U kombinaciji s modnim dodacima, basic komadi odjeće djelovat će svaki za sebe poseban.

„Odjeća može biti jednostavna i decentna, a uz obuću, kaiš ili nakit postavljaju se stilski akcenti“, kaže Katja. Ona uz klasike rado kombinuje bogat i raznolik nakit. Na taj način možete eksperimentisati, bez da u potpunosti promijenite svoju garderobu.

Prema gore
OKViše informacija