Menu

Stilizujte kosu bez vrućeg zraka

Poštedite kosu vrućeg zraka i uprkos tome je dobro stilizujte.

Home » Ljepota » Stilizujte kosu bez vrućeg zraka - 04.2017

Čarobni uvojci bez uvijača, sleek look bez pegle za kosu? Moguće ih je postići, a uz to ćete očuvati zdrav izgled svoje kose. Pokazat ćemo vam kako.

Baš kao što je slučaj sa mnogim stvarima u životu, želimo da imamo upravo ono što nemamo pa tako osobe koje imaju valovitu kosu, žele radije da je ona ravna, a osobe koje imaju ravnu kosu, sanjaju o gustim uvojcima. Da bismo se približili svojim vizijama idealnog izgleda tada posežemo za peglama za kosu ili električnim uvijačima.

No postoji jedan problem: redovnim stilizovanjem kose izlaganjem visokim temperaturama, trajno je oštećujemo. Uprkos proizvodima za zaštitu od visokih temperatura kako i proizvodima za njegu, svaki proces ravnanja kose pravi je izazov za kosu jer vrućina, bez obzira da li je njen izvor sušilo ili pegla za kosu, direktno šteti strukturi dlake. Neki tipovi kose u jednom trenutku jednostavno popuštaju pa vlasi postaju lomljive i suhe, a onda je kasno za lijepe, svilenkaste pramenove. Zato dobro dozirajte vruće tretmane ili ih jednostavno izostavite.

Styling kose uz izostanak tretmana vrućeg zraka: evo kako funkcioniše

Sleek look bez pegle za kosu, uvojci bez uvijača – nikakav problem. Ali treba imati na umu da styling počinje njegom. Ako želite da imate velike uvojke, nećete moći izbjeći upotrebu vrućeg zraka i hemijskih sredstava, a za sve druge vrijedi sistem probavanja.

Sve počinje njegom. Najbolja su priprema šamponi, regeneratori koji se ne ispiru, ulja i serumi koji kosu čine glatkom i hidratizuju je. Koristimo šampon i regenerator sa učinkom zaglađivanja, ali to još uvijek nije dovoljno da bi se postigao sleek look, iako će navedeni proizvodi ukrotiti nemirnu strukturu kose i postići savršenu bazu za glatku kosu

Obilno četkanje. Ovom tehnikom se postiže ujednačen i uredan izgled kose, a najbolje je koristiti tip četke za dugu kosu, paddle brush. Riječ je o širokim četkama koje su jako nježne, zahvaljujući integriranim jastučićima za zrak. Kosa se nježno češlja već u procesu sušenja da bi se otpetljali svi čvorići i da bi pramenovi bili zaglađeni. Neki kosu češljaju dok se sasvim ne osuši, ali to je naporno i zahtijeva puno vremena.

Tretman zaglađivanja. Nakon pranja se nanosi fluid koji zaglađuje kosu ili specijalni tretman za kosu. Posebno su prikladni proizvodi s formulom anti-frizz. Posebni losioni za kosu ili pjene za stilizovanje utiču na strukturu kose tako što obavijaju svaku pojedinačnu vlas. Najbolje djelovanje postižu serum ili sprej za glatku kosu.

Uvijanjem do ravne kose. Uvojcima možete postići da vaša kosa postane zaglađena. Iako prethodna rečenica zvuči paradoksalno, praksa se pokazala djelotvorno. Da bi se postigao efekat zaglađene kose, još vlažnu, prosušenu kosu uvijte na XL-uvijače. Što su uvijači veći, učinak će biti bolji. Pojedinačne pramenove čvrsto pritisnite uz uvijače i pričvrstite ukosnicom. Važno je da se kosa uvijek okreće u istom smjeru. Tako postižete naglašen učinak zaglađene kose. Zatim ostavite kosu dva do tri sata da se osuši, izvadite uvijače i uredno se počešljajte. Uvojke možete razvući prema unutra ili napolje.

Hladni zrak. Ako nemate vremena za cijelu tu akciju uvijanja kose, imate još i mogućnost zaglađivanja kose hladnim zrakom sušila za kosu. Iako i taj postupak traje određeno vrijeme, dosta manje oštećuje kosu od djelovanja vrućine. I najbolje je fenirati kosu okruglom četkom, pramen po pramen.

 

Uvojci bez djelovanja vrućine

Čak i uvojke možemo dobiti, a da kosu ne izlažemo vrućem zraku. Tada treba imati na umu da postoje različiti stepeni uvijenosti kose. Najmodernija metoda je, sasvim sigurno, tehnika uvijanja kose viklerima. Ali tu su i neke druge varijante kao, na primjer, uvijanje kose trakicama ili uvijenim punđama. Kod obje metode je potrebno da se izvrše određene predradnje, na primjer, nanošenje šampona za valovitu kosu ili nanošenje posebne paste za uvijenu kosu.

Uvod u kreiranje uvojaka ukosnicama

Korak 1: potrebni su nam samo: sprej za fiksiranje, tanki češalj i puno ukosnica. I, naravno, vrijeme.
Korak 2: nakon pranja kosu prvo treba dobro iščešljati
Korak 3: tankim češljem odvojite pojedinačne pramenove. Uvijajte ih toliko dugo dok se sami od sebe ne uviju uz glavu.
Korak 4: male punđe koje tada nastanu, pričvrstite ukosnicama. Nakon tri sata pustite kosu.
Korak 5: izvadite ukosnice iz kose – i vaša valovita kosa je tu.
Korak 6: sprej za fiksiranje ili stilizovanje kose je prikladan je održavanje postojanosti frizure.

Uvod za kreiranje frizure trakama

Uz pomoć malog trika, i trake za kosu, možemo napraviti uvojke, a rezultat će biti otkačena, valovita kosa za koju se nećemo morati oslanjati na djelovanje vrućine. Ova metoda pošteđuje kosu i uprkos tome je lijepa. Sve što nam je potrebno za nju su traka za kosu i malo spreja za fiksiranje.

Korak 1: na početku bismo trebali dobro počešljati kosu te je malo navlažiti.
Korak 2: zatim bismo sa gornje strane, iznad ušiju, trebali staviti traku za kosu.
Korak 3: sada uzimamo prvi pramen s prednje strane i trebamo ga zakačiti s gornje strane, za traku. Što je tanji pramen, to će kasnije biti sitniji uvojci.
Korak 4: sada taj pramen omotavamo oko trake sve do vrha. Tako nastavljamo pramen po pramen dok ne omotamo svu kosu oko trake.
Korak 5: sada moramo biti strpljivi. Ova metoda je prikladna ako uvojke ostavimo namotanima oko trake preko noći, u protivnome bismo mogli postati nestrpljivi od pukog čekanja.
Korak 6: ujutro otpustite kosu i dobivene uvojke fiksirajte sprejem za kosu.

 

Prema gore
OKViše informacija