Menu

Šumska kupka: 5 razloga zbog čega priroda na nas ima takav uticaj

U Japanu „kupanje u šumi“ važi čak za oblik terapije.

Home » Zdravlje » Šumska kupka: 5 razloga zbog čega priroda na nas ima takav uticaj - 12.2020

Da drveće ima pozitivno djelovanje na ljude naučno je dokazano. U Japanu „kupanje u šumi“ važi čak za oblik terapije. Šta nam zapravo šetnja šumom čini?

Duboko disati i dopustiti da okolina djeluje na nas: To je već dovoljno za duboko opuštanje. Barem kada se nalazimo u šumi. Naučna istraživanja su pokazala da efekt opuštanja nastupa već nakon nekoliko minuta boravka u šumi, piše medicinar Maximilian Moser u knjizi „U potpunosti zdravi uz snagu šume“ (izdanje Servus).

Pročitajte 5 dobrih razloga zbog kojih bi češće trebali boraviti u šumi i počastiti se „šumskom kupkom“.

5 pozitivnih efekata koje „šumska kupka“ ima za nas

  1. Šuma pomaže u regeneraciji

Jaka zelena boja jele, hrasta, paprati i mahovine ne sviđa se samo djeci – već i odraslima popravlja raspoloženje. Lijepi oblici drveća ili zemljani mirisi predstavljaju doživljaje koji djeluju opuštajuće na duh. I čak možemo trenirati ravnotežu kada hodamo preko neravnog, nagetog tla.  Znači, tačno je da je priroda naše najbolje igralište. Boravak u šumi pomaže pri regeneraciji slično kao što to čini i san. Kada postanemo jedno s prirodom, možemo lakše prihvatiti tok života. Tijelo i duša najbolji mir pronalaze u šumi.

  1. Mirisna mješavina koja opušta i jača

Veliku ulogu u djelovanju šume na nas igraju terpeni: To su materije u eteričnim uljima drveća putem kojih međusobno komuniciraju. Prilikom šetnje u šumi putem kože upijamo tu mirisnu mješavinu. Pri tome naše srce kuca sporije, vegetativni nervni sistem i imunološki sistem se smiruju, a odbrambeni sistem jača. Krvni pritisak se snižava jednako kao i hormon stresa kortizol. Možda zbog toga jer u šumi nismo prekomjerno okruženi nadražajima koji nepovoljno utiču na nas. Na taj način možemo sami sebe bolje doživjeti i refektirati.

  1. Orkestar drveća protiv stresa

Šumska tišina protkana je zvucima pucketanja grana ili opadanja iglica – to su zvuci koji su blagodat za naše uši. Drveće s iglicama na nas ima posebno djelovanje, kaže inženjer šumarstva Erwin Thoma: „Medicinsko djelovanje se posebno istraživalo kod stabala s iglicama. To ne znači da stabla s lišćem imaju manji učinak na nas. Šuma na ljude utiče poput orkestra koji svira predivni koncert. Da bi djelovanje bilo potpuno, potrebna je raznovrsnost.“

  1. Priroda kao skrovište za ravnotežu

„Ljudsko biće razvilo se iz prirode: doslovno potičemo iz šume. Duboko u našim ćelijama je spašena informacija da nas stabla štite.“, kaže Thoma. Mnogi od nas žive daleko od prirode, u većim i manjim gradovima. Svako od nas osjeti da nam to ne godi. Nema razloga za uzbunu: „Ljudi se ne znaju nositi s kratkoročnim opterećenjem. Međutim, to je samo onda kada proživljavamo ritam stresa i opuštanja.  Zbog toga je važno koliko god je moguće prirodu pustiti u naš život, na sve dostupne načine.“

Prema gore
OKViše informacija