Menu

Treba mi manje stvari

Održiv život može biti toliko jednostavan.

Home » Nadahnuće » Treba mi manje stvari - 09.2017

Kupovati domaće proizvode, proizvoditi manje otpadaka, ekološko smatrati dobrim izborom, ali prema tim načelima i živjeti.

Posezati za onim što već imamo i od toga stvarati novo. Iako se sve ovo čini jako lijepim, u svakodnevnom nam životu neprestano stvara nove izazove. Pritom nam najčešće nedostaje samo malo kreativnosti jer uz nešto mašte i spretnosti u rukama brojne se stvari koje svakodnevno nagomilavamo, mogu reciklirati i prenamijeniti. Svejedno da li napravili stalak od starog drveta za odjeću, ili od ljekovitoga bilja i ostataka platna malene jastučiće za ormar, svaki materijal može biti nadahnuće za nove ideje. Tako u svoje stvari udahnjujemo notu individualnosti i uz to štedimo novac i resurse. Usput pravimo veliki korak u smjeru održivosti života.

Reciklirajmo

Usput. SENNHEISER X FREITAG je korporacija koja se može vidjeti, ali i čuti. Obruč slušalica napravljen je od iste cerade za kamione kao i pripadajuća torbica.
Praktično. Boca od plemenitog čelika ne sadrži bisfenol A, teška je samo 100 grama i namijenjena je za čuvanje vrućih i hladnih napitaka. 24 BOTTLES.
Održivo. Rukavica za domaćinstvo IF YOU CARE je sačinjena od 100 % kaučuka, jako je otporna. Može imati višetruku upotrebu.
Kreativno. Šareni podmetači za jaja LOCKENGELÖT. Ovako izgleda kada neki predmet doradimo i prenamijenimo.
Dekorativno. Morski pas od starih indonezijskih brodskih daski – cool predmet koji privlači poglede.
Reciklirano. Ruksak 360° od starog jedra, čvrst i prostran.
Alternativno. Maramice od pčelinjeg voska s jojobinim uljem imaju antibakterijsko djelovanje i zamjenjuju plastične i aluminijske folije. VON ABEEGO.
Funkcionalno Spremnik za hljeb i daska za rezanje od bambusa (model „Leo“ BERGHOFF) u jednom: Kada rezanje hljeba postane održivo i pravilno.

Savjeti kako izbjeći suvišno smeće

  • Umjesto jednokratnog korištenja… kutija. Stare kutije za kafu, staklene boce, kutije za keks. Sve te predmete možete koristiti višekratno i tako na dnevnom nivou smanjiti nakupljanje smeća.
  • Platno umjesto plastike. Ne planiramo baš svaku kupovinu, a mali platneni ceker stane u bilo koju ručnu torbu. Dobro će doći pri svakoj spontanoj kupovini.
  • Kreativno, umjesto novo. Ako razmišljamo kreativno, onda nam je jasno da mnoge stvari možemo prenamijeniti ili preobraziti u nešto drugo, na primjer, od paleta možemo napraviti sto.
  • Namirnice iz domaćinstva umjesto hemije. Brojne mrlje možete odstraniti pomoću prirodnih sredstava koja ne štete okolišu. Pritom štedimo i na otpacima od odbačenih pakovanja.
  • Posuđeno umjesto kupljeno. Ne moramo sve posjedovati. Stvari koje ne trebamo često, bolje je posuđivati od prijatelja i komšija nego kupovati.

 

Prema gore
OKViše informacija