Menu

Parfemi: kako miriše ljeto u dm-u?

Miris đurđica, ljubičica, božura i frezija lebdi u zraku.

Home » Život » Parfemi: kako miriše ljeto u dm-u? - 04.2017

Sunce sve snažnije zagrijava zemlju, mahovinu, lišće i travu, dajući toplim godišnjim dobima posebnu, mirisnu draž. Ostatak odrađuju prodavači parfema.

Teške mirise koje koristimo zimi, možemo da zamijenimo mirisima šarenog cvijeća i svježeg voća. Intenzivni, teški mirisi koji razbuđuju sva čula tako ove sezone ostavljaju prostor na policama novim mirisima, a svi odreda su lakši i blaži. Proljeće, a potom i ljeto je simbol buđenja, nove energije, svježine i dinamike. Sve su to komponente koje tvorci parfema godinu za godinom ugrađuju u svoje mirisne kreacije.

Kako zapravo miriše ljeto?

Ako ćemo stvari posmatrati sa neromantične strane, onda ljeto prirodno miriše na jedan sasvim drukčiji način nego što mi to zamišljamo. Ljetom dominira miris koji nastaje kada sunce intenzivno grije zemlju, travu i lišće. Uprkos tome, većina nas pri pomisli na ljeto, pred očima ima buket svježeg cvijeća.

Da li uopšte postoji nešto kao što je kolektivno pamćenje mirisa?

Ljetni miris sadrži kompleksnu mješavinu komponenti različitih mirisa, a što je najvažnije, nije riječ o mirisu koji je uvijek isti, nego koji je naučen. U skladu s tim, neki Amerikanac sigurno ima sasvim drukčiju viziju o tipično ljetnom mirisu u poređenju sa Azijcem ili Europljaninom. Zapravo, ljetni miris nije kolektivno prepoznatljiv, nego je jedinstven za svakog čovjeka, kao što je otisak prstiju.

Savjet: radimo to intuitivno i uprkos tome pogrešno. Parfem ni u kojem slučaju ne bismo smjeli trljati o kožu jer tako uništavamo molekule mirisa.

Kako se onda materijalizira taj posebni miris?

Naših 350 receptora šalje trajne elektronske signale prema mozgu gdje se povezuju sa osjećajima i pohranjuju. Naša srednjoeuropska memorijska ploča sadrži pohranjen miris svježeg cvijeća, đurđica, ljubičica, božura i frezija. Taj miris povezujemo sa samim pogledom na toplinu, nov život i većina ga ljudi povezuje sa pozitivnošću. Poseban miris ljeta tijelu signalizira početak toplog godišnjeg doba pri čemu se događaju određene hormonalne kao i promjene u raspoloženju. Ova teorija odražava se, naravno, i u najnovijim ljetnim mirisima, ali, sami ih pomirišite i otkrijte to!

Prema gore
OKViše informacija