Menu

Djelovanje eteričnih ulja

Uljna luka u kupatilu.

Home » Ljepota » Djelovanje eteričnih ulja - 10.2016

Ko se želi opustiti slijedi svoj nos. Eterična ulja laskaju našem nosu. Onaj ko ih pravilno koristi može pomoću aromaterapije pomoći svom tijelu da se izbori protiv ove ili one bolne tačke.

Oporo i slatko, pomalo sočno. Sasvim je jasno: To miriše na odmor. A to što tako dobro miriše i podsjeća na stabla narandže u cvatu u Grčkoj je ulje nerolija. Mirisi nas vode na putovanje, bilo u daleke, udaljene zemlje, bilo u davna prošla vremena. Međutim, ona mogu mnogo više, djeluju direktno na naš centar za osjećanja, limbički sistem. A tako funkcioniše i jedan dio aromaterapije, koja se sve više koristi kao dopuna klasičnoj školskoj medicini. Ranije su bile ovijene plaštom ezoterike, u međuvremenu su i u okviru ozbiljne nauke počele važiti za isprobano sredstvo u ublažavanju, liječenju i čak preventivi zdravstvenih i duševnih problema. Eterična ulja se čak primjenjuju i u bolnicama. Pojedini mirisi pomažu u opuštanju i pronalaženju mira. Drugi djeluju stimulativno i osvježavajuće.

Historijski savjeti i moderna saznanja

Kleopatra je, navodno, spavala na jastucima koji su bili napunjeni laticama ruže. Rimski historičar Plinije je preporučivao postavljanje svježih listova mente na zidovima u bolesničkim sobama kako bi se osvježio zrak. A ljekari u srednjem vijeku su koristili mirise kao što je tamjan kako bi se zaštitili od zaraze smrtonosnim bolestima. Wolfgang Steflitsch je specijalista za plućne bolesti i potpredsjednik Austrijskog udruženja za naučnu aromaterapiju (ÖGwA). On gotovo svakodnevno doživljava u praksi kakve efekte eterična ulja mogu imati na organizam. A upoznat je i sa naučnim saznanjima u vezi toga: “Došlo se do saznanja da, na primjer, mirisi dospijevaju i u one dijelove mozga u kojima djeluju antidepresivi. Antidepresivi obezbjeđuju da transmiteri za poboljšanje raspoloženja budu raspoloživi u većim količinama. I eterična ulja to mogu postići.” Na poboljšanje raspoloženja utiču, na primjer, sva citrusna ulja i cvjetna ulja od ruže do ylang ylang. Neroli važi kao emocionalno ulje za hitne slučajeve – uporedivo sa kapima za hitne slučajeve od bahovog cvijeta. Za opuštanje, stručnjak preporučuje ružino drvo, lavandu, matičnjak, mandarinu i limun.

Nekoliko kapi ružinog drveta ili lavande u kupku i zaboravite stresan dan.

Moderno. Nekoliko kapi ružinog drveta ili lavande u kupku i zaboravite stresan dan.

Nekoliko kapi sa velikim efektom

Prirodni mirisi nemaju samo psihološke efekte. Oni mogu u cijelom tijelu – slično kao lijekovi – razviti farmakološko djelovanje. Steflitsch: “Oni mirisanjem preko sluznice nosa i inhaliranjem preko bronhija, kao i prilikom utrljavanja, masaža, obloga ili kupki dospijevaju preko kože u krv.” Zahvaljujući širokom spektru djelovanja, odabrana eterična ulja – često kao mješavina sa prirodnim biljnim uljima, kao što su bademovo ulje, susamovo ulje, arganovo ulje, u raznim područjima primjene mogu dodatno pozitivno djelovati, kaže specijalista. “Medicinska aromaterapija djeluje posebno dobro kod emocionalnih i psihičkih tegoba, te stanja slabosti, kod infekcija i upala gornjih i donjih disajnih puteva, bolova i upala mišićno-koštanog sistema, kožnih oboljenja, ženskih tegoba, probavnih smetnji i za podsticanje samoiscjeljenja organizma.”

Kućni lijek protiv prehlade

Sastojci brojnih ulja djeluju antimikrobijalno, dakle protiv virusa, bakterija i često protiv gljivica, što je posebno velika prednost u periodu prehlada: “Sastojci ulja eukaliptusa i timijana mogu pomoći u slučaju infekcija u predjelu nosa i grla tako što će pomoći u oslobađanju sluzi i zaustavljanju upale. Osim toga, kod tretmana bakterija eteričnim uljima nema problema sa rezistencijom, što je često bio slučaj kod antibiotika.” Ako se aromaterapija primjenjuje kod oboljenja, onda odgovorni ljekar treba biti sa tim dobro upoznat. Ili se odmah trebate obratiti ljekaru koji radi i kao aromaterapeut.

Priroda nas snabdijeva brojnim i dragocjenim sastojcima za eterična ulja.(

Priroda. Priroda nas snabdijeva brojnim i dragocjenim sastojcima za eterična ulja.

Visoko kvalitetno i biljno

Preduslov za efikasno djelovanje jeste da ulja budu kvalitetna i da su proizvedena na 100 procentnoj biljnoj bazi, objašnjava Steflitsch: “Eterična ulja ne treba – osim malog broja izuzetaka – iz predostrožnosti nanositi direktno na kožu. Ko ima problema sa alergijama može sa unutrašnje strane podlaktice nanijeti jednu do tri kapi. Kod netolerancije u roku od pet minuta se javlja trenutna reakcija odnosno u roku od 24 sata kasna reakcija.”

Ubica stresa u kupatilu

Kneipp kupka za zdravlje za potpuno opuštanje pomaže da dođemo do mira nakon stresnog dana. Blagotvorna kombinacija prirodnih eteričnih ulja pačulija ublažava napetost, visoko kvalitetan ekstrakt sandalovine dovodi u ravnotežu. Sa formulom od ekstrakta ivančice i pasiflore i tetesept ulje za tuširanje za smirivanje djeluje opuštajuće: Stres i nemir se ublažuju, nakon tuširanja se odmah osjećate prijatnije.

 

Eterični vodič

Primjena: Eterična ulja se proizvode destilacijom vodenom parom ili hladnim presovanjem. Najbolje ih je koristiti u razblaženom obliku ili – za masaže i utrljavanja – pomiješana sa bademovim, susamovim ili maslinovim uljem (10 kapi na 50 ml osnovnog ulja). Za ova ulja, kao i za same eterične supstance važi: biološka čistoća i prirodnost daju visok kvalitet. Ulja ne smiju sadržavati ostatke i pesticide.

Za opuštanje: Matičnjak, ružino drvo, rimska kamilica, ruža geranija, sandalovina, ylang ylang, eukaliptus, lavanda, mandarina, kadulja, vanila, limun i neroli djeluju opuštajuće. Mogu se pomiješati sa bademovim uljem i nanijeti na kožu. Ko često reaguje alergijski, treba mirisnu mješavinu prvo isprobati sa unutrašnje strane podlaktice.

Imajte na umu: Kod beba i male djeca se ne smiju koristiti eterična ulja. Sva ulja čuvati izvan dohvata djece.

I u modernoj medicini se koriste aromaterapije.

Mir. I u modernoj medicini se koriste aromaterapije.

Pravilna primjena

Dr Wolfgang Steflitsch, specijalista za plućne bolesti i potpredsjednik Austrijskog udruženja za naučnu aromaterapiju (ÖGwA), koristi eterična ulja kao podršku kod prehlada, infekcija gripe i oboljenja disajnih puteva.

Primjena:

  • Inhalacija na tradicionalni način: 4 kašike eteričnog ulja sa 1 kašikom morske soli dodati u zdjelu sa vrućom vodom.
  • Tople kupke: 6 do 12 kapi eteričnog ulja
  • Kupke za noge: 3 do 5 kapi eteričnog ulja
  • Antimikrobijalno djelovanje: ravensara, manuka, čajevac, eukaliptus citriodora, eukaliptus staigeriana, timijan Ct. Linalool/Thujanol, matičnjak officinalis, palmarosa, limun, origano, mirta
  • Ulja za kijavicu/paranazalne sinuse: bosiljak, limun, eukaliptus, ruzmarin, kadulja, bijeli bor, timijan, velikolisnata lavanda, cedar, klinčić, benzoin, styrax, cajeput
  • Protivupalno djelovanje: plava kamilica, stolisnik, ruža, palmarosa, masno arganovo ulje ili ulje sandalovine, tamjan
  • Ulja za suhi kašalj: niaouli, limun-eukaliptus, eukaliptus staigeriana, Petit Grain, ruzmarin Ct. Verbenon, rimska kamilica, bosiljak, komorač, anis, benzoin, styrax, mirta
  • Efekat podsticajne regeneracije: rimska kamilica, fina lavanda, matičnjak, neroli, bergamot, narandža, mandarina, Petit Grain, mirta (Myrtus communis Ct. Myrtenylacetat)
  • Efekat podsticanja cirkulacije i snabdijevanja disajnih puteva: ruzmarin, lovor, niaouli, cajeput, crni biber, đumbir, fina lavanda
  • Anti kataralna ulja: eukaliptus radiata, eukaliptus globulus, eukaliptus satigeriana, ruzmarin Ct. Verbenon/Borneon, menta, niaouli, cajeput, izop (Hyssopus officinalis var. Decumbens), timijan vulgaris, velikolisnata lavanda, lavanda, kadulja, komorač, šumski bor (bor), cedar, tamjan, oman, eterično ulje crnog kima, benzoin, styrax

Citrusna i cvjetna ulja poboljšavaju raspoloženje, za opuštanje su pogodni ružino drvo, lavanda ili matičnjak.

Prema gore
OKViše informacija