Menu

Upcycling u Bangladešu: Novi život za plastične boce

Inicijativa Austrijanke Zitte Schnitt

Home » Život » Održivost » Upcycling u Bangladešu: Novi život za plastične boce - 12.2018

Austrijska proizvodna dizajnerica Zitta Schnitt putovala je u Bangladeš kako bi upcyclingom starim plastičnim bocama dala novi smisao.

Bangla Bangla!

Zitta Schnitt stoji usred ogromne deponije smeća na gradskoj plaži glavnog grada Bangladeša, Dhaka. Oko njega kruže stotine lešinara, dok sunce sija na besprijekorno plavom nebu. U otpadu, Zitta se obogatila. Kako u kreativnom tako i u materijalnom smislu.

Kreativni procesi oduvijek su zanimali tridesetogodišnjakinju, potraga za „rupom“ u sistemu koja još treba biti ispunjena. U najboljem slučaju, to je ideja koja pomaže da se određena situacija ili proizvod poboljšaju. Za Zittu radni zadatak je sasvim jasan: „Otkriti mogućnost optimiranja i tu ideju transformirati u gotovo rješenje – to je ono najzanimljivije u mom poslu kao dizajnerice.“

Nešto stvoriti – to je ono što nedostaje. Zittine oči su uvijek pažljive, i kod kuće u Austriji, a posebno kad negdje otputuje. One su važne za inspiraciju i promjenu perspektive. „Sa putovanja uvijek nešto nosimo sa sobom i širimo svoje vidike“, kaže Zitta. „Često se moramo prilagođavati različitim uvjetima. Procesom prilagođavanja dobijamo inspiraciju za prihvatanje novih gledišta.“

Upcycling PET boca

Na ideju da istrošenim plastičnim bocama pruži novu vrijednost, Zitta je došla u srednjoj školi. Tada su kante za otpatke u školskim hodnicima bile prepunjene plastičnim bocama. Svakodnevno bi se izvlačile boce iz automata i u kratkom vremenskom periodu bi se iste bacile. Za proizvodnju jedne PET boce neophodno je tri litra vode – dva litra za proizvodnju i jedan litar za punjenje – jednako kao i četvrtinu litra ulja. Zitta je bila šokirana.

Upcycling = recikliranje kod kojeg novonastali predmet ima veću vrijednost od prvobitnog.

„Tada se otpadni artikli nisu smatrali radnim materijalom, danas je to, na sreću, drugačije.“ Danas se otpad smatra sirovinom, a pomisao da se od nečega starog može napraviti nešto novo, u svijesti ljudi je već postalo ukorijenjeno. Recikliranjem i upcyclingom se proizvodnoj cirkulaciji vraća nešto što je u njemu već cirkulisalo. Na deponiji u Dhaki, Zitta se nalazi na kraju jednog takvog kruga. Ali kako je, zapravo, dospjela tamo?

Zašto Bangladeš?

Na jednom dizajnerskom sajmu u Frankfurtu Zitta je upoznala direktora firme Prokritee, jedne neprofitne i fairtrade firme u Bangladešu. „Firma Prokritee mi je odmah bila simpatična, jer se radi o društvenom preduzeću, jednoj poslovnoj jedinici u kojoj dominira ljudskost“, priča Zitta. Preduzeće je otvoreno za nove projekte i ideje te samoinicijativno radi na upcyclingu i izbjegavanju stvaranja otpada. „A perfect match“, nasmijala se Zitta. „Pritom je smeće kao sirovina umnogome zastupljeno.“

Prilikom jednog putovanja u Dhaku i prigradske dijelove oko Feni distrikta, Zitta je upoznala radne uvjete i ljude koji stoje iza ovog preduzeća. „U fokusu ne stoji samo proizvodnja, već se mnogo toga radi i za zaposlenike“, tvrdi Zitta. „Ovdje su važni lokalna proizvodnja i proizvodnja u duhu održivog razvoja kao i društveni karakter.“ Fer plata, razvoj i podrška te lično poštovanje čine radnu svakodnevnicu. Mnogi zaposlenici, kojih je oko 600, su žene.

Upoznati ove ljude, moći sa njima razgovarati, vidjeti ih, vidjeti kako je strukturiran tim za dizajniranje i kakva radna klima dominira, za Zittu je bilo preduvjet za dobru komunikaciju i saradnju.

Svaki pojedinac je važan

Zajedno s kreativnim direktorom Prokritee, testirani su novi materijali, a zanatske sposobnosti trenirane na licu mjesta sa ženama. „Posebno uzbudljivo za mene je bilo pratiti cjelokupni proizvodni proces mojih PET Bottle Purses“, kaže dizajnerica. „Od prikupljanja i pranja boca preko rezanja, ušivanja rajsferšlusa pa sve do nanošenja očiju. Sve se radi ručno i s velikom pažnjom.“

I radnicima firme Prokritee su ovi plastični drugari zabavni. Posebno Bobbi, mladoj mami koja sa sobom na posao vodi svog malog sina, bila je zabavan razvoj prototipa Froggy i Monster. Monster, verzija s crvenim rajsferšlusom, hrani se otpadom. To je njeno prirodno stanište. Samo napunjena više neće biti gladna. Froggy, verzija sa žutim rajsferšlusom, sjedi mirno uz vodu koja je zagađena plastikom. Na taj način svaka torba ima svoju namjenu.

Bobbi je vidno ponosna na obavljeni posao. „Na početku je bila veoma stidna“, priča Zitta. „Ali svakim zadatkom samopouzdanje je raslo.“ To za zaposlenike firme Prokritee znači preuzimanje sve veće odgovornosti i bavljenje stvarima, za koje nikad ne bi vjerovali da će raditi.

Svaki proizvod iz Zittine upcycling kolekcije ima posebnu priču, kao na primjer Froggy ili Monster. Ideja je da to budu dugovječniji predmeti, a ne neki novi proizvodi koji će se bacati. Na taj način je nastala cijela proizvodna kolekcija pod imenom Bangla Bangla. I ona je u stalnom porastu. Otkrit ćemo samo ovo: Proizvodnoj porodici će se 2019. godine pridružiti simpatično biće iz mora.

O upcycling projektu Bangla Bangla

Proizvodi Zitte Schnitt dostupni su putem njene web stranice i u odabranim trgovinama. Svi proizvodi su reciklirani, fairtrade i ručno rađeni u Bangladešu. PET Bottle Purses nastale su kao Open-Source-Design. Uputa za izradu vlastitih torbi pronađite na bangla-bangla.com.

Više slika na Instagramu (bangla_banlga_) i Facebooku (PET Bottle Purse).

Ovo je Froggy. Mala PET Bottle Purse rado sjedi na vodi i pazi da se tu ne nađe plastični otpad.

Prema gore
OKViše informacija