Menu

Uputa za masažu beba

Masaža beba je divna mogućnost da se zbližite sa svojim miljenicima.

Home » Baby » Uputa za masažu beba - 04.2019

Masaža beba je divna mogućnost da se zbližite sa svojim miljenicima i da im pružite osjećaj blagostanja. Babica Sarah Klarer pokazat će kako.

U mnogim kulturama masaže beba bilježe dugu tradiciju, kako bi se ojačala povezanost između roditelja i djeteta, ublažila napetost i poboljšalo duševno i tjelesno blagostanje. Poznati su i mnogobrojni pozitivni efekti za zdravlje. Blaga stimulacija potiče cirkulaciju, produbljuje disanje i jača imunitet. Potiče se probava, uravnotežuje rad crijeva, što ublažava bolove u stomaku i nadutost. Nadalje se pomoću masaže potiče stvaranje mijelina u tijelu bebe, bjelančevine koja oblaže nervna vlakna i povezuje s mišićima. Više mijelina utiče na istančaniji prenos draži i doprinosi motoričkom razvoju. Redovno masirane bebe bolje spavaju, manje plaču i razvijaju bolji osjećaj tijela i samopouzdanje.
Idealni trenutak za masažu je individualan kao i sama beba. „Potrebe djeteta su uvijek na prvom mjestu“, kaže Sarah Klarer, voditelj ordinacije za babice s integrisanim spa centrom za majke i djecu u Beču.

Najbolji preduvjeti za opuštajući doživljaj masaže su dovoljno vremena, mir i prije svega prijatno mjesto bez ometajućih zvukova, napadnih izvora svjetlosti ili drugih stvari koje bi mogle odvratiti pažnju (ugasiti mobitel!). Ako je u sobi previše hladno, mogu pomoći grijalice. Općenito je potrebna čvrsta podloga (za previjanje), visokokvalitetno biljno ulje i deka ili peškir, kako bi se tokom masaže lica dijete pokrilo, preporučuje Sarah Klarer.

„Sa masažom se može započeti već po rođenju djeteta, čak i kod djece koja su prerano rođena“, tvrdi stručnjak. Ne treba strahovat da ćete dijete na neki način ozlijediti, jer se dijete ne pritišće jako, već pažljivo i nježno. Ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da se na stomaku uvijek kruži u smjeru kazaljke na satu, onako kako odgovara prirodnom toku u crijevima te da se ne masira područje kičme jednako kao područje oko pupka kod dojenčadi. Ko je na početku nesiguran, može posjetiti odgovarajući kurs.

Ein Baby am Wickeltisch das von der Mama am Bauch massiert wird

Uputa za masažu beba od Sarah Klarer

1. Započnite masažu nježnim dodirom u području grudnog koša. Na taj način ćete bebi objasniti šta će sada uslijediti.
2. Masirajte stomak pažljivim, kružnim pokretom u smjeru kazaljke na satu, pritom izbjegavajući pupak. Ponovite pokret 5 do 10 puta.
3. Neka vaše ruke uvijek budu uz bebu i mazite ih nekoliko puta niz noge.
4. Uhvatite nožne zglobove bebe i pravite pažljive, plivačke pokrete nožicama (5 do 10 puta). Potom ih ponovo mazite.
5. Završite masažu inicijalnim dodirom u području grudnog koša i obavijestite bebu da je masaža sada završila.

Ein Baby am Wickeltisch das von der Mama am Bauch massiert wird

 

Prema gore
OKViše informacija