Active Beauty
Salata od tortellona sa sušenim paradajzom i oraščićima pinije

Salata od tortellona sa sušenim paradajzom i oraščićima pinije

Sušeni paradajz nas pušta nas da sanjarimo o ljetu i godišnjem odmoru.

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g tortellona s tofuom
  • malo soli i bibera
  • 180 g sušenog paradajza u maslinovom ulju
  • 80 g oraščića pinija
  • 1 svežanj bosiljka
  • 2 velike kašike bijelog balzamičnog octa
  • 40 g svježe naribanog parmezana
  • 50 g zelenih maslina (npr. punjenih bademima)

Priprema:

1. Tortellone kuhati 12 – 15 minuta u proključaloj slanoj vodi. Ocijediti i ohladiti na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme izvaditi paradajz iz ulja, pustiti da se okapa i odstraniti suvišnu masnoću. Zatim paradajz narezati na trakice.

2. Oraščiće pinija sasvim oprezno pržiti na tavi bez dodavanja ulja jer bi mogle blago zagorjeti. Načupkati listove bosiljka i narezati ih na tanke trake.

3. 6 jušnih žlica maslinovog ulja odvaditi za pripremu marinade pa pomiješati s balzamičnim octom te obilno začiniti solju i biberom. Sve sastojke za salatu, uključujući i cocktail paradajz dodati u zdjelu i pustiti da odstoje najmanje 1 sat. Eventualno naknadno dodatno začiniti. Poslužiti sa prepolovljenim cocktail paradajzom. .

Preporuka: tortellone možete poslužiti i s dmBio umakom od paradajza.