Menu

Zašto je važno dobro se ophoditi prema stopalima

Stajati čvrsto na nogama.

Home » Zdravlje » Zašto je važno dobro se ophoditi prema stopalima - 03.2019

Stopala su osnova tijela. Stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Samo zahvaljujući njima kroz život koračamo sa stavom.

Stopala su tokom života izložena mnogim drskostima. Stavljamo ih u previše uske, previše široke ili previše visoke cipele, izložene prevelikom pritisku. Često nemaju dovoljno prostora da se kreću i ako, onda na ravnom asfaltu ili na stakleno-glatkom podu. Ukratko: Stopalima pružamo premalo nježnosti i zahvalnosti, iako nas vode kroz cijeli život. One su osnova koja nam pruža oslonac. „Ko čvrsto stoji na nogama je postojaniji, kreće se opuštenije, možda se i osjeća samopouzdanije“, kaže trener pilatesa, stručnjak za spiralnu dinamiku i praktičar za gringberg metodu masiranja Cora Hiebinger.

Anatomski gledano, stopala su savršeno konstruisana: Kosti, mišići i veziva su toliko savršeno usklađeni poput elemenata kuće. Oni sarađuju, stabilni su i elastični, a istovremeno otporni. „U našim stopalima nalazi se više senzornih ćelija nego na licu. Zaduženi su za oslonac, ravnotežu i pokretljivost“, piše švicarski ljekar i specijalista za stopala Christian Larsen u svom savjetniku „Biti dobar prema stopalima cijeli život“ (izdanje Trias).

Stopala imaju još jednu osobinu: Strpljiva su. Trpe mnogo toga i izjednačavaju tamo gdje mogu. Uprkos lošem tretiranju pate tiho. Sve do jednom. Prvo šalju znakove upozorenja, koje često uopće ne doživimo. Tek kada više nema drugog načina, nastupe bolovi. A uz njih i poruka: Ovako više ne može.
Pogrešan položaj stopala najčešće nije lokalni problem. Tijelo je kompleksan sistem, a stopala nisu odvojena. Primjer iz Larensove knjige: Mnogi ljudi imaju kriva stopala. To znači: Pete idu nakrivo umjesto pravo. To utiče na koljena, bedra, karlicu, leđa i vrat pa sve do glave. Rezultat toga su vrtoglavice, umor i glavobolje. A to onda znači liječenje bolova u stopalima ali i njihovih uzroka i posljedica.

Čim ih počnete tretirati bolje, rezultati će se pokazati odmah. Jedna trećina problema sa stopalima je genetički uzrokovana – dvije trećine uzrokuje sam čovjek. Prvo pravilo glasi: Koristiti se stopalima ispravno. Za isto je potrebno malo vježbe. Ali ko jednom nauči kako stajati i hodati anatomski ispravno, zadržat će taj stav. Drugo pravilo: Kretanje, kretanje, kretanje i to u dobroj obući ili bos, na različitim podlogama poput kamenja ili trave.

A kad smo već kod obuće: Ko ovdje štedi, sebi ne čini dobro. Kvalitetna, ravna obuća s udobnom postavom je idealna. Obuća mora odgovarati i ne smije biti ni mala ni velika. To štiti od pritiska i žuljeva. „Osim toga, neophodno je redovno mijenjati obuću. Ko uvijek nosi istu obuću i puno se kreće po asfaltu, opterećuje stopalo uvijek na istom mjestu“, objašnjava Cora Hiebinger. Stopala se obraduju svježem zraku, redovnoj njezi, masažama i jednostavnim vježbama za treniranje muskulature. Hiebinger: „Tijelo je fantastično. Ako ga malo pripazimo, ono će nam dugo i dobro biti na usluzi.“

Pet koraka ka predanom, nježnom tretiranju vlastitih stopala

 1. Biti pažljiv
  Ako ste pažljivi, osjetit ćete koji dijelovi stopala su premalo ili previše opterećeni te pravovremeno možete reagovati, kaže Cora Hiebinger. Uz to je potrebno naglasiti da se ni mala djeca ne trebaju stavljati pod pritisak kada ih se uči hodati.
 2. Biti ustrajan
  Probleme na stopalima moguće je riješiti treningom. „Za to je, ipak, potrebno strpljenje. Jer specifični problem se razvijao godinama“, pojašnjava Hiebinger. Najbolje bi bilo da steknete naviku da određene vježbe ponavljate uvijek u isto vrijeme.
 3. Pokazati spremnost
  Što prije započnete s ciljanim vježbama, to vjerovatnije ćete spriječiti probleme i bolove u stopalima – ili ih barem prolongirati. S godinama bolove ne trebate prihvatiti niti ih „opečatiti“ kao „staračke bolove“.
 4. Vježbati pokretljivost
  U stopalima se nalaze mnogi receptori. Kretanje bosim stopalima na prirodnom podu pomaže u razvijanju koordinativnih sposobnosti.
 5. Priuštiti si masaže
  S obzirom da su stopala izložena mnogim opterećenjima, zaslužila su da ih se mazi i pazi. Praktični pomagači su valjak za masiranje ili gumene loptice. Ko svojim stopalima posveti dovoljno pažnje, pravovremeno će prepoznati prve signale upozorenja.

Refleksne zone: Ovako su stopala povezana s organima

Od stopala do želuca: Masažom refleksnih zona stopala moguće je umanjiti tegobe u drugim organima, kao na primjer želučane mučnine. Martin Zink je obučeni maser s težištem na kineziologiji u Beču. On objašnjava na koji način su povezana stopala s organima u tijelu.

Koja je povezanost između stopala i organa?

Za svaki predio tijela postoji tačka u stopalu, takozvana refleksna zona. Ukoliko se ista stimuliše, dolazi do znatnog pojačanja cirkulacije. Može se reći da tako šaljemo signal iz stopala ka organu.

Zašto je masaža refleksnih zona posebna?

Ona je reflektorska. To znači da ima učinak na daljinu. Stimulacijom stopala, duž nervnih puteva se šalju impulsi ka organima. Učinak nije direktan pa time veoma nježan i podnošljiv.

Šta se konkretno ovim tretmanom postiže?

On, prije svega, rješava osjećaj napetosti u pojedinim organima. Osim toga, pozitivnog je učinka u slučajevima duševnog nemira i emocionalnog disbalansa. Jer, stopala, organi, kičmena moždina, mozak i glava međusobno su povezani nervnim putevima. Prilikom masaže refleksnih zona učinak ide ka gore.

 

Martin Zink je obučeni maser s težištem na kineziologiji u Beču.

Cora Hiebinger je trener pilatesa, stručnjak za spiralnu dinamiku i praktičar za gringberg metodu masiranja u Beču i Linzu. Spiralna dinamika® je anatomski uvjetovani koncept za pokretljivost i terapiju. Uz gringberg metodu masiranja® moguće je ublažiti odnosno promijeniti ukočena stanja u tijelu.

Zadržati stav

Postali smo veoma opterećeno društvo. Sjedimo u autima, za pisaćim stolom, u kinu, a jako malo kontakta imamo sa Zemljom. Ako i imamo, stopala su bespotrebno opterećena. Ukoliko dugotrajno imate pogrešan stav, ravnotežu i čvrstinu, vremenom i psiha može početi patiti. Primjer: Ko pogrbljeno hoda, automatski gleda ka dolje – to utiče na raspoloženje. „Stopala su naša osnova – ona stoje za autentičnost i osnovu povjerenja“, kaže Cora Hiebinger. „Ukoliko u toj osnovi nešto nije uravnoteženo, to neće uticati samo na statičnost tijela, veći i na duševni život – i obrnuto. Ako zaista osjetimo pod, prenosimo na njega težinu i ispravimo tijelo, pokazat ćemo stav. Time će nestati dio unutrašnje napetosti, koju sa sobom nosimo kao da se isto podrazumijeva.“

Četiri savjeta za zdrava stopala

„Sve dobro što učinite svojim stopalima uticat će pozitivno na vaše cijelo tijelo“, kaže Martin Zink, obučeni maser u Beču. Četiri savjeta od stručnjaka koji će vam pomoći da zasluženo opustite svoja stopala.

 1. Kupke za stopala

Kupke za stopala posebno pogoduju stopalima: Iz njih se izvlače otrovi, članci se opuštaju. To je moguće jer stopala imaju dobru sposobnost protoka te se na taj način izbacuju kiseline.

 1. Masaže stopala

Ne mogu zamijeniti masaže refleksnih zona stopala, ali učinit će da se ista brzo opuste.

 1. Zamotavanje

To podrazumijeva suštinsku metodu liječenja koja je zaboravljena. Stara kućanska metoda jeste zamotavanje u obloge s lukom: Isjeckajte luk na kriške, stavite u čarape, navucite ih prije spavanja i prespavajte u istima. Postupak izvlači otrove, jača imunitet i djeluje protiv znojenja stopala.

 1. Nauljiti

Dobro djelo: Umasirajte neutralno ulje za tijelo na stopala. Kako bi učinkovitost bilja veća, dodajte visokovrijedno eterično ulje. Ulje lavande i matičnjaka potiču lakši san.

Prema gore
OKViše informacija