Menu

Zašto pilinzi s kiselinom posebno nježno njeguju

Najnoviji pilinzi s kiselinom su nježniji nego što njihovo ime da naslutiti.

Home » Ljepota » Njega » Zašto pilinzi s kiselinom posebno nježno njeguju - 02.2020

Oni odstranjuju izumrle ćelije kože, pružaju licu uravnoteženost i potiču cirkulaciju i obnovu ćelija: pilinzi. Do sada su bili dostupni u kuglicama ili zrnima. Ali upravo za osjetljivu kožu ovaj vid pilinga istu može dodatno iziritirati. Iako možda zvuči iznenađujuće: Pilinzi s kiselinom su ponekad nježnija varijanta.

Mnogi pilinzi od kiseline mogu se naći u obliku seruma. Isti se nanosi uvečer nakon čišćenja lica i nakon odgovarajućeg vremena djelovanje se sapere. Ako je udio kiseline u proizvodu mali, isti se može držati i preko noći, s tim da obavezno treba pročitati uputu za korištenje. U zavisnosti od intenziteta proizvoda i osjetljivosti kože, pojedini pilinzi se koriste sedmično, a neki i dnevno. Važno je kožu postepeno navikavati na proizvod. Potom će se ista obradovati bogatoj njezi, kao i nakon svakog pilinga. Hidratantni serumi i kreme na očišćenoj koži u potpunosti mogu razviti svoje djelovanje.

Voćne kiseline (AHA):

Za ultimativni glow

AHA je skraćenica od alfa hidroksilne kiseline koja posebno kod blijede kože može učiniti prava čuda. One su zadužene da koža upija dovoljno tečnosti, zbog čega ista djeluje glatka i svježa. Najpoznatija voćna kiselina je glikolna kiselina, koja otklanja izumrle ćelije kože i potiče proces obnove ćelija.

Hijaluronska kiselina:

Za hidratiziranu kožu

Hijaluron je važan dio našeg vezivnog tkiva kojeg tijelo samostalno proizvodi, s tim da se proizvodnja s godinama smanjuje. Posljedica toga može biti opuštena i suha koža. Stoga je hijaluronska kiselina popularna sastavna materija mnogih proizvoda, s obzirom na svoj hidratantni učinak. Prilikom nanošenja duboko prodire u kožu, potiče tjelesnu proizvodnju hijalurona i zadužena je za volumen i elastičnost kože. Koža izgleda hidratiziranije i svježije. Posebno suha koža, uz to sklona bubuljicama, kojoj je potrebna njega bez ulja, profitira od hijalurona. Isti se rado koristi i u anti-aging proizvodima, s obzirom da vezuje vodu ispod kože, čime se jača efektivnost proizvoda.

Retinol:

Za zategnutu kožu

Retinol potiče proces stvaranja kolagena u koži i istovremeno sputava enzime koji nepovoljno utiču na njegovo stvaranje. Na taj način koža postaje čvršća, a bore se smanjuju. Nije ni čudo da je poznat kao anti-aging aktivna materija. Pri visokom udjelu retinolske kiseline, proizvod se koristi samo dva puta sedmično, kako koža ne bi počela da se peruta. Kao većina kiselina, retinol se također nanosi uvečer, kako bi podržao kožu u procesu regeneracije.

Salicilna kiselina (BHA):

Za čistu kožu

Salicilna kiselina ubraja se u grupu beta hidroksilnih kiselina i glavni je borac protiv bubuljica i nečiste kože. Ona oslobađa pore od viška loja i zahvaljujući svojim antibakterijskim aktivnim materijama ubrzava proces liječenja upala. Koža će vremenom postati nježnija i ujednačenija. S obzirom da kiselina može isušiti kožu, ista se treba precizno nanositi na zahvaćena mjesta. Salicilna kiselina je posebno pogodna za masnu i mješovitu kožu.

Vitamin C (askorbinska kiselina):

Za uravnoteženu kožu

Vitamin C je pravi multitalent: Koži godi ne samo iznutra. On neutralizira slobodne radikale, štiti ćelije od starenja i tenu daje potrebni sjaj. Prije svega pomaže u tome da se ton kože uravnoteži, a time i da se liječe nečistoće kože. Bubuljice i pigmentne fleke se u procesu usporavanja melanina znatno smanjuju i blijede. Vitamin C je pogodan za sve tipove kože.

Prema gore
OKViše informacija