Zeleni Gazpacho
Egzotičnu notu ovom jelu svakako daju korijander i med.
Sastojci za 4 porcije
- 1 veliki krastavac za salatu
- 6 žutih paradajza srednje veličine
- 2 mlada luka
- 1 češanj bijelog luka
- 1 šaka korijandera
- 60 ml octa
- 60 ml maslinovog ulja + malo za posipanje
- 80 g sjemenki suncokreta
- 1/2 zelene čili papričice
- morska sol
- svježe mljeveni crni biber
- čajna kašika meda ili šećera (prema želji)
Priprema
- krastavac narežite na komade, a 1 šaku ostavite sa strane za ukrašavanje. Narežite paradajz na četvrtine, očistite mladi luk i ogulite bijeli luk.
- krastavac, paradajz, mladi luk, bijeli luk, korijander, ocat, ulje, sjemenke suncokreta i čili miješajte u električnoj miješalici dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i pobiberite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.
- juhu ukrasite komadima krastavaca i pokapajte sa nekoliko kapi maslinovog ulja te tako poslužite.
Preporuka: umjesto žutog paradajza možete iskoristiti crveni, ali imajte na umu da će vam juha zbog toga biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.