Menu

Zeleni Gazpacho

Savršeno jelo za sunčani dan.

Home » Užitak » Zeleni Gazpacho - 04.2017

Egzotičnu notu ovom jelu svakako daju korijander i med.

Sastojci za 4 porcije
Gazpacho

  • 1 veliki krastavac za salatu
  • 6 žutih paradajza srednje veličine
  • 2 mlada luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 šaka korijandera
  • 60 ml octa
  • 60 ml maslinovog ulja + malo za posipanje
  • 80 g sjemenki suncokreta
  • 1/2 zelene čili papričice
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni biber
  • čajna kašika meda ili šećera (prema želji)

Priprema

  1. krastavac narežite na komade, a 1 šaku ostavite sa strane za ukrašavanje. Narežite paradajz na četvrtine, očistite mladi luk i ogulite bijeli luk.
  2. krastavac, paradajz, mladi luk, bijeli luk, korijander, ocat, ulje, sjemenke suncokreta i čili miješajte u električnoj miješalici dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i pobiberite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.
  3. juhu ukrasite komadima krastavaca i pokapajte sa nekoliko kapi maslinovog ulja te tako poslužite.

Preporuka: umjesto žutog paradajza možete iskoristiti crveni, ali imajte na umu da će vam juha zbog toga biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.

 

Podijeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK