Menu

Zeleno čudo: Tri razloga zašto sada pijemo sok od celera

Ako „boravite“ u svijetu društvenih mreža, ne možete izbjeći ovaj trend.

Home » Užitak » Prehrana » Zeleno čudo: Tri razloga zašto sada pijemo sok od celera - 09.2020

Celer nam je poznat u supi i u hrskavim grickalicama. Od sada postaje poznat i kao pravi power napitak.

Porijeklo ovog trend napitka vezuje se za američkog autora Anthonya Williama (na Instagramu poznat kao „Medical Medium“), koji uvjerava u mnogobrojne pozitivne efekte po zdravlje kada je u pitanju celer. A mi znamo: Instagram inspiriše. Svojim izazovom #celeryjuicechallenge izazvao je pravi hype. Cijeli svijet pije sok od celera – a sada i mi:

Tri razloga, zašto vjerujemo u sok od celera

  1. razlog: ZDRAVLJE

Ovo povrće umnogome pozitivno utiče na tijelo. Priznajemo, ovo otkriće zapravo i nije toliko revolucionarno: U kineskoj medicini (Tradicionalnoj kineskoj medicini) sok se koristi kod visokog krvnog pritiska, a u Ayurveda medicini od davnina se koristi kao lijek kod različitih probavnih tegoba, demencije i simptoma Parkinsonovog oboljenja. Sadržanim antioksidantima umanjuje se rizik od raka i ublažavaju upalni procesi. Celer važi i kao booster imuniteta i može regulisati holesterol i šećer u krvi.

  1. razlog: FIGURA

Celer pozitivno utiče na protok tečnosti kroz organizam i reguliše rad mjehura i bubrega. Odličan popratni efekt kad je u pitanju figura: Vjeruje se da se jača vezivno tkivo i da se umanjuje pretjerano nakupljanje vode koje na primjer izaziva stvaranje celulita. Zahvaljujući visokom udjelu minerala i tečnosti, sok od celera idealan je napitak kao potpora zdravoj ishrani i izvor energije. Ako ste često tokom dana gladni, sok od celera pravo je rješenje, jer: Visoki udio vlakana izaziva osjećaj sitosti koji traje i do nekoliko sati – i to pri sam 16 kalorija i 0,2 g masti na 100 g celera.

  1. razlog: KOŽA I KOSA

Antioksidanti osim što štite tijelo od upala, poboljšavaju izgled kože. Tako sekundarne biljne materije poput vitamina  C, E i beta-karotena pomažu kod vezivanja slobodnih radikala i tako usporavaju proces starenja kože. Pojednostavljeno to znači: Celer štiti od UV zraka i može ublažiti bore i akne!

Sadržani minerali i vitamini osim toga jačaju nokte i kosu sklone pucanju.

 

Odgovarajuća priprema  

Čaša soka od celera ujutro tjera brige? Da! Vjeruje se da je njegovo djelovanje najjače u jutarnjim satima – posebno ako se unosi bez dodataka. Na taj način poboljšava se rad metabolizma, a tijelo već prije doručka dobija dosta tečnosti, kako bi fit započelo dan, jer celer je 95% sačinjen od vode. Ljubitelji kafe, pažnja! Sok od celera pruža više energije od jutarnjeg espressa.

Ovako se priprema power napitak:  

Celer-guru Anthony William preporučuje dnevni unos od 500 ml soka od celera. Ipak, još uvijek nedostaju adekvatna istraživanja koja će potvrditi njegovu preporuku. S obzirom da sok od celera u velikoj mjeri potiče probavu i detoksikaciju organizma, pretjeranim unosom može izazvati dijareju i bolove u želucu, stoga radije dan započnite umjerenim količinama soka i osluškujte signale koje vam daje vaše tijelo.

Prilikom kupovine obratiti pažnju:

  • Celer se ubraja u vrste povrća koje se najviše obrađuje pesticidima, stoga je važno da prilikom kupovine obratite pažnju na bio kvalitet.
  • Ne pogoduju sve vrste celera pripremi soka ili smoothiea. Stoga vodite računa da kupujete štapićasti celer.

Priprema uz sokovnik: Svježe, zelene štapiće celera očistiti, odstraniti drvenasti vrh, narezati na kriške i cijediti u sokovniku.

Priprema uz mikser: Ako nemate sokovnik, isto možete pokušati i miskerom. Za isto je potrebno celer narezati sitnije. Potom masu procijediti.

Ako se ne ubrajate u fanove okusa celera, isti kombinujte s mrkvom, jabukama, krastavicama, kruškama ili ananasom. Zagovornici celera ipak tvrde da u kombinaciji s drugim povrćem gubi na učinkovitosti.

Dobro zatvoren, sok od celera može u frižideru stajati nekoliko sati. Ali oprez, kada svježi sokovi dođu u dodir s kisikom, procesom oksidacije izgube mnoge vrijedne materije. To postaje primjetno kroz promjenu boje i okusa.

S obzirom da sok od celera u velikoj mjeri potiče probavu i detoksikaciju organizma, pretjeranim unosom može izazvati dijareju i bolove u želucu, stoga radije dan započnite umjerenim količinama soka i osluškujte signale koje vam daje vaše tijelo.

Prema gore
OKViše informacija