Menu

Žena je vječna inspiracija – Intervju Zdravko Čolić

Suradnja s dm BiH.

Home » Nadahnuće » Žena je vječna inspiracija – Intervju Zdravko Čolić - 09.2018

Uvijek aktuelan, rado slušan i gledan: Jedna od najvećih muzičkih zvijezda s naših prostora, Zdravko Čolić razgovara za active beauty magazin o novom albumu, humanitarnoj akciji u saradnji s dm BiH, ženama kao inspiraciji i ritualima njege.

Na prostoru bivše Jugoslavije važili ste za miljenika žena, a od 1972, kada je službeno počela Vaša karijera, pa do danas se u tom smislu ništa nije promijenilo. Koliko Vam je ta titula značila na početku karijere, a koliko i da li Vam znači sada?

Publika se vezuje za vokal, samu pojavu, ličnost. Prirodno je da je većini muških izvođača kako u svijetu, tako i kod nas, ženska publika dominantna, isto kao što je nekim ženskim vokalima muška publika u većini. Ja volim svoju publiku i od toga ne bježim, to mi sigurno nije otežalo profesionalni put. Svaki čovjek ima energiju koju daje publici, možda se ja tu više dajem. Moja publika jesu većinom žene i one su očigledno prepoznale moju iskrenost kao i samu emociju koju razmjenjujemo na nastupima.

Žene su uvijek bile Vaši najvjerniji fanovi. Osim ženskih fanova, bili ste okruženi i Lokicama. I privatno ste vezani za žene, imate suprugu i dvije kćerke. Smatrate li da zbog toga poznajete žene bolje od muškaraca koji se žale, da ne znaju šta žene žele?

Nije fraza, ali zaista: Žena je vječita inspiracija, ali i vječita tajna. Nikada ne znaš šta žene žele i uvijek možeš doživjeti neko iznenađenje… (smijeh).

U karijeri ste izdali 15 albuma. Slušali smo ih sve. Ima li neki album ili pjesma koja je Vama najdraža ili Vam najviše znači?

Teško je izdvojiti album u cijelosti. Što se tiče pjesama, to su one koje su me na neki način opredijelile za solo karijeru kao što su „Sinoć nisi bila tu“ ili „Gori Vatra“; uopšteno sarajevska produkcija i brojni autori sa kojima se radilo, a što je kasnije usmjerilo moj život – kada govorimo o muzičkom pravcu. Nakon izlaska iz „Korni grupe“ vratio sam se u Sarajevo i završavao neke svoje tekuće obaveze vezane za polaganje ispita na Ekonomskom fakultetu i tada mi je stigla ponuda pokojnog Kemala Montena da otpjevam njegovu pjesmu „Sinoć nisi bila tu“, koju sam izveo na festivalu „Vaš šlager sezone“. Dan, dva uoči festivala u sarajevskom magazinu „Svijet“ proglašen sam jednim od favorita za nagradu za interpretaciju. Tu sam nagradu i dobio, ali sam osvojio i treće mjesto po glasovima publike. Kasnije je sve krenulo svojim tokom… Mnoge pjesme iz tog perioda i danas pjevam.

Posljednji album ste objavili prošle godine, a posljednja ekranizovana pjesma „Tebe čuvam za kraj“ za veoma kratko vrijeme je doživjela veliki uspjeh. Koje je kriterije potrebno zadovoljiti da bi pjesma postala hit?

Teško je odrediti šta će biti hit. To niko ne zna; kada bi to znali, onda bi svi pisali hitove. Na kraju to odredi publika. Lijepo je ekranizovati pjesmu i vizuelno lijepo uraditi. Uvijek moramo imati neku procjenu, da li je publika mogla da se veže za neki tekst ili melodiju. Nekad se čini da je pjesma mogući hit, a nekad i da je manje hitljiva. Mi smo tipovali da će se dvije pjesme sa ovog posljednjeg albuma nametnuti publici, ali sada su neke druge pjesme proradile na koje možda nismo toliko obratili pažnju, što ne znači da neke pjesme neće zaživjeti kroz određeno vrijeme.

U Sarajevu smo s Vama ušli u 2018. godinu. Kakve utiske nosite s ovog dočeka? Planirate li ubrzo koncerte u Sarajevu?

U svemu vezanom za Sarajevo prevladava emocija i ta moja ljubav prema gradu. Kad je Sarajevo u pitanju, to moram iskreno reći, bilo koji koncert, bilo koji nastup, a pogotovu neki koji je više posjećen, kao što je bila velika posjećenost za Novu godinu, onda je sve drugo manje važno, uključujući i materijalni dio. Bio je to lijep, nezaboravni doček, što je meni posebno drago. Sve je dobro prošlo, a za mene, naravno, mnogo emotivnije nego bilo gdje drugdje. Za sada bih sačekao malo sa većim koncertom u Sarajevu, s obzirom da sam nastupao za Novu godinu, ali zato mogu najaviti da ćemo uskoro imati koncert u Tuzli.

Prodajom Vašeg novog albuma ekskluzivno u dm prodavnicama širom BiH podržavate projekt IN Fondacije – izgradnja novog dječijeg dnevnog centra u BiH „Gnijezdo“. Da li često pružate podršku ovakvim ili sličnim projektima i da li javne osobe poput Vas mogu napraviti pozitivne promjene društvu?

Bilo je više akcija koje sam radio, ali je ovo prvi projekt koji je vezan za prodaju albuma u znak podrške jednom ovako humanom projektu. Kroz svoje dosadašnje koncerte i kroz nastupe, često sam darovao i podržavao razne akcije. Zavisno od ideje organizatora, ljudi i samih potreba, čovjek se uključi u jednu od akcija, ali je to pretežno bilo preko koncerata. Sjećam se, jednom je prilikom Hitnoj pomoći u Sarajevu bilo potrebno vozilo. Isto sam im i poklonio u okviru dobrotvorne akcije – njima je to bila potreba, a ja sam imao neki svoj merak. Kada sam poslije došao u Hitnu, rekli su mi: „Eno tvog auta, voze se na jednu kućnu posjetu pacijentu“ i zaista mi je data srce bilo prepuno.

I za kraj… dm drogerie markt je prodavnica u kojoj žene rado obavljaju kupovinu, ali mi u asortimanu imamo i muških proizvoda za njegu. Koliko je Vama bitna njega lica, da li posjećujete drogerije i beauty salone?

Moram priznati da nisam od onih koji često posjećuju beauty salone. Kada mi se ukaže prilika i ako mi je potrebno mogu otići, ali prije sam za to da sebi omogućim boravak u prirodi. To nam je svima potrebno, a i dobro je za ten. Kada sam na odmoru, ponekad odem do spa centra i na taj način se relaksiram. Što se tiče kupovine kozmetičkih preparata, to uglavnom supruga kupuje, jer zna šta koristim. Nisam sklon da eksperimentišem sa kremama za lice – koristim ono što mi prija već godinama.

Prema gore
OKViše informacija