Menu

Kapljice zlata

Ulja kao tajna ljepote.

Home » Ljepota » Kapljice zlata - 10.2016

Ona njeguju, ona čiste, a koža sporije stari. Izuzetno svestrana, ova ulja za lice.

Ulja za lice su nove zvijezde na odjelu za njegu. I to s pravom. Ipak, nisu ulja potpuni novitet. Već vijekovima ulja za lice i tijelo važe kao dragocjeni eliksiri ljepote i zdravlja, jer nam obezbjeđuju važne hranljive sastojke i brojne vitamine. A vremenom je naravno došlo do njihovog poboljšanja. Ulja naše generacije su prilagođena različitim tipovima kože i već odavno su se pokazala kao pravi stručnjaci za njegu. Bez imalo poteškoća se mogu uhvatiti u koštac sa bilo kojom dnevnom ili noćnom kremom. Ona ne obezbjeđuju samo veliki obim hidratacije, već mnogo više jačaju prirodni zaštitni mehanizam naše kože. To zapravo i nije čudno, jer je sastav ulja, prije svega biljnih ulja za lice, dosta sličan emulgatorima ljudske kože. I zahvaljujući ovoj sličnosti sa prirodnom masnoćom kože, ona može prihvatiti ova visokokvalitetna ulja i ugraditi ih u gornji sloj kože. Tu se obezbjeđuje hidratacija i jača sloj lipida kože, što joj pomaže da sačuva hidratantnost.

Savjet: Ulja su pogodna i za uklanjanje šminke. U tu svrhu je najbolje koristiti čisto ulje kokosovog oraha.

Različita ulja

Kod odabira odgovarajućeg ulja za lice, najvažniju ulogu igra tip kože. Ali nemojte se brinuti, jer za svaki tip postoji odgovarajuće ulje, bez obzira da li imate tendenciju suhoj ili masnoj koži. Takođe kod njege zrele kože se mogu ostvariti izvanredni rezultati. Principijelno se pravi razlika između suhih ulja i onih koja nisu suha. Suha ulja imaju visok udio nezasićenih masnih kiselina i potpuno se upijaju u kožu. Ulja koja nisu suha su bogatija i ostavljaju mali masni sloj. Tako su bademovo ulje i ulje avokada prava blagodat za suhu kožu. Čini se da je veoma kontraproduktivno na već masnu, nečistu kožu nanositi i ulje. Međutim, to nije slučaj. Biljna ulja, naime, nisu komedogena. To znači da ona neće začepiti pore. Ulje od košpice grožđa zahvaljujući masnim kiselinama može regulisati stvaranje loja. Ulja, koja su posebno kreirana za masnu i nečistu kožu, često sadrže eterična ulja koja dodatno djeluju adstrigentno (stišće pore i kontroliše masnoće na koži) i antibakterijski. Zrelijoj koži, s druge strane, nedostaje prirodna zaštita i ona ima tendenciju bržeg isušivanja. Odgovarajuće ulje za lice, kao što je na primjer ulje noćurka ili šipka jača prirodnu zaštitu kože i balansira na optimalan način različite dijelove lica. I da ne zaboravimo. Ulja za lice su odlična kao alternativna njega tokom hladnih zimskih mjeseci.

Za svaki tip kože postoji ulje za lice.

Opuštajuće. Za svaki tip kože postoji ulje za lice.

Pravila primjena

Ulja se uvijek trebaju umasirati u vlažnu kožu, jer tek u kombinaciji sa vodom ulje dobro upija i pruža vlažnost u koži. Dakle, nakon detaljnog čišćenja lica ulje se nanosi na čistu, ali još uvijek pomalo vlažnu kožu. Malim, kružnim pokretima ulje se utrlja na lice pa sve do linije vrata i dobro se umasira. Ova osvježavajuća primjena čišćenja ostavlja osjećaj čiste i njegovane kože.

Različita područja primjene

Ulja za lice na samo da njeguju, već su izuzetno pogodna za čišćenje kože. Već su od ranije poznata kao odstranjivači šminke za oči. Međutim, ona efikasno oslobađaju od nečistoća, bakterija i ostataka mrtve kože, a reguliše se i vlastito stvaranje masnoće. U tu svrhu se ulje za lice prvo obilno umasira. Zatim se ostavi jedan do dva minuta kako bi djelovalo. Pomoću krpice za umivanje se sada sve skine, sve dok više ne bude vidljivih ostataka. Kako bi se koža zaista detaljno očistila od šminke, trebate dodati još jedan korak za njegu. Najbolje je lice očistiti dodatno tonikom ili vodicom za lice. Jednostavnije je ako nekoliko kapi ulja nanesete na suhu kožu, emulgirate sa malo vode, a zatim isperete.

Sa uljima kroz lice za dan

  • Ujutro: Dvije do tri kapi ulja za lice nanijeti direktno na kožu i nježno utrljati. Pri tome vršiti samo blagi pritisak vrhovima prstiju. Ulje kožu čini mekšom, a ten lica će zablistati.
  • Ispod dnevne njege: Staviti dvije kapi na dlan i rastrljati. Zatim ulje nježno nanijeti na lice.
  • Kao piling: Za izradu smjese za piling, pomiješajte jednu kašiku sitnog kristalnog šećera sa nekoliko kapi ulja za lice. Jednostavno, ali efikasno.
  • Kao maska: Pomiješati jednu kašiku ljekovite zemlje sa nekoliko kapi ulja za lice, nanijeti i poslije 10 do 15 minuta masku ponovo skinuti.
  • Kao masaža za laku noć: Za san koji odmara staviti četiri do pet kapi ulja za lice na dlan i ulje dobro rastrljati među dlanovima. Zatim blagim pritiskom ulje nanijeti na čelo, obraze i vrat.

Da li se ulje za lice može kombinovati sa šminkom?Više

Principijelno može. Ulja za lice su, što smo vidjeli kod jednog broja šminkera, višestruko primjenljiva. Ipak, ovo trebate uzeti u obzir. Kod svih postupaka njege počevši od čišćenja do ulja za lice i konačno šminkanja treba voditi računa o dovoljnom razmaku kako se proizvodi ne bi međusobno pomiješali.  Osim, ako takvo miješanje nije bilo namjera.

Ulja imaju blagotvorno dejstvo na kožu i kosu.

Njega. Ulja imaju blagotvorno dejstvo na kožu i kosu.

  • Za blistav ten: Ujutro dvije do tri kapi ulja za lice nanijeti direktno na kožu i nježno utrljati. Pri tome vršiti samo blagi pritisak vrhovima prstiju. Ili ulje za lice možete pomiješati direktno sa podlogom za šminku. Na taj način izgled je blistaviji i transparentniji.
  • Za oplemenjivanje: Ulje za lice se rado nanosi na jagodične kosti kako bi se, na primjer, oplemenio nude (“goli”) izgled lica.
  • Za naglašavanje: Ulje za lice se može koristiti za naglašavanje nenašminkanih usana. Pri čemu se ovdje ulje nanosi samo na srce gornje usne i na donju usnu.

Savjet: Ako niste potrošili svoju ljetnu njegujuću kremu, onda je pomoću ulja za lice možete veoma jednostavno učiniti pogodnom za zimu. U tu svrhu se na dlanu pomiješa malo kreme sa dvije kapi ulja.

Prema gore
OKViše informacija