Menu

Očajavanje u šoljici

Mir iz čajnika.

Home » Nadahnuće » Očajavanje u šoljici - 12.2018

Engleska, Japan, plemenito suđe i mnogo vremena: Sve ovo često se povezuje sa klasičnim ceremonijama čajanki. Voćni čaj može dan učiniti slađim.

Možemo ga „slaviti“ tačno u 17 sati poput Britanaca, sezonski i kada je ružno vrijeme, kao što je kod nas običaj ili ga piti nekoliko puta dnevno kao Japanci. Za pravilno uživanje u čaju postoji nekoliko pravila, počevši sa kanapeima koji su obavezni pa sve do odgovarajućeg suđa za svaku vrstu.

Ono dobro u pravilima: Ne moramo ih se pridržavati. Jedino je važno da koristimo svježu vodu i kvalitetan čaj, da kontrolišemo temperaturu (jer voda za zeleni i bijeli čaj ne treba pretjerano dugo kuhati) i da se prepustimo vlastitom užitku.

Kofein vs. tein

Moglo bi vas zanimati

Kava ili čaj? 

Naziv tein je čisto zbunjujući. Crni i zeleni čaj sadrže jednako kofeina kao i kafa, ali je učinak drugačiji. Kofein u čaju vezan je za tanine i sporije se razgrađuje. Stoga djeluje duže. Matcha sadrži posebno mnogo kofeina, jer se kod matche piju i mljeveni listovi čaja.

10 uzbudljivih činjenica o čaju

Tradicija. Poslijepodnevni čaj navodno je izumila Lady Anna Maria Stanhope, vojvotkinja u vrijeme kraljice Viktorije u 19. stoljeću. Klasično se uz to serviraju takozvani scones keksići ili sendviči sa krastavicama.

Proizvodnja. Nakon Kine sa težištem na zelenom čaju, Indija je sljedeća po proizvodnji čaja širom svijeta – ovdje se prije svega proizvodi crni čaj.

Konzumacija. U prosjeku se godišnje u Austriji popije 33 litra čaja. Vodeći je biljni čaj, kojeg prati voćni čaj. Čaj je širom svijeta nakon vode najčešće konzumirano piće.

Praznik. Svake godine se prva subota u novembru obilježava kao Dan čaja – ove godine, dakle, 3. novembra.

Tačka na „i“

Mliječna pjena. Optimalno za chai čajeve, ali ide i uz matcha latte. Kod ovih čajeva čajni puder se ne priprema s vodom, već se zaljeva mliječnom pjenom.

Med. Osim što je zamjena za šećer, jača i imunitet. Odgovara voćnim čajevima i pomaže kod hrapavosti grla i kašlja.

Sok. Za brzi zimski punč, voćni i crni čaj pripremite sa sokom od narandže. Dodajte začine ili limun.

Najljepši čajnik

Prema gore
OKViše informacija