Active Beauty
Deserti za nadolazeće praznike uz dmBio

Kako to rade food influenserice

Deserti za nadolazeće praznike uz dmBio

Post nas jača mentalno i fizički, čineći naše porodične, prijateljske, komšijske i sve druge odnose prisnijima i radosnijima. U multikulturalnoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina obilježava se post različitih religija. S obzirom na podudarnost posta tri religije u periodu od 18. do 31. marta, istražili smo koji se to recepti tradicionalno pripremaju za vrijeme pravoslavnog, islamskog i katoličkog posta, a koji mogu poslužiti i kao ideja za nadolazeće praznike: dva Uskrsa i Bajram.

Food influenserice: Maja, Belma i Foodlovershercegovke uz pomoć dmBio sastojaka pripremile su odlične recepte za deserte koji vam mogu olakšati osmišljavanje novih ili prilagođavanje tradicionalnih recepata na malo moderniji način. Njihovom pripremom svakako možete zaploviti i u svijet osviještene ishrane birajući dmBio proizvode.

Majin posni čokoladni kolač

Maja Gojić je supruga i majka dvoje djece koja živi u Banjoj Luci, a mi je poznajemo kroz profil @mirisi_iz_majine_kuhinje

Kako se počela baviti ovim što radi danas, Maja kaže: „Živimo u tehnološkom vremenu gdje je sve dostupno i necenzurisano, a ne postoji nikakav oblik medijskog obrazovanja koji će našu djecu usmjeriti ka filtriranju informacija. Iz tih razloga sam dugo vremena bila protivnik bilo kojeg oblika društvene mreže. Međutim, na nagovor mojih najbližih odlučila sam da pokrenem stranicu o kuhanju, što je ujedno i moja velika ljubav.

Danas se od kuhanja pravi naučna fantastika što smatram da demotiviše mlade žene da se oprobaju u kuhinji. Moji recepti su jednostavni, s detaljnim uputstvima, tako da svaki početnik može da napravi svaki obrok o kojem pišem. Također, vodim računa da stavljam zamjenske artikle za neke proizvode koji ljudima nisu dostupni ili s kojima nisu upoznati, jer na osnovu povratnih informacija vidim da se to ljudima koji me prate sviđa. Trudim se da kombinujem zdravo i ukusno te neke stare recepte prilagođavam novim trendovima i zdravijem načinu kuhanja.“

Post za Maju znači

„Za mene je post tiho vrijeme kada se čovjek trudi osloboditi svih loših postupaka i pristupa čišćenju duše i trudi se mijenjati ka boljem. U vrijeme posta svi trebamo osjetiti više ljubavi, dobrote i smirenja u srcu. Za pravoslavne vjernike Uskršnji post je poseban, jer se tokom njega hrišćani preispituju, sudržavaju i poboljšavaju svoj odnos prema Bogu, bližnjima i sebi. Post je sredstvo koje treba da nas odvede do određenog cilja, a glavni duhovni cilj posta je da se u čovjeku pokrene duhovni proces pokajanja.  Do Uskrsa se uzdržavamo, kako tjelesno od hrane, pića, tako i duhovno od loših misli, grijeha, postupaka...“

S dmBio proizvodima Maja nam je pripremila čokoladni posni kolač, čiji recept možete pogledati u nastavku, a svakako uživati i u njegovom video receptu.

Posni čokoladni kolač s višnjama

Sastojci:
Priprema:

U 200 ml napitka razmutite gustin/brašno, dodajte agavu, burbon vaniliju i kakao. Ostalih 600 ml stavite da se kuha s 1 kašikom smeđeg šećera. U mlako mlijeko dodajte ovu smjesu i kuhajte par minuta, to jeste, dok se ne zgusne kao za puding. U vruću smjesu odmah ubacite čokoladu i ½ teglice džema od višanja. Izlijte u kalup 18 cm i ostavite da se skroz ohladi. Pospite s malo kakaa i dodajte sušene višnje. Uz svaki komad servirajte kašiku džema od višanja.

Hurmašice na Belmin način

Belmu Halilović i njene recepte pratimo kroz njen instagram profil @h_belma_

Belma trenutno živi u Goraždu. Diplomirani je bachelor saobraćaja i komunikacija, ali, kako kaže, život je odnio u sasvim drugom pravcu. „Trenutno radim svašta nešto. Zaposlena sam kao content kreator u jednoj firmi, a pored toga imam svoj profil na Instagramu, čiji je najčešći sadržaj objava hrana; objavljujem recepte i ideje za kuhanje, ali se tu pronađe i nečega malo drugačijeg. Jednostavno rečeno, tu je moj svakodnevni život. Ljubav prema hrani se rodila još od malih nogu, a uz maminu podršku sam kao mala počela spremati neka jednostavna jela. Kako su godine prolazile, ljubav prema kuhanju je bila sve više izražena, a Instagram mi je poslužio kao platforma na koju sam počela da kačim fotografije hrane koju pripremim. S vremenom, to je postala jedna ozbiljna priča, a ljubav prema hrani spojila se s ljubavlju prema fotografiji i tako sam danas tu gdje jesam.“

Ramazan u Belminom krugu porodice

„Ramazan je izuzetno važan mjesec u islamskoj vjeri i kulturi te nosi brojne duhovne, moralne i društvene vrijednosti. Post se praktikuje tokom ovog mjeseca od zore do zalaska sunca i nije samo fizičko odricanje od hrane i pića, već i prilika za samokontrolu, duhovni rast te razmišljanje o moralnim vrijednostima i ciljevima života. U mojoj porodici je Ramazan uvijek bio poseban mjesec. Naša mama nas je još kao male budila na sehur, da osjetimo tu čar, pa zajedničko spremanje iftara...svako bi imao svoj zadatak. To nije samo vrijeme posta i molitve, već i vrijeme kada se osjećamo bliži jedni drugima i bliži svojoj vjeri. Ramazan donosi osjećaj unutrašnjeg mira i spokoja. Jednostavno, trudiš se da budeš bolji čovjek, da pomogneš, da usrećiš druge ljude.

Uz sve ovo, Ramazan u mojoj porodici ima dodatnu dimenziju - kulinarne raznolikosti. Prije 6 godina, ja sam sasvim slučajno započela s objavljivanjem recepata za Ramazan na svom Instagram profilu, davala sam ljudima ideje šta praviti za iftar i dobila sam tako sjajan feedback; ljudi su bili zahvalni. Svakodnevno sam dobijala poruke, komentare, kako im pomažem, kako ih inspirišem i to mi je dalo vjetar u leđa da se nastavim još više truditi i pomagati ljudima s idejama, ali ih i naučiti kako da prave neka jela, koja se možda do tada nisu usudili da naprave. Posebno je to zadovoljstvo kad čitam poruke i vidim koliko je neko presretan i zadovoljan, a ja sam možda imala utjecaja na to. I evo danas, nakon 6 godina, ja i dalje to smatram svojim velikim uspjehom, jer ovaj serijal nije samo način da dijelim svoju ljubav prema kulinarstvu s drugima, već i način da inspirišem ljude da istraže nove ukuse i da se okupljaju oko stola kako bi zajedno uživali u obrocima tokom Ramazana.

Također, volim da završim Ramazan s dobrim receptima za kolače za Bajram, jer Ramazanski bajram je kruna Ramazana i to je nagrada za one koji su postili, koji su činili dobra djela, koji su se trudili.
Jedan od mojih prijedloga za Bajram su hurmašice s čokoladom i lješnjakom od dmBio proizvoda, a vjerujem da ćete i vi pokupiti sve pohvale, ukoliko ih odlučite pripremiti.“

Hurmašice s čokoladom

Sastojci:
Agda:
Priprema:

Pomiješati 2 jaja s 2 šoljice ulja, 2 šoljice šećera i jednom šoljicom otopljenog putera. Izmiksati, pa dodati pola praška za pecivo
i prosijano brašno. Brašno dodavati malo po malo, dok ne dobijete finu meku smjesu. Smjesa ne smije biti tvrda, ali se ne smije ni lijepiti za ruke. Probajte oblikovati kuglicu, a ako vam ne ide, onda dodajte još brašna. Podijelite cijelu smjesu na kuglice jednake veličine, otprilike od oko 40 g. U međuvremenu napravite punjenje od 50 g putera i 100 g mliječne čokolade, koje otopite, pa dodate isjeckane ili samljevene lješnjake. Dodati oko 100 g i napravite finu kompaktnu smjesu. Ako vam se učini prečvrstom, možete dodati malo mlijeka. Na dlanu istanjite tijesto, stavite fila koliko mislite da može stati, pa pažljivo zatvorite sa svih strana. Naravite oblik i utisnite šare. Možete koristiti rende, viljušku ili drugo pomagalo. Hurmašice redati u tepsiju, ostavljajući pomalo mjesta između, jer će one narasti. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Agda:

Pripremite agdu od 500 ml vode, malo limuna i agavinog sirupa. Ako mislite da vam neće biti dovoljno slatko, možete dodati još i smeđi šećer. Probajte agdu nakon što provri i vidite odgovara li vam njena jačina. Hurmašice su gotove kada počnu da rumene. Malo ih prohladiti, pa preliti mlakom agdom. Ostavite da upiju agdu i možete uživati u njihovom jedinstvenom okusu.


Kuglof koji spaja: Foodlovershercegovke

Foodlovershercegovke, kako im i sam naziv Instagram profila kaže, svojim šarolikim receptima razveseljavaju nas iz Hercegovine. Pratimo ih putem Instagram profila @foodlovershercegovke

Ovaj vrijedni tim čine, na slici slijeva udesno: Ernada Razić, Selma Maksumić, Maja Pajo, Ajla Pala, Dženita Fajić i Minela Hodžić Šabić koja je ujedno i osnivačica grupe i realizator cijele priče. Za svoj tim kažu:
„Predstavile bismo se kao šest ostvarenih žena i mama, koje su uglavnom u privatnim biznisima jako uspješne, a ljubav prema hrani kao i plasiranje te ljubavi na našem zajedničkom Instagram profilu je dodatna aktivnost koja nas opušta. Ono što je interesantno jeste da ne živimo sve u istom gradu, čak ni u državi. Ernada živi u Čapljini, Selma je u Norveškoj, ostatak ekipe je u Mostaru, ali nas to ne remeti u našem radu. Sve se dogovaramo preko zajedničke Viber grupe, gdje pored razgovora o hrani imamo i mnoge druge zajedničke teme koje su nas kroz godine zajedničkog postojanja na Instagramu, lično povezale, tako da slobodno možemo reći da smo postale prave, iskrene prijateljice. Ono što ističe naš profil u odnosu na ostale jeste to što svih šest članica kuhamo različito, profil je obuhvaćen različitim kuhinjama, ne samo hercegovačkim tradicionalnim jelima. Na našem profilu možete pronaći razne svjetske specijalitete, slastice kao i tradicionalnu izvornu kuhinju.“

Čarolija raznolikosti uz uskršnji kuglof

„U Hercegovini je mart ove godine specifičan, baš kao što je i sama Hercegovina. Dugo vremena se na našem podneblju nije dogodilo da jedan mjesec obuhvata sva tri posta. Iz grada smo na Neretvi gdje se pjeva o Emini, gdje Ivo Andrić piše o čarima svjetlosti koja se svake zore iznova rađa. Iz grada punog šarolikosti i duhovnog bogatstva. Za naš foodblog - Foodlovershercegovke su upravo te različitosti one koje nas izdvajaju. Ovaj put smo se okupile da razveselimo jednu našu članicu povodom njenih uskršnjih praznika. Uz zagrljaj, lijepu riječ, smijeh, fildžan kafe i najbolji kuglof, slavimo raznolikosti, slavimo što su nam se putevi sreli prije šest godina.“


Čokoladni kuglof

Sastojci:
Glazura:
Priprema:

Jaja, šećer, vaniliju i rum pjenasto umutiti, zatim dodati mlijeko i ulje, pa brašno, prašak i kakao. Kada se sve sjedini, dodati suho voće i jezgru. Smjesu peći u silikonskom kalupu na 180 stepeni 40 min.

Glazura se priprema na način da se otope čokolada i ulje i malo ohlade. Ispečen kuglof ohladiti, očistiti kalup od svih masnoća, posušiti ga, u njega uliti čokoladu, na način da su i stranice kalupa pokrivene čokoladom, vratiti kuglof u kalup, pa čuvati u frižideru nekoliko sati.🤎






Sigurni smo da ćete uživati u desertima pripremljenim uz recepte naših food influenserica koji će oplemeniti vaše dane posta i pripreme za praznike koji su pred nama.