Active Beauty
Najbolja uskršnja pletenica ikad – savjeti i alternative
Tekst: Harald Wieser

Ispecite sami

Najbolja uskršnja pletenica ikad – savjeti i alternative

Sa puterom, marmeladom i medom, uskršnja pletenica je užitak za vaše nepce kada dođe uskršnja nedjelja.

Kakve veze ima pletenica od kvasca sa Uskrsom?

Još u srednjem vijeku uskršnji hljeb je spadao u kršćanske simbole uskrsnuća kao nešto čime se „prekida post“ i nalazio se na svakom svečanom stolu. Godinama je od hljeba sve češće nastajalo slatko pecivo i tako se danas pletenica od kvasca tradicionalno koristi za okončanje 40-dnevnog posta.

Bezglutenska varijanta

Danas sve više ljudi pridaju značaju kada je riječ o svjesnoj ishrani te prilikom pripremanja hrane traže alternative koje ne zadrže gluten. To se kod uskršnje pletenice može izvanredno sprovesti. S obzirom da i svježi i suhi kvasac u sebi ne sadrže gluten, ovog sastojka se ne morate odreći. Kod vrste brašna u međuvremenu postoji mnogo alternativa: zobena kaša, brašno od slanutka ili heljda su odlični za uskršnju pletenicu.

Recept za alternativnu, bezglutensku uskršnju pletenicu

Za uskršnju pletenicu vam je potrebno:
  • 60 g tečnog putera
  • 1 Jaje
  • 1 Žumanjak
  • 1 kocka ili pakovanje kvasca
  • 1 čajna kašika rogačevog brašna
  • 350 g bezglutenskog brašna (npr. Integralno heljdino brašno)
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 3 supene kašike šlaga kao premaz
  • 1 prstohvat soli
  • 80 g šećera

I ovako to ide:
1. Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi. Brašno staviti u posudu i rukom napraviti udubljenje u sredini. Otopljeni kvasac uliti u udubljenje i posuti prstohvatom šećera. Kratko promiješati prstima, posuti malo brašna i ostaviti da nadođe na toplom 10 minuta.

2. Dodati druge sastojke i mijesiti najmanje 5 minuta kako bi se dobilo glatko tijesto. Zatim posudu s tijestom prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe na toplom mjestu oko sat vremena.

3. Ponovo zamijesiti tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini i podijeliti ga na tri jednaka dijela. Formirati komade u rolnice i isplesti ih u pletenicu. Zatim ostaviti tijesto da odstoji oko 35 minuta.

4. Prije pečenja umutiti žumanjak i šlag pa njime premazati pletenicu.

5. Pletenicu staviti na pleh obložen papirom za pečenje u zagrijanoj pećnici na 190 stepeni oko 25 minuta.

Naš savjet


Kod bezglutenskog pečenja je bitno da su sastojci uvijek na sobnoj temperaturi, da se pridržava vremena mirovanja tijesta i da su sastojci dobro umiješani.


Još ideja za pečenje i kuhanje za Uskrs možete pronaći ovdje.