Active Beauty
Bazična, uljna ili pjenušava kupka: Koja odgovara mom tipu kože?

Pomoću bazične kupke koža će postati mekana na dodir.

Bazična, uljna ili pjenušava kupka: Koja odgovara mom tipu kože?

Neovisno da li se radi o bazičnoj, uljnoj ili pjenušavoj kupki: Topla kupka je odgovor na (skoro) sva životna pitanja. Oživljavajući i opuštajući osjećaj – naročito za suhu kožu uz odgovarajući dodatak za kupku.

Zaronite za svoje zdravlje! Zaroniti u toplu vodu, ne samo da godi koži, nego i duši – nebitno da li se radi o bebi ili odrasloj osobi ili da li ćete se odlučiti za pjenušavu ili bazičnu kupku. Za poticanje opuštanja duše i tijela kao i opskrbljivanje energijom i ublažavanja tegoba pobrinut će se različiti sastojci. Kupka je pravi start za svaki wellness program – čak i kod suhe i osjetljive kože. Za sve je potreban samo odgovarajući dodatak za kupku.

Zbog čega su kupka tako dobre za naše zdravlje:

Tokom kupanja se potiče metabolizam, stvaranje novih ćelija, a pozitivno djeluje i na imunološki sistem.

Međutim, temperatura tijela ne bi trebala nikada biti veća od 38 stepeni, jer može doći do problema s cirkulacijom, a i koža gubi na vlažnosti. Mnogi sportisti se odlučuju za hladne kupke, jer iste brže obnavljaju mišiće i ublažavaju nateknuće.

Uživanje u kupki ne bi trebalo biti duže od dvadeset, ali i ne kraće od pet minuta, jer se neki djelotvorni sastojci oslobađaju tek nakon pet minuta.

Bazična, uljna ili pjenušava kupka: Osnovna pravila dodataka za kupke

  1. Bazična kupka: Zbogom suhoj koži!

Suha koža znači previše kiselosti u organizmu? Isprobajte kupku s dodatkom morske soli ili bazičnu kupku. Ove kupke sadrže različite mineralne tvari koje imaju antiseptički i detoksikacijski učinak.

Bazične kupke podržavaju samoobnavljanje kože na osnovu takozvane osmoze. Na ovaj način se koža oslobađa prekomjerne kiselosti i balansira se pH vrijednost kože. Budući da naša koža želi samostalno stvoriti ravnotežu pH vrijednosti, počinje s aktivnom proizvodnjom lipida.

Nakon kupke s morskom soli ili bazične kupke potrebno je samo nježno posušiti kožu peškirom, jer će se na taj način zadržati minerali na koži i pokrenuti rad lojnih žlijezda.

Savjet: Da li ste znali da je klasična, jestiva soda bikarbona savršena za bazične kupke? Za punu kadu potrebno je dodati 100 grama sode u vodu i dobro promiješati.

 

  1. Pjenušava i kupka bogata mjehurićima

Pjenušave kupke su idealne za opuštanje i zahvaljujući različitim bojama odlične su za raspoloženje. Kupke koje su bogate mjehurićima poput bisera imaju ugodan i osvježavajući učinak na kožu. Posebne kombinacije mirisa će da razmaze čula.

 

  1. Uljna i kremasta kupka

Uljne kupke su savršene za hidrataciju kože. Većinom su obogaćene eteričnim uljima koja djeluju na raspoloženje. Citrusni mirisi popravljaju raspoloženje, kamilica i vanilija opuštaju. Važno: Eteričnim uljima su potrebne vezivne tvari kao što je mlijeko koje se može razgraditi u vodi. Ko nije ljubitelj uljnih kupki, može se počastiti kremastom kupkom. Kombinacija dragocijenih ulja i biljnog mlijeka blago čiste kožu i hidratiziraju.

 

  1. Ljekovita kupka               

Upala mišića i umor nakon sporta? Zaronite u kupku! Dodaci kupkama s ruzmarinom i iglicama smreke potiču protok krvi i daju energiju. Arnika potiče proces regeneracije i oslobađa težinu u nogama.  U ovu kategoriju spadaju dodaci koji povoljno djeluju na mišiće, zglobove i prehladu. Eukaliptus, melisa, majčina dušica i iglice smreke oslobađaju dišne puteve, a ekstrakt vražije kandže pomaže kod bolova u leđima!