Active Beauty
Biljne boje za kosu: Kako koristiti kanu i druge prirodne boje

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom farbanja prirodnom bojom?

Biljne boje za kosu: Kako koristiti kanu i druge prirodne boje

Već prije 3000 godina naši su preci uživali u osvježavanju kose prirodnim bojama za kosu. I danas postoje mnogi razlozi zašto bismo to trebali raditi. dm stručnjak Renate Harrer otkriva kada i kako koristiti prirodne boje za kosu.

 

Farbati kosu biljnim ekstraktima: Na šta je neophodno obratiti pažnju

Gđo Harrer, kako tačno definisati „biljne boje za kosu“?

Renate Harrer: Biljne boje za kosu proizvode se na potpuno prirodnoj bazi. I: Neophodno ih je pomiješati samo sa vrućom vodom. One ne sadrže amonijak kao ni druge hemijske sastojke. Kod upotrebe pravih biljnih boja za kosu, za razliku od hemijskih boja, nije potreban razrjeđivač.

I koja je razlika između biljnih i standardnih boja za kosu?

Biljne boje oblože kosu, dok standardne boje narušavaju strukturu kose – zbog čega su i dugotrajnije. Jer: Prirodne boje funkcionišu bez hemije i pogodne su za osvježavanje i blistavost boje. Ako ipak želim intenzivniju promjenu boje, moram posegnuti za standardnim bojama za kosu.

Zašto koristiti biljne boje za kosu: Da li su one zdravije za tjeme i kosu?  

Naravno da su zdravije, jer ne sadrže hemijske tvari. Nedostatke pokazuju po pitanju kvaliteta prekrivanja i izbora boja.

Da li su biljne boje pogodne za osobe koje su sklone alergijama?  

Biljne boje su, općenito, pogodne za osobe koje su sklone alergijama, izuzev ako su alergični na primjer na kanu. U principu, dakle, može doći do alergijske reakcije, kao i kod svakog drugog proizvoda, ali to se, naravno, rjeđe dešava.

Sam pojam „biljne boje za kosu“ da naslutiti. Ipak, da li su zaista veganske?

Da, sve biljne boje koje su meni poznate su veganske. Ipak, u međuvremenu je razvijen široki spektar biljnih boja, da ne mogu isključiti da možda neke postoje, koje to nisu.

 

 

Konkretno: Koje razlike postoje kada je u pitanju primjena biljne u odnosu na hemijske boje?

  • Kod miješanja: Biljne boje su grudvaste i teže se miješaju, a miješaju se isključivo vrućom vodom.
  • Kod nanošenja. Biljne boje se teže nanose, s obzirom da se radi o gustoj pasti.
  • Kod držanja boje na kosi: Boju za kosu na biljnoj bazi potrebno je duže držati na kosi. U zavisnosti od željene boje i intenziteta, između 45 minuta i jednog sata. Prilikom držanja, kosu je neophodno zamotati u papirni ubrus – kao podrška procesu zagrijavanja. Kod standardnih boja, kosu nije potrebno zamotavati.

Na šta moram obratiti pažnju kada je u pitanju prirodna boja, kako bi se postigao željeni rezultat boje?  

Polazište je ovdje veoma važno. Moram vidjeti: Koliko bijelih moram prekriti? Koji je stepen tona boje moje prirodne kose? I koju nijansu boje ću izabrati za moju prirodnu boju odnosno kao polazište? Ako sam po prirodi tamna i na to nanesem crvenu nijansu, to nikada neće biti u toj mjeri intenzivno kao kada bih nanijela na srednjeplavu kosu.

Osim toga morate voditi računa o tome da i permanentne boje na biljnoj bazi ne traju tako dugo i da se vremenom brzo isperu. Postojanost se, dakle, ne podrazumijeva u jednakoj mjeri kao kod hemijskih boja.

Da li je prirodnim bojama moguće ofarbati svaku boju?

Prije svega se može raditi s toplim bojama. Hladne boje poput sive, plave ili ljubičaste uopće ne idu. Prirodne boje najčešće teže nijansi bakra, zbog čega se mogu farbati smeđi, crveni i zlatni tonovi. Samo ako ste prirodno plavi, boju možete osvježiti prirodnim bojama. Njima ne možete posvijetliti kosu, jer još uvijek ne postoji proizvod na prirodnoj bazi kojim se kosa može posvijetliti.

A prekrivanje sijedih?

Za nas frizere ne postoji sijeda kosa. Kosa djeluje sijeda kada djelomično izgubi intenzitet svojih pigmenata. Mi frizeri radije govorimo o bijeloj kosi, koju prirodna boja ne može u potpunosti prekriti. Dakle, boja obavija kosu, zbog čega bijela kosa više nije primjetna intenzivno kao inače, ali nije ofarbana. Ako je želim prekriti moram koristiti hemijske boje.

Ako nam je kosa ofarbana hemijskom bojom i želimo preći na prirodna sredstva, na šta moramo obratiti pažnju?

To zavisi od toga šta želite postići, dakle, ne postoji općeniti odgovor. U principu ne možete mnogo pogriješiti, ako se vodite prethodno navedenim stvarima. Ono na šta trebate obratiti pažnju: Ako vam je kosa ofarbana prirodnom bojom, potom je blajhate hemijom, može se desiti da vam kosa postane zelena. Dakle, oprez je potreban.

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine? Po čemu kupci mogu prepoznati da se radi o čisto biljnim bojama?

Kupci trebaju znati da su biljne boje praškaste i da miješanjem s toplom vodom postaju čvrsta i kompaktna masa. Ako je naznačeno da osim vode trebate dodati još nešto, dakle neku tečnost ili kremu, u proizvodu je sadržana neka sintetička tvar. U tom slučaju se više ne radi o pravim biljnim bojama.