Active Beauty
Bobby Pins: Skoro svako pogrešno koristi šnale

Šta je zapravo bitno: 5 savjeta.

Bobby Pins: Skoro svako pogrešno koristi šnale

Možemo staviti koliko god hoćemo šnala na glavu, ali ako ih pogrešno koristimo jednostavno neće držati frizuru postojanom. Donosimo trikove uz pomoć šampona za suho pranje, fena i drugih pomagala za kosu.

Neovisno od toga da li želimo nositi lijepu maramu kao asesoar u kosi, pokupimo kosu u elegantnom stilu ili želimo romantičnu pletenicu: šnale za kosu nam daju potrebnu sigurnost koja nam je potrebna tokom svakodenvice u kancelariji ili nezaboravnom noćnom provodu. No, za ovo je potrebna pravilna primjena. U suprotnom zamisao o frizuri iz snova pada u vodu.

Upotreba šnala za kosu: 5 savjeta za nevjerovatno držanje

Priprema: Kosi je potrebna stabilnost

Što je kosa ravnije, time će se šnala lakše izvući. Međutim, ne brinite. S pravom pripremom ovo se može izbjeći. Za to je najbolje na vlažnu kosu nanijeti malo pjene za kosu. Prije same upotrebe šnala potrebno je pojedinačne pramenove natapirati. Na kraju je potrebno nanijeti malo šampona za suho pranje kose što daje dodatnu čvrstoću.

Zagrijane šnale: Više čvrstoće uz feniranje

Zagrijana kosa se da lakše oblikovati. Za savršenu frizuru feniraju se pojedinačni pramenovi, a šnale se zagriju fenom prije upotrebe. Nakon toga je potrebno brzo staviti šnale u kosu i preći preko njih fenom koji je namješten na hladan zrak kako bi se kosa rashladila i samim tim učvrstila.

Bez klizanja zahvaljujući laku za kosu

Njačešći problem kod šnala za kosu jeste da često klize po glatkoj površini kose. Metalni dio šnale je previše gladak da bi pružio savršeno držanje naročito na tankoj kosi. Šta pomaže? Šnale oprezno razdvojiti i sa svih strana poprskati lakom za kosu. Ostaviti da se osuše, a zatim ih upotrijebiti na uobičajen način.

Ravna ili valovita: Sa koje strane se koriste šnale?

Mnoge imaje stranu na kojoj metalni dio nije gladak, već valovit. To nije slučajnost već s ciljem pružanja bolje čvrstoće frizuri. Prilikom primjene važi: Valovita strana mora uvijek biti okrenuta prema unutrašnjoj strani kako bi optimalno fiksirala pramenove.

Duplo drži bolje: Upotrijebite dvije šnale. Općenito važi pravilo:

Što su pramenovi tanji, tim se bolje daju učvrstiti šnalama. Ko ima tešku ili dugu kosu, s jednom šnalom ne može postići optimalno držanje. U tom slučaju koristite dvije šnale jednu pored druge i fiksirajte frizuru s malo laka za kosu.