Active Beauty
Da li je to ljubav prema bratu i sestri? 11 činjenica

Šta još moramo znati o braći i sestrama?

Da li je to ljubav prema bratu i sestri? 11 činjenica

Da li ste znali da vi i i vaše sestre ili braća nemate genetsku sličnost ili da prvorođeno dijete ima bolji posao? Otkrivamo šta biste još trebali znati o krvnom srodstvu!

Možda je kod vas već drugo dijete na putu (Čestitamo!) ili se upravo prisjećate svog djetinjstva – svađe i igranje s braćama i sestrama. Možda imate i blizance? Možda ste jedinac ili jedinica u porodici? Kako god: Ova tema je pogodna za svakoga i zbog toga smo  pronašli nekoliko činjenica koje će vam biti interesantne.

 

Između svađanja i privrženosti: 11 činjenica o ljubavi prema bratu ili sestri

Imati brata ili sestru nije tako česta pojava

Ukoliko ste nekada važili kao izuzetak jer ste jedinac/jedinica, sada se vrijeme promijenilo. Statistike pokazuju da polovina domaćinstava ima maksimalno samo jedno dijete. Slučaj da imamo brata ili sestru je danas sve rjeđa pojava kao i činjenica da je razlika u godinama između brata i sestre sve veća kada poredimo sa starijim generacijama.

Genetsku sličnost imamo između 0 i 100 posto

Često se trvdi da braća i sestre imaju do 50 posto genetske sličnosti. To nije uvijek tačno. Genetska sličnost varira između 0 i 100 posto.  Zbog čega? Zato što roditelji sa svoje strane nose dvije genetske opcije, kako svoje majke tako i oca. Ukoliko dijete primi gene svoje bake s očeve strane a drugo dijete gene djeda s mamine strane, ne možemo ih svesti na jedan zajednički imenilac. Kod jednojajčanih blizanaca sličnost je uvijek 100 posto.

Ljubav prema bratu i sestri:  Biološki posmatrano braća i sestre su rivali

U prirodi se ova ljubav može opisati kao rivalstvo. Tu vrstu konkurencije naročito možemo primijetiti kod ptica i biljaka. U situaciji kada roditelji ne mogu obezbijediti dovoljnu količinu hrane dolazi do borbe čak i smrtnog ishoda.

Da, roditelji imaju omiljeno dijete

Roditelji si ne žele to priznati, ali je činjenica da preferiraju jedno dijete ili osjećaju veću povezanost s jednim djetetom je sasvim normalna. I ne brinite: Većinom se tu radi o određenoj fazi života. Da li je to strašno? Ne, jer prema ljudima se ne možemo uvijek isto ophoditi, ali možemo uvijek biti pošteni.

Kontakt: Prvo blizak pa više ne

U djetinjstvu je veoma blizak kontakt među braćom i sestrama. I Između 3. i 5. godine provode skoro pa duplo više vremena skupa nego sa svojim roditeljima. Do promjene dolazi u pubertetu kada osjećaju prema svakoj grupi veću privrženost nego prema roditeljima. U odrasloj dobi se ponovo javlja prvobitna povezanost. Prema mišljenju psihologa ova povezanost je moguća ako braća i sestre u djetinjstvu nisu imali nerazjašnjene svađe ili bolne rane.

Različiti ste: Djeca traže svoje mjesto u porodici

Djeca žele imati svoje posebno mjesto u porodici i stoga je sasvim normalno da se žele razlikovati od svoje braće i sestara. Roditelji često nesvjesno podstiču ovaj proces na način da određeno dijete hvale za neke postupke.  Ukoliko je jedno dijete nadareno za sport, drugo će svjesno izbjegavati taj teren i raditi na intelektualnom razvoju. Kod blizanaca se došlo do zaključka da imaju veću sličnost kada su odvojeni jedno od drugog i tako uopće ne dolaze u iskušenje da se ponašaju kao konkurencija jedni drugima.

Mala razlika u godinama, veće povezanost

Djeca prije svega uče od druge djece. Što je manja razlika u godinama, time je veća povezanost. Ukoliko je razlika veća imaju manje zajedničkih interesa.

Krvno srodstvo? Ne mora značiti

Patchwork porodice mogu itekako dobro funkcionirati. S naučnog aspekta posmatrano ne postoji prepreka za povezanost između brata i sestre sve dok se roditelji podjednako ophode prema svakom djetetu i ne uvlače ih u konflikte za odrasle osobe. Što djeca više sliče jedni drugim, time je bolji osjećaj međusobne povezanosti.

Jadni jedinac? Nedostaci i mitovi

Nekada je važilo da su jedinci/jedinice u velikom nedostatku u odnosu na druge. Nedostaju im partneri za igru s kojim bi razvijali svoje sposobnosti. Međutim, ove teze odavno ne važe . Naime, jedinci češće stupaju u kontakt sa svojim vršnjacima i na taj način vježbaju svoje socijalne sposobnosti.

Ekskluzivno vrijeme za provorđene

Prvorođeno dijete dobija više roditeljske pažnje. Za to postoje određeni praktični razlozi, jer se prvorođeno dijete mora uključiti u odgoj mlađeg brata ili sestre kao što je rad domaće zadaće i slično. A ponekad su i roditelji psihički preopterećeni, tako da se nekad ne može uvrstiti u svakodnevnicu  čitanje priče za laku noć ili igranje s lego kockicama.

Prvorođeni su uspješniji: Ovisi iz koje perspektive posmatrate

Studije su pokazale: Prvorođena djeca uvijek dobijaju više pažnje. Sve dok ne dobiju mlađeg brata ili sestru uživaju u eksluzivnom statusu. Kada dođe prinova, prvorođeni se uključuju u nadzor  mališana. Posljedice: „Stariji“ razvijaju svijest o odgovornosti kao i jačanje kognitivne strane. Neka istraživanja su pokazala da prvorođeni imaju veći IQ. Prema ostalim statistikama isti su pretežno zaposleni  kao političari, doktori ili su CEO. Međutim, da li su zbog toga uspješniji? To ovisi od perspektive sa koje posmatramo. Pretežno mlađi brat ili mlađa sestra djeluju u nelkim oblastima gdje je tražena kreativnost kao i u društvenim zanimanjima. Uspjeh je sve ono što se dobro i rado radi!