Active Beauty
Jedan recept, mnoge varijacije

Kuhati za djecu može biti izazov. Rješenje?

Jedan recept, mnoge varijacije

Mini hljebni kiš

Sastojci:

Za osnovni recept

(12 mini porcija):

12 kriški integralnog tosta
40 g mekog putera
6 jaja
250 ml mlijeka
morska so i mljeveni crni biber
50 g sitno naribanog parmezana plus malo više

Za varijantu sa šunkom i sirom:

6 kriški šunke
60 g naribanog sira (vrsta po želji)

Za varijantu s paradajzom i bosiljkom:

6 cherry paradajzića
12 čajnih kašika pesta od bosiljka

Za varijantu s tikvom i kaduljom:

200 g muškatne tikve
malo maslinovog ulja
so, biber
nekoliko listova kadulje

Priprema

Kiš:

1. Zagrijati rernu na 160 stepeni. Na tostu odstraniti koru.
2. Tost s jedne strane namazati puterom i oblikovati u 12 malih kalupa (po 125 ml sadržaja) okrećući namazanu stranu ka dolje. Peći dok ne poprimi zlatnu boju. Pažljivo izvaditi iz rerne.
3. Umutiti jaja. Dodati mlijeko, so, biber i pola parmezana. Smjesu usuti u kalupe od hljeba i posuti ostatkom parmezana.
4. Peći 18-20 minuta, dok punjenje ne postane čvrsto. Pažljivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Po želji zasuti parmezanom ili vlascem.

Za varijantu sa šunkom i sirom:

Šunku sitno nasjeckati i na kraju koraka 2 dodati u kalupe od hljeba. Na kraju koraka 3 zajedno sa parmezanom posuti kalupe.

Za varijantu s paradajzom i bosiljkom:

Prepoloviti cherry paradajziće. Na kraju koraka 3 na svaki kalup staviti pola paradajza. Nakon pečenja na svaki staviti 1 čajnu kašiku pesta od bosiljka.

Za varijantu s tikvom i kaduljom:

Nasjeckati listove kadulje. Narezati tanke kriške tikve, uvaljati u maslinovo ulje, so i biber i 15 minuta zapeći na 160 stepeni. Na kraju koraka 2 dodati u kalupe od hljeba i prije pečenja posuti nasjeckanom kaduljom.

Chicken Nuggets

Sastojci:

Za osnovni recept (24 nuggeta):

140 g svježih krušnih mrvica (npr. od integralnog hljeba)
½ čajne kašike kineske smjese pet začina
½ čajne kašike paprike u prahu
½ čajne kašike osušenih listova origana
1 prstohvat blagog čilija u prahu (po želji)
morska so i mljeveni crni biber
140 g grčkog prirodnog jogurta
3 pileća fileta po 250 g

Za majonezu s limunom (125 ml):

75 g majoneze
70 g grčkog prirodnog jogurta
1 prstohvat morske soli
crni mljeveni biber
2 čajne kašike soka od limuna
nešto naribane kore limuna

Za Chicken-Wraps varijantu (12 nuggeta/6 porcija):

6 tortilja od pšeničnog brašna (20 cm promjera)
40 g mladog špinata

Za varijantu salata s hrskavom piletinom (12 nuggeta/4 porcije):

dvije glavice rimske salate
1 krastavica
1 avokado
250 g cherry paradajzića
1 supena kašika maslinovog ulja
2 čajne kašike soka od limuna
½ čajne kašike senfa
1 prstohvat soli
crni biber

Priprema

Chicken-Nuggets:

1. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Na pleh staviti papir za pečenje.
2. Krušne mrvice rasuti po papiru, potom dodati smjesu pet začina, papriku, origano, čili u prahu, so i biber. Posuti sa nešto ulja i sve dobro pomiješati. Peći u rerni 6 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se ohladi. Na dodatni pleh također staviti papir za pečenje.
3. Jogurt nasuti u zdjelicu. Meso narezati na komadiće oko 3 cm. Svaki komad umočiti u jogurt, potom uvaljati u smjesu sa krušnim mrvicama i staviti na pripremljeni pleh.
4. Peći u rerni 8 minuta, dok se meso ne ispeče. Izvaditi pleh iz rerne i prije serviranja ostaviti da se ohladi.
5. Za majonezu s limunom sve sastojke pomiješati izuzev kore limuna. Prije serviranja posuti korom od limuna.

Za Chicken-Wraps varijantu:

Tortilje zamotati u veliki komad kuhinjskog papira i zagrijati u mikrovalnoj oko 15 sekundi. U sredinu rasporediti mladi špinat. 12 nuggeta prepolovit, po četiri staviti na špinat i posuti majonezom od limuna. Zamotati i jesti.

Za varijantu salata sa hrskavom piletinom:

Očistiti salatu i krastavicu, nasjeckati i staviti u zdjelu. Avokado prepoloviti, oguliti, nasjeckati i dodati u salatu. Prepoloviti paradajz i 12 nuggeta i dodati u salatu. Ostatak sastojaka dodati, pomiješati i posuti po salati.

SAVJET ZA KNJIGU

Donna Hay je garant za kreativne obroke, koji zaista i uspijevaju. Sada se uspješna autorica i kuharica s TV-a svojom knjigom „Od jednostavno do sjajno za djecu. Zdravi užitak za male i velike kuhare“ („Von einfach zu brillant Kids. Gesunder Genuss für kleine und große Köche“) (AT izdavačka kuća) usudila sastaviti recepte koji su pogodni i za teške mališane, ali i za ambiciozne početnike u kuhinji. Eksperimentisanje je izričito dozvoljeno.