Active Beauty
Lak, pjena ili vosak za kosu:  Ovo je bitno

Lak za kosu, pjena za kosu i sl.: Stilizovanje kose ovisi o njima.

Lak, pjena ili vosak za kosu: Ovo je bitno

Frizura jednostavno nema volumen? Kosa djeluje suha? A pojedine pramenove nemate pod kontrolom? Kada vam frizura nikako ne polazi za rukom većinom je do pogrešnih proizvoda koje koristite.

Nebitno da li su kovrdže ili pokupljena kosa: Koliko dugo će izdržati neka frizura ovisi od upotrebe proizvoda za stiliziranje. Lak, vosak, pjena za kosu i sl. Izbor proizvoda za stiliziranje kose čini se beskrajnim kada stojite ispred polica u dm prodavnicama. Često djeluje pomalo zbunjujuće. Zbog toga ćemo vam mi otkriti u čemu je tajna.

 

Lak za kosu i sl.: Pravo sredstvo za styling kose

Lak za kosu: Nije samo za učvršćivanje

Lak za kosu je u skoro svakom domaćinstvu. Nimalo čudno, jer je praktičan, jednostavno se nanosi i dobro drži. Ono što mnogi ne znaju prilikom primjene: Lak za kosu nije samo za učvršćivanje, nego se koristi i za volumen kose. Za to je potrebno gornji dio kose podići i naprskati lakom na udaljenosti od 20 cm od korijena prema dužini kose. Rezultat: Čestice laka drže odstojanje između pojedinih pramenova što daje posebnu punoću.

Dužinom cijelog izrastka poprskati lak za kosu ima smisla u slučaju kada pokupimo kosu u pletenicu ili takozvani konjski rep. Lak će kosu učiniti čvršćom i dati joj bolji izgled.

Ukoliko želite da lak za kosu upotrijebite kao zaštitu protiv naelektrisane kose ne koristite lak na uobičajan način, nego ga obilno nanesite na dlanove ruku i njima pređite preko površine kose.

Također važno: Za svaku frizuru i svaki tip kose postoji odgovarajući lak za kosu. Pod lakom za kosu se podrazumijeva ekstremno jak sprej za kosu. Što je jačina laka manja, tim je više gipkosti u kosi.

I ovdje važi pravilo: Pokupljenoj kosi je potrebno više čvrstoće. Kod frizura otvorenog tipa lak bi djelovao ukočeno i neprirodno, ovdje se može koristiti i lak s manjom jačinom.

Pjena za kosu: Volumen, jačina i njega

Pjena za kosu ne služi samo da bi održala frizuru, nego i da obezbijedi njegu i volumen. Nakon nanošenje čestice pjene se lijepe za kosu i povećavaju međusobno promjer na površni kose, što automatski daje punoću. Pritom sadrži njegujuće tvari i zaštitu od toplote.

Za razliku od laka za kosu, pjena ne fiksira kosu, nego joj pruža držanje koje omogućava živahne pokrete. Prikladna je za puštenu ali i pokupljenu kosu.

Moguće je imati i lijepe kovrdže uz specijalnu pjenu. Jednostavno je nanesite na vlažnu kosu, rukama ih dobro oblikujte ili difuzerom za fen, a možete ih i jednostavno pustiti da se osuše na zraku.

Kod primjene važi: Pjena za kosu se nanosi uvijek na vlažnu kosu i ravnomjerno se podijeli uz pomoć širokog češlja.

Vosak za kosu: Fleksibilno oblikovanje

Vosak za kosu je nešto masnijeg sastava i kosi pruža punoću i zdravi sjaj ali je pritom ne čini težom. Kod tanke kose vosak može dovesti do smanjenja volumena. Proizvode s voskom potrebno je koristiti u manjim količinama. Za dugu kosu je potrebna tek količina veličine lješnjaka.

Mali savjet u borbi za volumen kose: Vosak nemojte stavljati na dužinu kose kako je ne biste dodatno opteretili, već manju količinu umasirajte na korijen kose kako bi postigli željeni volumen. Za potpuni look dodajte još malo i na same vrhove.

Za razliku od laka, vosak za kosu ne pruža čvrstoću, nego mogućnost lijepog oblikovanja. Akcenat se može staviti na pojedinačne pramenove, a da pritom ne djeluju ukočeno. I najbolje u tome je: Frizuru možete svako malo osvježiti uz nekoliko pokreta. Jednostavno je malo protresete, pojedinačne pramenove malo uvijete i oblikujete. Sve mogućnosti su vam na raspolaganju uz pomoću voska.

Gel za kosu: Ovdje sve stoji na svom mjestu

Jednostavno rečeno gel za kosu djeluje kao i lak, samo je drugačijeg sastava. Gelasta struktura se da lako nanijeti na pojedinačne pramenove , ali i na cijelu površinu kose za tzv. Wet-Look.

Gel ima veliku moć učvršćivanja i savršen je za oblikovanje kratke kose, dok nije pogodan za dugu, tešku kosu.

Važno je znati: Kada se gel za kosu osuši, stoji savršeno, ali ga ne bi trebali više dirati. Naime, pokreti koji nastaju prilikom dodira dovode do pucanja čestica gela što utiče na samu čvrstoću.

I po pitanju njege kod gela se mora obratiti pažnja na sljedeće – gel u osnovi sastava sadrži alkohol koji isušuje kosu. Stoga se ne preporučuje svakodnevna upotreba, naročito kod suhe kose.  Pored toga važi: Ko koristi gel, navečer bi uvijek trebao temeljito oprati kosu i pružiti joj dovoljno hidratacije.