Sezona je šparoga.
Lepinje sa pireom od bijelog graha i šparoga
Kraj travnja donosi nam šaproge.
Sastojci za 4 porcije
Priprema pirea:
- 300 g bijelog graha iz limenke, opranog i ocijeđenog
- 2 male kašike maslinovog ulja, ekstra djevičanskog
- 3 male kašike svježe cijeđenog limunovog soka
- 1 mali češanj bijelog luka
- morska sol, svježe mljeveni crni papar
Dodatno potrebno:
- 4 pita ili naan hljeba
- maslinovo ulje za posipanje
- 1 svežanj šparoga
- 1/2 male kašike svježe cijeđenog limunovog soka, morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- 40 g feta sira
- 1 manji svežanj svježe nane
- 40 g oraščića pinije
- 1/4 male kašike ribane limunove kore
- 1 prstohvat pahuljica čilija
Priprema
1. oguliti češanj luka i odrezati drvene krajeve šparoga. Namrviti fetu pa prepržiti oraščiće pinije sa prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u maloj tavi. Uz povremeno miješanje pustiti da oraščići poprime žućkastu boju (to će trajati oko 30 sekundi).
2. za pripremu pirea dodati bijeli grah, maslinovo ulje, limunov sok i luk u miješalicu pa posoliti i pobiberiti te dobro izmiješati. Držati u hladnjaku do sljedeće upotrebe.
3. pećnicu zagrijati na 200 °C. Položiti hljeb na pleh za pečenje te pokapati maslinovim uljem.
4. šparoge rezati na duge i tanke trake pa ih začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
5. pire namažite na kriške hljeba pa na svaku dodajte još i trake od šparoga. Zatim preko posipajte fetu, nanu, oraščiće pinije, limunovu koru i pahuljice čilija. Posolite, pobiberite i poslužite.