Active Beauty
Pravila na igralištu: Dragi roditelji, ovo biste trebali znati

Na igralištu je poželjna pažnja roditelja. 6 savjeta za Playdate bez stresa.

Pravila na igralištu: Dragi roditelji, ovo biste trebali znati

Na igralištu se i ne osjeti idila kada pogledamo djecu koja se guraju i roditelje koji su pod stresom. Šta pomaže? Ostanite mirni uz nekoliko naših savjeta za opuštajuće poslijepodne na igralištu.

Tokom strogih Corona pravila svoju djecu smo pokušavali dovoljno zabaviti tokom odgovornog boravka kod kuće. Samim tim je još veća radost da su igrališta za djecu ponovo otvorena kako bi mališani mogli razigrano uživati. Ali budite oprezni, nije sve tako krasno na igralištu, odnosno na toboganu i pijesku kako zamišljamo. Roditelji moraju biti strpljivi i spretni. 6 tipičnih situacija na igralištu: kako da držite situaciju pod kontrolom:

 

 

Pravila na igralištu: Ove situacije su poznate svim roditeljima

Svađa: Šta učiniti kada se djeca svađaju?

Prvo pravilo ne važi samo za igralište, nego općenito kada se djeca svađaju: ne uplićite se odmah. Svađa je normalna i može dati šansu u socijalnom razvoju kao npr. kada djeca uče da situaciju riješe sami.  Naravno, ovo će imati bolje rezultate kada su djeca starija i uvježbana. Učenje počinje rano. Kada roditelji primijete da djeca sama ne dolaze do rješenja te da će situacija eskalirati trebaju pokušati riješiti konflikt.

Ljuljačka je zauzeta? Ko je na redu?

Nije uvijek tako jednostavno čekati, ali je neophodno. Čekanje na red je dobar način da se naučimo strpljenju. Međutim, kada je dosta sa strpljenjem? U onom trenutku kada vidite da vaše dijete jednostavno ne može doći na red, potrebno je da dijete popriča s osobom koja je već dugo na ljuljašci. Često je potrebna samo lijepa molba kako bi oslobodili put svom djetetu. Međutim, ako neko ne želi prepustiti ljuljačku često riječi odrasle osobe imaju rezlutata. Ako i to ne pomaže, tada postoje dvije mogućnosti: Zamolite roditelje djeteta za pomoć ili svom djetetu pronađite neku drugu idealnu alternativu. Da li će pametniji doista popustiti ili treba pokazati istrajnost je u kranijem slučaju stvar odgoja, ali često i ovisi od same situacije u kojoj se nalazite.

Moje dijete gura drugu djecu: Moraju se odrediti granice

Guranje, koškanje i bilo koja vrsta nasilja je zabranjena. To je jasno. Međutim, kako da se ponašaju roditelji djeteta koje ne zna kontrolisati svoj bijes? Kao prvo važi pravilo: ostati miran. Kontrola nad svojim emocijama je proces učenja i razvoja koji ne uspijeva na prvu.

Kao drugo: Uplitanje i objašnjenje. Teško, ali važno: Nema smisla praviti veliku dramu oko cijele situacije. Detaljno i objektivno pojašnjenje situacije, naročito kod male djece je često nemoguće. Roditelji uvijek trebaju ostati objektivni, jasni i naglasiti da nasilje nikad nije rješenje.

Uplitanje drugih roditelja

Djeca se bučno igraju, svađaju se i izigravaju, ali ne postoji razlog uplitanja. No, na to drugi roditelji mogu imati sasvim drugačije mišljenje.  Kada dođe do uplitanja drugih roditelja, a  vaše dijete se nalazi u toj situaciji, jednostavno je potrebna i vaša reakcija. Ono što je uvijek bitno je ljubaznost, objektivnost i smirenost. Često se ovakva situacija da brzo riješiti ako zamolite druge roditelje da se pronađe neko zajedničko rješenje. U svakom slučaju djeca ne bi trebala biti prepuštena sama sebi. Kod komunikacije s drugim roditeljima im je potrebna pomoć i to vaša!

Corona bonton: Distanca uprkos blizini

Prilikom zajedničkog kopanja u pijesku, trčanja i klizanja nije tako jednostavno držati se pravila odstojanja i higijene za vrijeme Coronavirusa. Uprkos tome roditelji uvijek mogu podsjetiti djecu na važna pravila uz pomoć nekih alternativa ili primjera kao npr.: Ne stavljati ruke i prste u usta. Ovisno od starosti i djeca mogu držati odstojanje. Najbolje je da im roditelji budu primjer u tome kako držati odstojanje, imati dezinfekcijsko sredstvo pri ruci i biti pažljiv.

Ljuti pogledi: Dragi roditelji, samo opušteno!

Igralište nije samo za odrasle mjesto za društveni izazov. Do kontraverznog ponašanja može doći i kod roditelja kada se drugi roditelji upliću u odgoj: (“Ne budite tako strogi prema svom djetetu. Samo se igra. Nekoliko keksića neće nikome naškoditi.“). Drugi ljudi ne utiču aktivno, nego pasivno pogledima, boranjem čela ili dobacivanjem. I pored svega tu je savjest kada se pitamo: Da li sam dobra majka? Iako sam u brzini ponijela nekoliko keksića umjesto zdrave bio užine ili jednostavno sjedim na klupi umjesto da budem satima u pokretu?  Da, naravno da je uredu, vi ste dobri roditelji. Zašto? Jednostavno: Ne dajte se izludjeti, budite svoji, onakvi kakvi jeste baš kao i vaše dijete.