Active Beauty
Pravilno čistiti i uštedjeti na vremenu: Ovako to ide

Čišćenje i nije tako zabavno, ali se u čistom stanu sigurno ugodnije osjećamo.

Pravilno čistiti i uštedjeti na vremenu: Ovako to ide

Neovisno od toga da li je za novogodišnje praznike ili proljeće: Jedno je jasno, čišćenje se neće obaviti samo od sebe. Međutim, uz pomoć dobre organizacije, pravilnog redoslijeda i naših savjeta sve ide brže.

Postoje ljudi kojima je zabavno čistiti i pritom su dobrog raspoloženja te sve detaljno očiste i do najmanjeg dijela stana u kratkom vremenskom periodu. Međutim, postoje i oni drugi. Onaj ko čisti pravilnim redoslijedom brže će završiti i postići će dugotrajno blistav rezultat. Na taj način imate više vremena za važne stvari kao što su naprimjer meditiranje ili igranje s djecom.

Savjet: Sve je zabavno ukoliko pritom slušate svoju omiljenu muziku! A, još bolji efekt postižete ukoliko dodate nekoliko kapi mirisnog ulja u svoju vodu za čišćenje i mirisnu lampu.

Pravilno čišćenje? Savjeti za čist stan

  1. Izdvojite stvari i oslobodite prostor

Ko uvede malo sistematizacije, brže će završiti i radit će efikasnije. Počnite s pospremanjem i uklonite sve što vam stoji na putu, jer čistiti možete samo tamo gdje vam je slobodna površina. Dakle, prije nego počnete, oslobodite prostor i riješite se nepotrebnih stvari. Vodite se tim da će vam ostati više prostora za svježe cvijeće i dekoracije i odmah će vam se pospremanje činiti lakšim.

  1. Pravilno čišćenje: Redoslijed čišćenja je od gore prema dolje

Počnite sa čišćenjem od gore prema dolje: Krenite s površinama kao što su stolovi i ormari te pritom brišite u jednom pravcu kako ne biste raspršili prašinu i klice, jer čistač za stakla ne bi trebao kapati po čistom podu. Čistite prostoriju po prostoriju, a poželjno je koristiti čistače koji su namijenjeni za čišćenje više različitih površina. Dovoljno će vam biti četiri sredstva za čišćenje: Sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta, višenamjensko sredstvo, abrazivno sredstvo i sredstvo za čišćenje wc šolje. Za tvrdokorne mrlje na ogledalu i prozoru možete koristiti proizvod za čišćenje stakla. Usisivač može biti zamjena za čistač podova, a višenamjenske maramice će u sekundi očistiti sve površine.

Savjet: Spužvice za kuhinju i kupatilo kao i krpe za čišćenje staklenih, sjajnih površina i ogledala je najbolje imati u zalihama. Pažnja: Površine visokog sjaja čistite mekanim krpama.

  1. Razlikujte površine

Čišćenje možete početi tako što ćete krenuti s pločicama, staklenim površinama i na kraju podnim površinama. Kako ne biste prenosili nečistoću i klice iz prostorije u prostoriju koristite krpe i spužvice različitih boja.

Savjet: Ukoliko postoje tvrdokorne mrlje lakše ćete ih se riješiti temeljitim ribanjem, nego istovremenom upotrebom različitih sredstava za čišćenje. Agresivna proizvode za čišćenje koristite samo ciljano, kako biste zaštitili svoje zdravlje i okoliš.

  1. Speed Cleaning za lijene

„Speed Cleaning“ je rješenje ako niste ljubitelj višesatnog čišćenja. To znači: Svaki dan obavite za nekoliko minuta ciljane zadatke kako bi imali dugotrajno čist stan. Pronaći svakodnevno vremena za čišćenje zvuči prezahtjevno, ali kada se jednom uvrsti u vašu rutinu, olakšat će i ubrzati proces čišćenja. Nedostatak toga: Nekoliko minuta dnevno nije dovoljno za temeljito čićenje cijelog stana. Poželjno je jednom mjesečno detaljnije se posvetiti čišćenju. Da li ćete se odlučiti za intenzivnu verziju ili svakodnevi program čišćenja u krajnju ruku ne igra nikakvu ulogu. Važno je samo da razvijete rutinu. S vremenom ne samo da će biti jednostavnije, nego zasigurno i efikasnije!