Active Beauty
Priprema, pozor, šiške!

Svijet šiški.

Priprema, pozor, šiške!

Odlučiti se ošišati šiške uvijek je veliki izazov – ali su one totalno u trendu.

Šišanje šiški odluka je o kojoj se dugo razmišlja: Zapravo smo zadovoljni svojom kosom, dužina je optimalna, a boja izgleda svježe i sjajno. Ali nekako bismo voljeli neku promjenu; nekako nam je dosadna ta naša kosa. Tada se po prvi put pojavi ideja o šiškama.

Iako šiške stoje svakoj ženi, od oblika lica zavisi da li će rezultat biti uspješan. Dakle, nemojte šišati kosu bez prethodnog razmišljanja! Mnogim ženama pomaže da pretraže Pinterest kako bi stekle neki osjećaj šta bi im moglo odgovarati. Ta priprema se isplati, jer šiške su mnogo više od ravnog reza. Postoje u mnogim varijacijama, dužinama i znatno mogu promijeniti izgled. Šiškama se posebno mogu prekriti određeni nedostaci na licu ili naglasiti prednosti.

Šiške podrazumijevaju svakodnevno stilizovanje. Po ustajanju rijetko izgledaju onako kako bismo željeli. Stoga su fen i četka za feniranje, odnosno pegla, alati kojima moramo znati rukovati. Kako se kosa ne bi isušila, preporučuje se korištenje zaštite od topline i hidratantnih proizvoda za njegu. Šamponi za suho pranje osobama sa šiškama su esencijalni, ali i savršen trik ako svoju kosu želite osvježiti tokom dana.

Ispravno savjetovanje je također bitno prije šišanja šiški. Posjetite profesionalca koji će vam pomoći da odaberete idealan tip šiški i pravilno ih održavate.
Još jedan razlog da potražite dobrog frizera: U budućnosti ćete ga viđati češće, jer se šiške moraju redovno šišati. Samo hrabri će to kod kuće uraditi sami.

Različiti oblici lica zahtijevaju različite varijante šiški

Ovalno lice:
RAVNE ŠIŠKE

Ovalni oblik lica odlikuje se blagim zaobljenjima – tom licu odgovara gotovo svaki tip šiški. Ravne i tupo odsječene šiške koje jedva dotiču obrve, posebno odgovaraju ovom obliku lica, jer ublažavaju izdužene dijelove usta i brade.

Okruglo lice:
ŠIŠKE SA STRANE ILI MICRO-BANGS

Šiške sa strane koje blago padaju i sežu do rubova oka definišu okrugle crte i optički produžavaju lice. Hrabri mogu isprobati micro-bangs, dakle veoma kratke šiške. One također izdužuju lice.

Kockasto lice:
CURTAIN-BANGS

Kod ovog oblika lica, kost čeljusti je posebno izražena. Stoga se preporučuje oblik šiški koji će lice učiniti nježnijim, kao na primjer curtain-bangs. One se razdvajaju na srednji razdeljak; sa strane je kosa duža nego na sredini lica. Ovaj rez razigrano zaokružuje crte lica i naglašava oči.

Srcoliko lice:
ŠIŠKE U OBLIKU POLUMJESECA ILI BABY-BANGS

Široko čelo i uska, špicasta brada definiše srcoliki oblik lica. Uz to idu razbarušene šiške u obliku polumjeseca, koje se šišaju ravno sa nešto dužim krajevima sa strana. Baby-bangs su više rock varijanta, koje padaju do sredine čela i nosi ih se sa strane.

Izduženo lice:
ŠIŠKE KOJE SU SA STRANE DUGE ILI LONG PONY

Lice je veoma usko, a čelo veoma visoko. Šiške koje su sa strane duge i preciznije odsječene učinit će da lice djeluje kraće. Pritom šiške padaju do ispod vanjskog ruba oka. I long pony, koje padaju do odmah iznad obrva, jedna su od mogućnosti. Kraće šiške se kod ovog oblika lica ne preporučuju.

Savjeti za stajling

Savjeti za stajling

od stručnjaka i dm trenera za kvalitativni životni razvoj Renate Harrer

 1. Curtain-Bangs

Totalno u trendu i poznate kao „A šiške“. Odlično odgovaraju dugoj kosi, ali i dugom pažu. „Out of Bed Look“ iz osamdesetih savršeno se slaže s ovom vrstom šiški. Za stajling su potrebni pjena za feniranje, klasično feniranje i po potrebi peglom izvijte kosu ka vani. Šiške se trebaju prirodno kretati – stoga nemojte koristiti puno laka za kosu.

 1. Long Pony

Prva pomisao: Vrag nosi pradu. Glumica Anne Hathaway je idealan primjer kako nositi ovu vrstu šiški. Za savršen stajling, najbolje je fenirati čekom, ali nemojte praviti previše volumena. Neovisno da li ravno ili „Out of Bed“ – sve odgovara. Čak i ako se šiške „razbježe“, stajlingu to neće naškoditi.

 1. Gerader Pony

U potpunosti ravne šiške najbolje odgovaraju pažu, jer na taj način klasični rez postaje nešto posebno. Ovu vrstu šiški najbolje je fenirati ravno ili ispeglati, kako bi se grafička linija još više naglasila. Ravne šiške također idu uz dugu kosu (One Length). Pažljivo ukoliko imate jake uvojke u području čela! Njih je veoma teško smiriti.

 1. Micro-Bangs

Hrabra i izražajna varijanta. I ovaj oblik šiški odgovara svim dužinama. Posebno su dobre na dugu kosu, s obzirom da velika razlika u dužinama privlači poglede. Ali i paževi različitih dužina odlično odgovaraju ovom tipu šiški. Kod stilizovanja važi: Manje je više. Jednostavno fenirajte ka dolje, kako bi šiške fino padale na lice. I ovdje je potrebno obratiti pažnju, ukoliko imate jake uvojke u području čela.

 1. Halbmond-Pony

Posebne šiške koje odlično odgovaraju kraćem pažu. Izrazito cool djeluju ukoliko preko njih pada duža kosa pa su one samo blago primjetne. Posebno izražajne su kod round-graduation frizure.

 1. Seitlicher Pony

Ove šiške odgovaraju svakoj frizuri – šiške su duže i padaju na stranu. Šiške sa strane čine crte lica nježnijim. Jednostavno četkom fenirajte na stranu i ostavite pokretljivim – ne stavljajte previše laka za kosu.

5 savjeta za bolje oblikovanje šiški

 1. Pričvršćeno.

Pričvrstite šiške ukosnicom u visini obrva. Ukosnice mogu odgovarati boji kose ili biti šarene, svjetlucave ili ukrašene perlicama – sve je dozvoljeno. Ali na jednu stvar je potrebno obratiti pažnju: Vrsta ukosnice mora odgovarati make up-u i look-u.

 1. Isfenirano.

Ko ne želi u potpunosti skloniti šiške, uz pomoć fena i okrugle četke može isfenirati šiške ka vani. Za fiksiranje koristite lak za kosu – ali ne previše, jer će kosa izgubiti na pokretljivosti i izgledat će neprirodno.

 1. Bandana.

Osim što sklanjaju kosu iz lica, izgledaju pravo dobro. Odličan dodatak koji se može prilagoditi ostatku outfita. Ljeti se mogu koristiti i razigrane cvjetne krune.

 1. Valovito.

Frizirajte kosu ka nazad i fiksirajte sa dosta laka za kosu, prije toga nanesite nešto pjene za kosu ili spreja za teksturu kose kako bi ista dobila na čvrstini. Ovaj look izgleda dobro i sa loknama, a posebno dobro izgleda na kratkoj kosi.

 1. Ispeglano.

Za sleek-look potrebni su gel za držanje i četka. Počešljajte kosu ka nazad. Za ovaj look nije potreban volumen, a odgovara svakoj dužini kose.