Recept za kekse s đumbirom
Đumbir jača imunitet, zagrijava organizam, a obrađen u keksu posebno je dobrog ukusa. Za pripremu ovih keksića više razloga ne treba.
Priprema: 45 min
Sastojci za 40 keksića:
- dmBio brašno od pira, 250 g
- dmBio kuhinjski šećer, 80 g
- dmBio kaša od jabuke, 50 g
- dmBio kandirane kocke đumbira, 50 g
- dmBio tamna čokolada 70 % kakaa, 50 g
- dmBio bijela čokolada s makom, 50 g
- 1 bio limun
- 1 čajna kašika mljevenog đumbira
- ¾ čajne kašike soli
Priprema za 4 porcije:
1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Istopiti kokosovo ulje, grubo nasjeckati kocke đumbira i čokoladu – odvojiti. Naribati koru jednog limuna.
2. U jednoj zdjeli pomiješati brašno od pira, šećer, naribanu koru limuna, so, đumbirov prah, kokosovo ulje, kašu od jabuke i kandirani đumbir.
3. Na tepsiju staviti papir za pečenje. Formirati kuglice veličine čajne kašike, poredati u tepsiji i pritisnuti ih tako da postanu ravne. Peći 8-10 minuta dok rubovi blago ne potamne. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
4. Odvojeno rastopiti čokolade. Pomoću viljuške preko keksa povući vertikalne linije tamne čokolade, potom horizontalne linije bijele čokolade. Ostaviti da se ohladi i da se stvrdne.