Zdravo zasladiti.
Veganski brownies
Peći bez jaja i mlijeka? Nije vračarija, samo su potrebni pravi sastojci. Šljive i datule čine ove brownies sočnim.
Priprema: 45 min
Sastojci za 12 komada:
- dmBio napitak od badema, 150 ml
- dmBio pirne pahuljice, 100 g
- dmBio integralno brašno od spelte, 2 supene kašike
- dmBio šljive, 80 g
- dmBio datule, 60 g
- dmBio bademi, 30 g
- dmBio kakao, 20 g
- grah, 250 g
- 1 mali batat
- 1 zrela banana
- dmBio goji bobice za pripremu
- dmBio kokosov čips za pripremu
Priprema:
1. U toploj vodi potopiti šljive i datule 20-30 minuta. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
2. Oguliti i isjeckati batat. Kuhati 15 minuta u neslanoj vodi. Za profinjeniji rezultat, izmiksati pahuljice spelte u mikseru kako bi bile još sitnije; za hrskaviji rezultat, ostaviti ih kakve jesu. Oguliti i izgnječiti bananu. Oprati i procijediti grah iz limenke.
3. Nakon što su šljive i datule odstajale u vodi, staviti ih zajedno s napitkom od badema, kuhanim batatom, pireom od banane i grahom u mikser i miješati dok smjesa ne postane pire.
4. Potom pomiješati brašno i nešto vode te dodati u prethodno pripremljenu smjesu. Na kraju dodati kakao, pahuljice spelte i nasjeckane bademe.
5. Na tepsiju staviti papir za pečenje i na njega izliti tijesto te peći 20-30 minuta. Nakon što se ohladi, isjeći na 12 jednakih kvadrata i zasuti goji bobicama i kokosovim čipsom.