Active Beauty
Ricinusovo ulje za kosu: Šest stvari koje ispravno činimo

Ricinusovo ulje savršeno je za kosu. Pod uslovom da znate kako ispravno koristiti.

Ricinusovo ulje za kosu: Šest stvari koje ispravno činimo

Unatoč zaštiti od sunca i adekvatnoj njezi, kosa nakon ljeta često izgleda suho i umorno. Ono što je sada potrebno jeste njega – i to najbolje prirodna, hidratantna i hranjiva. Pritom je ricinusovo ulje savršeno sredstvo kako biste usrećili kosu nakon ljeta.

Vjeruje se da prirodno ulje kosu i trepavice čini dužim i gušćim. Da li je to tačno? Odgovor je: da i ne. Kako brzo i koliko gusto kosa i trepavice rastu genetički je uslovljeno; na to ricinusovo ulje ne može uticati. Ali može uticati na njihov izgled: Kosa i trepavice izgledat će njegovano i zdravo.

Visoki udio zasićenih masnih kiselina te vitamina A i E učinit će ih sjajnijim i otpornijim. Više neće pucati i mogu dostići potpunu dužinu rasta.

Ricinusovo ulje za kosu: Šest stvari koje ispravno činim

  1. Na šta je prilikom kupovine potrebno obratiti pažnju?

Ricinusovo ulje dobija se cijeđenjem sjemena afričkog ricinusovog drveta. Ako želite koristiti ricinusovo ulje za jačanje kose, trepavica i obrva, neophodno je da kupite visokovrijedno, hladno cijeđeno ulje, koje u sebi ne sadrži dodatke. Kvalitet ulja također možete prepoznati po tome što se prodaje u tamnoj staklenoj boci. Intenzivni i trajni uticaj svjetlosti uništio bi važne hranjive materije ulja. Stoga je također potrebno i da ga čuvate u tamnoj, hladnijoj prostoriji.

 

  1. Kako ispravno koristiti ricinusovo ulje?  

Ricinusovo ulje je pravi čudotvorac kada su u pitanju kosa i trepavice. Pod uslovom da se ispravno koristi. Tipične greške: Kosa djeluje masna i bez sjaja, tokom nanošenja ulje kapa na pod ili kosa i nakon pranja djeluje masna. Stoga, važni savjeti: Nemojte pretjerivati s uljem, zaista je dovoljno samo nekoliko kapi! Ukoliko ulje želite nanijeti na tjeme, koristite pipetu ili štapić s vatom. Isto vrijedi i za trepavice. Ako ulje nanosite dužinom kose, preporučuje se mala bočica s prskalicom: Ulje pomiješati s vodom u omjeru 2:1, usuti u bočicu, dobro pomiješati i uz dovoljno razmaka naprskati dužinom.

 

  1. Njegovati oštećenu kosu

Suhoj i ispucaloj kosi potreban je bogati tretman. Za isto pomiješajte hranjivi regenerator ili masku za kosu s nekoliko kapi ricinusovog ulja i mješavinu nakon svakog pranja nanesite na kosu. Savjet: Kosu nemojte prati vrućom već mlakom vodom.

 

  1. Rast kose uz ricinusovo ulje

Ukoliko želite dugu i zdravu kosu, umasirajte malu količinu ricinusovog ulja u opranu kosu posušenu pešikirom i istu umotajte prozirnom folijom. Ostavite preko noći da djeluje. Važno je znati: Kako biste u potpunosti isprali ulje, potrebno je da češće šamponirate kosu koristeći ekstra blagi šampon.

 

  1. Ricinusovo ulje kao anti-friz pomoć

Što je kosa više suha, to više „leti“. Ono što pomaže: U bocu s prskalicom naspite ricinusovo ulje s vodom (omjer 2:1), dobro pomiješajte i nakon stilizovanja nanesite na kosu.

 

  1. Ricinusovo ulje protiv suhog tjemena i peruti

Redovne masaže tjemena ricinusovim uljem potiču cirkulaciju tjemena i pružaju važne masti i vitamine. Mali savjet: Idealno bi bilo da preko noći ostaviti ulje da djeluje.