Šareni slatki krompirići
Ovi šareni krompiri puni su vitamina.
- sol
- 3 slatka krompira
- 1 crvena i 1 žuta paprika
- nekoliko listova crvenog kupusa
- 1 avokado
- 1 čili papričica
- ½ svežnja korijandera
- 240 g crnog graha iz limenke
- 50 g kukuruza iz limeneke
- 300 g kiselog vrhnja
- biber
- sok od pola limete
- 2 supene kašike crnog susama
Priprema
1. blago zasoliti vodu pa prokuhati. Prepoloviti slatki krompir i kuhati oko 20 minuta. Prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje).
2. izvaditi krompir iz vode te peći u pećnici na srednjoj rešetki 10 minuta.
3. za to vrijeme prepoloviti žutu i crvenu papriku, odstraniti košpice i izrezati na kockice debljine 0,5 cm. Očistiti crveni kupus i narezati ga na sitne trakice. Prepoloviti avokado, očistiti od sjemenki i izrezati srčiku na 0,5 cm velike komade. Narezati čili papričicu na tanke kolutiće. Sitno nasjeći listiće korijandera. Ocijediti grah i kukuruz.
4. prilagoditi pećnicu na zagrijavanje na 250 °C pa grilati oko 10 minuta, kontrolišući pritom svako malo da ništa ne zagori. Pustiti da se malo ohladi pa izrezati na dvije trećine.
5. krompir puniti kiselim vrhnjem i poslužiti sa crnim grahom, kukuruzom, komadima avokada, paprike i crvenim kupusom. Zasoliti i pobiberiti, pokapati sokom od limete i poslužiti sa sjeckanim korijanderom i crnim susamom.
Slatki krompir ne sadrži gluten i veganski je proizvod, te se smatra pravom vitaminskom bombom.