Active Beauty
Slaviti dječiji rođendan: Ovako atmosfera ostaje opuštena

Uz ovih sedam savjeta, rođendan će proslaviti i djeca i odrasli - bez stresa.

Slaviti dječiji rođendan: Ovako atmosfera ostaje opuštena

Dječiji rođendan – bez obzira što se slavi kod kuće – i dalje ne treba iscrpiti energiju roditelja, smatra porodična savjetnica Linda Syllaba. Njena preporuka: „Manje je više!“ – dakle redukovani program i smisleni pokloni umjesto party uzbune. Ovako ćete prije i tokom zabave ostati opušteni:

Sedam savjeta za dječiji rođendan bez stresa

  1. Provjeriti unutrašnji stav

  Da li, kada su u pitanju dječiji rođendani, imate osjećaj, kao da ste dio takmičenja u kojem se bira najizazovnija i najskuplja proslava? Linda Syllaba vjeruje da tu pomaže samo jedno: odustati! Dakle, umjesto visokih očekivanja prema sebi, bolje je vjerovati unutrašnjem osjećaju. On će vas voditi ka opuštenoj zabavi.

  1. Zajednička priprema

  Pozovite svoje dijete da pomogne u odlučivanju kada su u pitanju gosti, tok i izbor torte, posebno ako to želi. Time će se dijete dodatno radovati zabavi. Odustanite od obavezujućih pozivnica, vodite se uzrastom djeteta kada je u pitanju maksimalni broj gostiju. Tematska zabava također nije obavezna – ali je interesantna ideja, posebno ako odgovara interesima djeteta, poput potrage za blagom u svemiru. Ako dijete želi samostalno izraditi pozivnice, i to je dobro, u protivnom su sasvim dovoljne pozivnice preko društvenih mreža ili mobitela.

  1. Ograničiti poklone

  Stručnjak Syllaba preporučuje: Roditeljima djece odredite maksimalnu cijenu poklona – ili općenito se izjasnite da je važno zajednički provedeno vrijeme, a ne poklon. Od šeste godine djeca samostalno mogu pripremati male poklone. Pokloni za goste također nisu neophodni, jer dijete koje slavi rođendan treba da bude u središtu dešavanja. Izuzeci su zajednički napravljeni crteži ili kolaži ili dio dekoracije, poput balona s imenima djece.

  1. Kretanje je važno

  Kretanje je uvijek dobro, posebno na početku rođendana. Tokom ljeta pogodne su vodene akcije u vrtu ili igre na igralištima. U protivnom su dobre alternative dvorane s trampolinom.

  1. Smanjiti konzumaciju šećera

  Dječiji rođendan – parada šećera? Nažalost ne, savjetuje Linda Syllaba. Naravno da je torta tu, ali istovremeno i povrće, slani pereci ili kriške s namazima. Kasnije se preporučuju jednostavni obroci poput tjestenine, pizze ili tosta – općenito danas djeca malo jedu na zabavama. Kada su u pitanju pića, dovoljan je bokal razrijeđenog soka i bokal vode. Ukoliko se neko dijete požali, jednostavno opušteno recite: „Nemamo ništa drugo.“

  1. Opušteni tok

  Mnogoj djeci dovoljna je samo igra, posebno ako se mogu igrati vani. Jednostavne ideje za igru se ipak preporučuju. Najbolje bez takmičarske pozadine i igre koje su zabavne, kaže Syllaba.

  1. Opušteno rješavajte konflikte

  A ako zabava izazove kritike? „Ostanite pribrani“, savjetuje Syllaba. „Čarobne riječi roditelja: Žao nam je (što ti se nije svidjelo)! Rado možeš nešto drugo raditi, mi ćemo nastaviti sa zabavom.“

  U slučaju konflikata među mlađima pomoći će pravila, kod starijih je intervencija potrebna tek kada se pojavi opasnost. Poziv roditelja ostaje krajnje rješenje u hitnim slučajevima.