Savršen obrok za nadolazeće proljeće.
Smuđ iz pećnice sa tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama
Super hrana – tajna je u svježim namirnicama
Sastojci za 2 osobe
- 2 tikvice
- 4 zelene šparoge
- 3 supene kašike maslonovog ulja + malo premazivanja za kalup
- 100 g borovnica
- 100 g sojinih sjemenki
- sol
- biber
- 2 filea smuđa
- 1 čajna kašika maslaca
- 2 limuna
- 1/2 svežnja kopra
- 1/2 svežnja nane
- 2 supene kašike pistacija
Priprema:
- prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Odrezati krajeve tikvica pa ih spiralnim ili običnim nožem narezati na tanke trake.
- kalup za pečenje premazati sa malo ulja pa ravnomjerno rasporediti tjesteninu od tikvica. Oprati šparoge, odstraniti zadebljane krajeve pa oguliti posebnim nožem za šparoge. U tavi zagrijati 1 supenu kašiku ulja pa peći šparoge 4 – 5 minuta. Kada se zapeku sa svih strana, dodati u tjesteninu od tikvica. Oprati borovnice i sa sojinim sjemenkama dodati u tjesteninu. Pokapati sa 2 supene kašike ulja te začiniti solju i biberom. Staviti povrće u prethodno zagrijanu pećnicu i peći 10 – 15 minuta.
- paralelno poslagati filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje te začiniti solju i biberom. Rasporediti po površini komadiće maslaca te sve pokapati supenom kašikom ulja. Izrezati limun na kriške pa ih poredati po ribi. Tako peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta.
- u međuvremenu oprati kopar, malo protresti da se osuši te sitno narezati. Također sitno narezati listiće nane i pistacije.
- izvaditi ribu i povrće iz pećnice, aranžirati na tanjiru, ukrasiti nanom, koprom i sjeckanim pistacijama te poslužiti.
Kada je o okusima riječ, već smo spremni za proljeće. Svježe šparoge se mogu naći u prodavnicama, a superfood borovnice se mogu koristiti i zamrznute.