Active Beauty
Trčanje: Zajedno je zabavnije

Trening koji više vrijedi.

Trčanje: Zajedno je zabavnije

Zajednički izbjeći lijenost: Sport u grupi je mnogo zabavniji, a učesnike obično poveže mnogo više od želje za fitnessom.

Uvijek nanovo donesemo tu odluku da svoje vrijeme kvalitetnije provedemo. Umjesto da se kod kuće izležavamo na kauču želimo nešto pokrenuti – i to najbolje sami sebe. Ali to je jednostavnije rečeno nego učinjeno, jer pored motivacije moramo pronaći i nešto drugo: odgovarajuće partnere za treniranje. Zajedničko trčanje pomaže da povećamo nivo fitnessa ali i istovremeno da proširimo vlastiti horizont. Razmjenjujući interese sa istomišljenicima vrijeme prolazi dvostruko brže – što i nije tako loše kada se radi o iscrpljujućem sportu.

Trčanje zajedno jača

Postoji toliko sastanaka za trčanje da su se u međuvremenu razvile različite struje. Trkači se sastaju ne samo da bi trčali već i zato što dijele zajedničke interese – od zaštite okoliša do svjetonazora. Prednosti su u svim grupama iste: Pronalazimo motivaciju koju smo tako dugo tražili, međusobno se podržavamo i u najboljem slučaju budimo ambiciju. Fiksno vrijeme treniranja također pomaže. Na taj način treninzi postaju fiksne tačke u kalendaru. Još jedna prednost jeste i sigurnost, posebno ako rano pada mrak. Ali mnogima zajedničko trčanje znači više od toga.

Plogging: Trčeći sakupljati otpad

Zwei Läuferinnen, die Müll in der Natur einsammeln.2016. godine u Švedskoj se rodila ideja da se ujedine sport i zaštita okoliša – iz te ideje rodio se takozvani plogging. Ime se sastavlja od švedskog „plocka upp“ (podići) i riječi jogging. Putem društvenih mreža trend se širi brzo izvan granica Švedske. Osim osjećaja da činimo nešto za sebe pomaže i činjenica da činimo nešto dobro za okoliš.

S obzirom da prilikom plogginga pravimo kratke pauze, kako bismo podigli otpad, trening je savršen za osobe koje tek započinju s trčanjem. Raznovrsnim pokretima koje činimo podizanjem otpada, istovremeno trenirano koordinaciju i stabilnost. A za druge djelujemo uzorno – i to dvojako.

Kada je Elizabeth Toth 2017. godine na Konferenciji za mir u Maleziji saznala za World Cleanup Day, globalnu akciju čišćenja, znala je da taj događaj želi dovesti i u Austriju. U proljeće 2018. godine osnovala je Green Heroes Austria. Na njihovim zajedničkim plogging sastancima svako može učestvovati. Svako za sebe odlučuje da li će trčati kratku rutu ili će tome pristupiti sportski. „Na našem prvom plogging eventu najmlađi učesnik bio je dječak od 9 godina, a najstariji gospođa od 60 godina“, priča Elizabeth Toth. „Učestvovao je i jedan učesnik u invalidskim kolicima. Kod nas je svako dobro došao.“

Sljedeći državni i internacionalni plogging event održat će se 27. aprila. Od proljeća do jeseni bit će održane zajedničke akcije čišćenja minimalno jednom mjesečno.
Sve informacije potražite na greenheroes.at.

Učiniti dobro sebi i prirodi: Kod plogginga povezani su jogging i sakupljanje otpada.

Udružena snaga žena

Pridobiti više djevojaka i žena za trčanje – to je cilj dm Ženske utrke. Ove godine 3. po redu dm Ženska utrka će biti održana 9. juna; ostaje, dakle, dovoljno vremena da se zajedno sa svojim prijateljicama pripremite.

Sastanci za trčanje prije svega potiču motivaciju. Bitno je da treninge za utrku održavate uvijek u fiksnim terminima, kako ne biste razmišljali o tome te na taj način prevariti lijenost.

Da biste imali razlog za pripremu, što prije, a najkasnije do 15.5.2019. putem web stranice www.dm-zenskautrka.ba prijavite vašu utrku: natjecateljsku na 7k ili rekreativnu na 3,5k. Više informacija o kotizaciji, pravilima prijave i učešća te o dječijoj utrci također ćete naći na navedenoj stranici utrke.

„Početnici si mogu postaviti za zadatak da prvih osam sedmica trče dva puta sedmično. Primjećujući kako se poboljšavamo dodatno će nam porasti motivacija.“

Uspjeh snagom biljaka

Da su odricanje od životinjskih namirnica i uspjeh u sportu međusobno povezani možemo zaključiti po tome što sve više sportista javno „sanjare“ o svojoj veganskoj ishrani. I u Austriji su si neki uzeli za zadatak da prošire prednosti veganske ishrane u svakodnevnici i u sportu. „Team Vegan.at“ je sportska sekcija udruženja Društvo austrijskih vegana i prvo relevantno sportsko udruženje države. Osnovano je krajem 2012. godine kako bi podržalo sportiste koji žive veganski način ishrane, da im ponudi platformu na kojoj se mogu umrežiti sa istomišljenicima i kako bi svojim postojanjem i uspjesima u sportskim takmičenjima u javnosti proširili prednosti veganskog načina života.

Sve je započelo na trkačkom sastanku vegana u Beču – u međuvremenu članovi ovog udruženja rasprostranjeni su širom zemlje, pojedini i izvan granica. Osim trčanja, udruženje nudi mnogobrojne druge vrste sporta poput biciklizma, treninga snage, boksa ili skvoša.

S obzirom da je Team Vegan.at dio udruženja atletike, triatlona i powerliftinga, sportisti mogu učestvovati u državnim, evropskim i svjetskim takmičenjima.

Sport u timu je ipak zabavniji. A ako uz to isto razmišljate, lijenost više nema šta da kaže.

Uz ovu opremu više ništa ne može spriječiti zajedničko trčanje

Obuća za trčanje: Bez odgovarajuće obuće trčanje je, naravno, nemoguće. Model ne mora biti skup, ali mora odgovarati stopalu. Stoga je najbolje da se uputite u sportsku radnju i da se posavjetujete. Mnoge radnje nude besplatno mjerenje stopala i analize trčanja. U većini slučajeva obuća za trčanje mora biti veća za pola ili cijeli broj nego inače, kako bi stopalo imalo dovoljno prostora i da nema smetnji.

Odgovarajuća odjeća: Naravno, na početku možete posegnuti za starim tajicama, ali kupovina sportske odjeće potiče motivaciju i ima smisla. Odgovarajući donji veš, majica i hlače za trčanje dio su opreme za trčanje i moraju biti prozračni, kako bi aktivno usmjeravali znoj ka vani. Za hladnije i kišovitije dane preporučuje se jakna za trčanje koja je otporna na vjetar i vodu. Čarape za trčanje zadužene su za to da obuća ne klizi i ne udara.

Savjet

Ukoliko je vani mrak, preporučuje se reflektirajuća odjeća u fluorescentnim bojama ili eventualno lampa za čelo.

Puls sat: Posebno kao početnici nekad i nije jednostavno prepoznati da li možda, za početak, pretjerujemo. Uz pomoć sata za puls jednostavnije ćemo dozirati trening i izbjeći ćemo pretjerano forsiranje.

Torbica za pojas ili sportska narukvica: Pomoću torbice za pojas ili sportske narukvice olakšat ćemo si da ne moramo nositi ruksak, a da ipak nosimo sve sa sobom. Na taj način će mobitel, ključevi i slušalice uvijek imati dovoljno mjesta.

Nadolazeće utrke: Cilj pred očima

24.03.2019. Polumaraton Graz (Austrija) – graz-halbmarathon.at
14.04.2019. Telekom Vivicitta Spring polumaraton (Mađarska) – springhalfmarathon.runinbudapest.com
26.05.2019. ASICS Austrijska ženska utrka® (Austrija) – oesterreichischer-frauenlauf.at
09.06.2019. Treća dm ženska utrka (Bosna i Hercegovina) – dm-zenskautrka.ba