Active Beauty
Regeneratori, kure i slično: Koja vrste njege je zaista potrebna?

Vaša kosa je sve, samo nije nježna i to uprkos intenzivnom njegovanju?

Regeneratori, kure i slično: Koja vrste njege je zaista potrebna?

Uprkos hranjivoj njezi kosa izgleda beživotno? Mogući uzrok toga jeste previše njege. Šta biste trebali izbjegavati i kako će vam kosa ponovo dobiti zdravi sjaj.

Sve ono što važi za njegu kože, važi i za njegu kose. Manje je više! Ukoliko je kosa beživotna većinom joj nije potrebna dodatna porcija njege, nego suprotno: pauza od svega. Iako se kosa brzo statički naelektriše a istovremeno djeluje beživotno, to je znak prekomjerne njege, kaže dm stručnjak za ispitivanje kvalitete Renate Harrer. Pitali smo šta je potrebno za pravilnu njegu kose i kada ne bismo trebali koristiti maske i regeneratore za kosu.

Njega kose: 3 znaka da ste pretjerali sa njegom kose

  1. Previše hranjivih sastojaka

Nije svakom tipu kose potrebna intenzivna njega hranjivim sastojcima. Ako je naprimjer u regeneratoru previše shea putera, a kosi je potrebno manje hidratacije, to može dovesti do preopterećenja strukture kose.

Generalno važi pravilo: Samo hemijski tretiranoj i u plavo farbanoj kosi je potrebna intenzivna njega. „Možete prilikom svakog pranja koristiti kure i maske za kosu kako bi zatvorili površinski sloj tjemena“, navodi Harrer.

Kosu oblikujte dok je još u vlažnom stanju kako bi imala prirodni sjaj. Dovoljna je upotreba regeneratora jednom sedmično. Proizvodi „Leave-In“ – proizvodi koji se ne ispiru i nanose na vlažnu kosu doprinose zatvaranju površinskog sloja tjemena.

  1. Izbjeći taloženje ostataka proizvoda

Silikoni su već duži vremenski period na lošem glasu, ali uprkos tome možemo ih pronaći u nekim proizvodima za njegu kose kao što su regeneratori i maske. Isto važi i za vještački keratin koji može popraviti beživotnu kosu, ali je istovremeno i opteretiti. O ovakvoj vrsti tretmana biste se trebali posavjetovati sa stručnjakom jer se sintetičke tvari s vremenom talože u kosi i čine je beživotnom.

  1. Neki sastojci isušuju kosu

Ukoliko je kosa suha, uprkos intenzivnoj njezi, uzrok mogu biti pojedini sastojci u proizvodima kao i upotreba aparata na bazi toplote za stiliziranje kose. Jedan od takvih sastojaka jeste glicerin koji se nalazi u mnogim proizvodima. U malim količinama veže za sebe vodu, a u većim dovodi do isušivanja kose. Harrer savjetuje: „Obratite pažnju prilikom kupovine šampona na sastojak „Sodium Laureth Sulfate“. Ovi tenzidi pospješuju pjenušanje šampona, ali prevelika količina istih može isušiti kosu. Detaljnije obratite pažnju na sastojke proizvoda, a navedeni sastojci ne bi trebali biti na listi pri samom vrhu.

Pravilna njega kose koja je prekomjerno njegovana

Kako tijelu, tako je i kosi ponekad potrebna detoksikacija, naročito onda kada je jasno da pretjerujemo s njegom. Kako bi kosu oslobodili od ostataka proizvoda, preporučuje se upotreba šampona za dubinsku njegu. Deep Cleansing ili Clarifying šamponi dubinski čiste kosu i tjeme od običnih šampona.

Na ovaj način je moguće čak izvući i silikone iz kose. Međutim, zbog svog intenzivnog djelovanja ne bi se trebali koristiti previše često. Poslije pranja kose ovim šamponima potrebno je nanijeti laganu, hidratantnu njegu kako bi se zatvorio površinski sloj tjemena.