Jedni su pošteđeni, a drugi strepe od nje prije svakog sljedećeg putovanja automobilom: mučnina je nepoželjan saputnik. Ali koji su njeni stvarni uzroci?

Stručnjaci mučnine na putovanju nazivaju i bolešću putovanja. Pokreti s relativno sporim promjenama smjera, posebno pokreti naginjanja i njihanja, obično izazivaju mučninu. Kada se automobil trza, brod se ljulja ili avion naginje, sistem za ravnotežu putnika vrlo precizno percipira te podražaje kretanja. Organ za ravnotežu, koji se nalazi u unutarnjem uhu, radi kao libela. Ako primijeti da se položaj tijela mijenja, javlja tu informaciju mozgu. Ali ako oči istovremeno šalju mirnu sliku – kao što je unutrašnjost vozila - dolazi do sukoba među čulima: informacije se ne uklapaju, a rezultat su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i povraćanje.

Savjet 1: protiv mučnine kod djece: gledanje prema naprijed

Djeca bi uvijek trebala gledati ispred sebe dok se voze. U tom slučaju dječije sjedalice postavljene suprotno od smjera vožnje nisu preporučljive. Najbolje je ako oboljelo dijete sjedi na sredini stražnjeg sjedišta i ima jasan pogled prema naprijed tako da može gledati u daljinu. Roditelji mogu skrenuti djetetovu pažnju na planine, drveće, vjetroturbine, mostove ili životinje koje pasu, zato što gledanje u horizont ili u udaljeni nepomični predmet pomaže kod bolesti kretanja.

Savjet 2: dobra ventilacija

Što je zrak u vožnji s djecom bolji i svježiji, to je djetetu koje pati od mučnine ugodnije. Zato je preporučljivo temeljito provjetriti unutrašnjost automobila i češće praviti pauze od vožnje kako biste došli do daha. Pušenje u automobilu dok su djeca u vozilu trebalo bi u cjelosti biti zabranjeno.

Savjet 3: lagani, suhi zalogaji

Varaju se oni koji misle da je prazan želudac garancija otpornosti na mučninu. Prije polaska na put bolje je nešto lagano prezalogajiti, a tokom cijelog puta grickati suhe zalogaje kao što su pereci, štapići ili toster. Od pića se preporučuju negazirana voda, kamilica ili komorač.

Savjet 4: posebna žvakaća guma

Ako se bez obzira na primjenu svih ostalih mjera pojavi mučnina, starijoj djeci od tri i više godina mogu pomoći posebne žvakaće gume. Sadrže aktivne sastojke koji prigušuju stimulaciju centra za povraćanje u mozgu. Ako je djetetu posebno loše, pedijatar može propisati lijekove za suzbijanje mučnine - ali uvijek ih treba uzimati s oprezom.

Savjet 5: homeopatija kao podrška

Specijalist holističke medicine, Harriet Dobrowolsky, preporučuje sljedeće djeci koja pate od bolesti putovanja:

  • Cocculus indicus često se koristi kod bolesti kretanja i mučnine uzrokovane kretanjem. Mučnina može biti praćena vrtoglavicom i osjećajem iscrpljenosti. Ako dijete pomiče glavu, simptomi se mogu pogoršati.
  • Nux vomica može biti od pomoći ako je mučnina uzrokovana prejedanjem, lošim prehrambenim navikama ili stresom. Simptomi mogu uključivati mučninu, žgaravicu i osjećaj nadutosti (možda čak i napuhan stomak).
  • Tabacum se često preporučuje kada je mučnina praćena jakom vrtoglavicom, hladnim znojem i blijedim tenom.

Općenito, homeopatsko liječenje kvalificirani homeopat uvijek treba prilagoditi pojedinoj osobi.

Dobro je znati

Ako djeca pate od mučnine na putovanjima, učinkovito je odvratiti im pažnju, ali ne knjigom, tabletom ili pametnim telefonom: gledanje u neki predmet može pojačati simptome mučnine. Bolja opcija su muzičke i radijske predstave, zajedničko pjevanje i igranje igara, kao što je „Vidim nešto što ti ne vidiš“ ili „Pakujem kofer“.