Active Beauty
Hajrudin Šišić – Odlazak u dm prodavnicu je moj ritual

Intervju

Hajrudin Šišić – Odlazak u dm prodavnicu je moj ritual

Hajrudin Šišić poznato je ime kod svih food entuzijasta. Njegove slastice izazivaju zazubice a zbog poprlično jednostavnih jela, rijetki su koji nisu pokušali rekreirati neko. Posebnu čar u tome izazivaju i, slobodno možemo reći, savršene fotografije koje odično jelo čine još boljim. U posebnom, novogodišnjem razgovoru Hajrudin, rođeni Zeničanin, nam otkriva kako je zanimanje stomatologa zamijenio kuhinjom. Uhvatili smo na novogodišnjem druženju za medije u dm dialogicumu, u pauzi pravljenja personaliziranih pralina za goste.
 
Hajrudin je stomatolog po struci, ali apsolutni svi ga poznaju po najukusnijim jelima koje pravi. Kako se desila ta promjena, i zašto?

Kulinarstvo i društvene mreže su bili moj hobi, a uporedo sa studijem stomatologije razvili su se u posao. Ne mogu reći da postoji određeni prelomni trenutak u kojem se desila ta promjena. Oba zanimanja su imala moju jednaku pažnju i brigu, ali, nakon studija, kuhanje i kreiranje sadržaja na društvenim mrežama je prevagnulo. Iako na prvi pogled djeluju kao dva drastično različita zanimanja, studiranje na Stomatološkom fakultetu mi je pomoglo da razumijem i naučim kako ljudski organizam funkcioniše te kako prema tome prilagoditi ishranu. Upravo zbog toga, nastojim da svi recepti koje kreiram imaju notu zdravog. Tako da, iako različite tematike – uspio sam pronaći nešto zajedničko za oba polja interesovanja.
 
Da li nekad poželiš napustiti kuhinju i vratiti se u ordinaciju?

Ne, svaki posao nosi svoje izazove i zadatke. Naravno da se svi, pa samim time i ja, tokom određenom perioda života tražimo kroz posao i pitamo – da li je ovo pravi izbor? Iako je stomatologija veoma plemenit posao kroz koji na direktan način pomažeš ljudima da budu bolje i da se osjećaju bolje, uvidio sam da mnogo više mogu doprinjeti tako što ću se baviti kreiranjem sadržaja za društvene mreže. Unutrašnji osjećaj je ponekad teško objasniti – ali kada on kaže to je to, onda je to zaista to. Čvrsto sam uvjeren u poruku – prati svoje snove! Zbog toga ću da radim na ostvarenju tih snova i uživam u trenucima koje to putovanje donosi.


Šta za tebe predstavlja odlazak u dm prodavnicu?

To je moj mali ritual. Tip sam osobe koji prije kupovine obavezno pravi spisak potrebnih sitnica za dom i sve ostalo što mi je potrebno. Pravljenje spiska mi je garancija da ću pronaći sve što mi je potrebno. Naravno, neizostavan dio za mene je dmBio kutak, koji mi je i omiljeni. Osim izbora iz širokog asortimana, znam i da zbog ideje koja stoji iza dmBio znam da će ručak sigurno biti ukusan. Posvećenost ekološki prihvatljivom i odgovornom organskom uzgoju pravi osjetnu razliku u okusu mog ručka.


Bliži se vrijeme praznika, kada svi jedva čekamo stolove pune delicija. Šta će Hajrudin spremati ovih praznika?

Još nisam u potpunosti odlučio šta će se sve pripremati za praznike, ali sam siguran da će biti kuglice od lješnjaka i javorovog sirupa te mediteranske bruskete sa pesto sosom. Vrlo vjerovatno ću pripremiti i čokoladni kuglof sa narandžama, nakon čega će biti i dovoljno slastica. Ostaje još samo da odlučim šta će to biti glavno jelo i zvijezda praznične trpeze.
 

Za one koji u prazničnu atmosferu ulaze pomalo nespremni i nemaju ideju šta pripremiti, možeš li podijeliti s nama nekoliko last minute savjeta šta pripremiti?

Naravno! Kroz odrastanje i porodična okupljanja mi je ostala navika da se uz svaki ručak prvo servira supa ili čorba. Tako da bih predložio paradajz čorbu od crvene leće koja će uz dodatak limuna i peršuna sigurno sve članove porodice i goste osvježiti. Kako kod mene jelo ne može završiti bez makar nešto malo slatkog, predložio bih upravo prethodno spomenute čokoladne kuglice koje se pripremaju od lješnjaka, kakaa u prahu i javorovog sirupa. Nećete požaliti 😊