Active Beauty
Horchata: 2 jesenska recepta za kultni napitak
Vrijeme čitanja: min
Ugodni jesenski napici

Horchata: 2 jesenska recepta za kultni napitak

Kultni napitak horchata potiče iz španskog govornog područja, ali je postao nezaobilazan i kod nas. Objašnjavamo koliko je ovaj napitak zapravo zdrav te predstavljamo različite načine pripreme i posluživanja.

Odakle dolazi popularni napitak horchata?

Popularni napitak horchata izvorno potiče iz južnog španskog grada Valencije, gdje je poznat pod nazivom „Orxata de Xufas“, što znači mlijeko od tigrovog oraščića. Također je vrlo popularan u Meksiku, gdje se naziva „Horchata“ i uglavnom se priprema s rižinim mlijekom. Napitak se obično temelji na biljnim sastojcima (poput bademovog mlijeka), bez alkohola je i može se, po želji, pripremiti i s kafom.

Kako se horchata najbolje pije?

U Španiji i Meksiku horchata se uglavnom poslužuje hladna s kockicama leda, jer su u tim zemljama temperature veći dio godine vrlo visoke, pa se horchata konzumira kao osvježavajući napitak. Za ugodnu jesensku atmosferu može se pripremiti i topla.

Je li horchata zdrava?

Ako je pripremate sami i pazite da ne dodate previše šećera, horchata može biti zdrav izvor energije. Međutim, treba je konzumirati umjereno. Koliko je horchata zdrava, ovisi o načinu pripreme:

  • Horchata s mlijekom od tigrovog oraščića: originalna verzija iz Valencije sadrži željezo, kalcij i magnezij. Vlakna pozitivno djeluju na crijevnu floru, a vitamin E ima antioksidativni učinak. Ova varijanta čak djeluje kao beauty-booster zahvaljujući biotinu koji je dobar za kožu i kosu.
  • Horchata s rižinim mlijekom: važno je koristiti rižu iz organskog uzgoja i prije pripreme temeljno je isprati vodom. Ova meksička varijanta nije niskokalorična niti posebno bogata hranjivim tvarima.
  • Horchata s bademovim mlijekom: bademovo mlijeko je niskokalorično (osim ako nije dodano previše šećera!), sadrži nezasićene masne kiseline (korisne za snižavanje holesterola) i ima antioksidativna svojstva zahvaljujući visokom udjelu vitamina E.

1. Recept: horchata od rižinog mlijeka

Sastojci:

  • 200 g dugog zrna riže (npr. dmBio)
  • 1 l vode
  • 1 štapić cimeta
  • agavin sirup (npr. dmBio)
  • mljeveni cimet (npr. dmBio)
  • opcionalno: 1 štapić cimeta za dekoraciju

Priprema:

  1. Stavite 200 g riže u cjedilo i dobro isperite.
  2. U loncu zagrijte pola litre vode, zatim isključite ringlu i sklonite lonac s vatre.
  3. Dodajte opranu rižu i štapić cimeta. Pokrijte lonac poklopcem i ostavite da odstoji osam sati.
  4. Nakon toga izvadite štapić cimeta i sadržaj lonca prebacite u blender. Dodajte još pola litre vode i blendajte dok smjesa ne postane tekuće konzistencije.
  5. Smjesu procijedite kroz cjedilo i tečnost sakupite u lonac.
  6. Zagrijte tečnost i ulijte je u čašu otpornu na toplotu (ili šolju).
  7. Na kraju zasladite agavinim sirupom po želji i pospite mljevenim cimetom.

Opcionalno: ukrasite štapićem cimeta.

2. Recept s kafom: horchata latte s bademovim mlijekom

Sastojci:

  • kafa (espresso)
  • bademovo mlijeko (npr. alpro)
  • bourbon vanilin šećer (npr. dmBio)
  • rižin sirup (npr. dmBio)
  • mljeveni cimet (npr dmBio)
  • opcionalno: 1 štapić cimeta za dekoraciju

Priprema:

  1. Pripremite espresso u čaši otpornom na toplotu (ili šolju).
  2. U malom loncu zagrijte bademovo mlijeko i dodajte ga espressu.
  3. Umiješajte kašiku bourbon vanilin šećera i malo rižinog sirupa.
  4. Na kraju pospite mljeveni cimet.

Opcionalno: ukrasite štapićem cimeta.

saznajte više o zamjenama za mlijeko na dm.bih.

Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.