Limunski kolač bez pečenja:

Lagano, osvježavajuće, jednostavno – čisti ljetni užitak!

Šta vam je potrebno:

  • 250 g keksa s maslacem
  • 70 g omekšalog maslaca
  • 100 g limunovog soka
  • 200 g soka od narandže
  • 20 g gustina (škrobnog brašna)
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g jogurta
  • 500 g krem sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 paketić bourbon vanilin šećera (npr. dmBio )
  • naribana korica dva limuna
  • 15 g instant želatina

Dodatno:

  • kriške limuna
  • listići mente

Priprema:

1. Priprema podloge od keksa
Za podlogu kolača, keks od maslaca stavite u vrećicu za zamrzavanje i zdrobite ih valjkom za tijesto ili ih usitnite u blenderu dok ne dobijete mrvice. Maslac lagano otopite u lončiću. Zatim dodajte zdrobljene kekse u otopljeni maslac i dobro promiješajte. Smjesu rasporedite po dnu okruglog kalupa za torte i čvrsto utisnite.

2. Priprema limunskog preljeva
Za preljev od limuna, u malom loncu zagrijte limunov sok, sok od narandže, gustin, šećer i prstohvat soli te lagano prokuhajte. Kada se smjesa zgusne, maknite je s vatre i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite kremu za cheesecake.

3. Priprema kreme za cheesecake
U zdjelu dodajte jogurt, krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer, naribanu koricu dva limuna i instant želatin. Sve dobro izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu zatim stavite u frižider na 20 minuta.

4. Završetak i dekoracija
Kremu za Cheesecake ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa i zagladite špatulom. Zatim prelijte limunski preljev preko kreme i lagano nagnite kalup kako biste ga ravnomjerno rasporedili. Kolač bez pečenja pokrijte i stavite u frižider na najmanje 4 sata – idealno preko noći. Po želji ukrasite kriškama limuna ili listićima mente i poslužite. Vaš limunski ljetni san je spreman!