Active Beauty
Ljetne salate: 3 lagana recepta za ljetne dane
vrijeme čitanja: min
Toliko svježine!

Ljetne salate: 3 lagana recepta za ljetne dane

Ljeto je savršeno vrijeme kada možemo zaboraviti na teške obroke i posvetiti se svježim ljetnim salatama. Sljedeće tri kreacije unose živost u zdjelu za salatu.

Recepti za tri ukusne ljetne salate

Salata od cvekle s kozjim sirom, orasima i pestom od bosiljka

Šta vam je pritom potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

• 40 g prženih pinjola
• 2 češnja bijelog luka, krupno nasjeckana
• 50 g bosiljka
• 50 g parmezana
• oko 150 ml + 4 kašike maslinovog ulja
• so
• biber
• 3 kašike oraha
• 2 kašike šećera
• kašika slatkog senfa
• kašika balzamičnog octa (npr. dmBio)
• 100 g rolade od kozjeg sira
• 500 g cvekle, prethodno kuhane

Priprema:

1. Priprema pesta
Pinjole, bijeli luk, bosiljak, parmezan i maslinovo ulje izmiksajte dok ne dobijete pastu grublje teksture. Pesto začinite solju i biberom.

2. Karameliziranje oraha
Orahe pržite u tavi bez dodavanja ulja. Posipajte ih šećerom i soli. Kada šećer počne topiti, promiješajte i prebacite na tanjir da se sve ohladi.

3. Priprema dressinga i sjeckanje ostalih sastojaka salate
U zdjeli pomiješajte slatki senf s 3 kašike maslinovog ulja, balzamičnim octom, soli i biberom. Karamelizirane orahe grubo nasjeckajte. Kozji sir narežite na kockice ili izmrvite. Cveklu ocijedite i narežite na kockice.

4. Raspodjela dressinga po salati
Cveklu stavite u zdjelu i marinirajte s dressingom. Preko cvekle rasporedite kozji sir i orahe te sve prelijte pestom od bosiljka.

Ako pesto stavite u staklenke i prelijete s po 1 kašikom maslinovog ulja, može se čuvati u frižideru otprilike mjesec dana.

Salata Kritharaki s kockicama halloumija

Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

  • 100 g tjestenine Kritharaki
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 kašika balzamičnog octa
  • 2 kašike limunovog soka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • 1 crvena paprika
  • 150 g cherry paradajza
  • 1/4 svježe salatne krastavce
  • 1 mini glavica rimske salate
  • šaka rukole
  • 100 g maslina
  • 1 crveni luk, narezan na tanke kolute
  • 250 g halloumija, narezanog na kockice

Priprema:

1. Kuhanje tjestenine i priprema dressinga
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju u slanoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohladi. Za pripremu dressinga ogulite bijeli luk i zgnječite ga u mužaru. Dodajte ocat, limunov sok, 3 kašike ulja, malo bibera i soli te sve dobro promiješajte.

2. Sjeckanje povrća i miješanje s dressingom
Papriku i krastavac narežite na kockice, paradajz prepolovite, rimsku salatu narežite na trakice. Prema potrebi usitnite rukolu. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte papriku, krastavac, rimsku salatu, rikolu, masline i luk s pripremljenim dressingom.

3. Priprema halloumija
Kockice halloumija dobro osušite i pržite u tavi s malo ulja na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.

4. Posluživanje salate
Na salatu rasporedite kockice halloumija. Posipajte biberom i odmah poslužite.

Hrskava salata od krompira s krastavcima i rotkvicama

Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

  • 400 g malih krompira
  • 1–2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • 1 krastavac
  • 1 luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 6 rotkvica
  • ½ vezice peršuna
  • ½ vezice kopra
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g jogurta
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika bijelog vinskog octa

Priprema:

1. Kuhanje, gnječenje i pečenje krompira
Krompire operite i skuhajte u slanoj vodi. Zagrijte rernu na 200 °C. Krompire rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i lagano ih zgnječite čašom. Prelijte ih maslinovim uljem, premažite kistom te posolite i pobiberite. Pecite u rerni 40–50 minuta dok ne postanu hrskavi.

2. Sjeckanje povrća i začinskog bilja
Za to vrijeme krastavac, luk i bijeli luk narežite na sitne kockice. Rotkvice narežite na tanke ploške. Peršun i kopar sitno nasjeckajte.

3. Priprema dressinga i miješanje s povrćem
U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt, senf, bijeli vinski ocat, so, biber i nasjeckano začinsko bilje. Dodajte nasjeckano povrće i sve dobro promiješajte.

4. Posluživanje krompira s ostatkom salate
Salatu od kiselog vrhnja, krastavaca i rotkvica poslužite u zdjeli uz hrskavi krompir.

Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.