Ljetne salate: 3 lagana recepta za ljetne dane
Ljeto je savršeno vrijeme kada možemo zaboraviti na teške obroke i posvetiti se svježim ljetnim salatama. Sljedeće tri kreacije unose živost u zdjelu za salatu.
Recepti za tri ukusne ljetne salate
Salata od cvekle s kozjim sirom, orasima i pestom od bosiljka
Šta vam je pritom potrebno: 
Sastojci za 4 porcije: 
• 40 g prženih pinjola 
• 2 češnja bijelog luka, krupno nasjeckana 
• 50 g bosiljka 
• 50 g parmezana 
• oko 150 ml + 4 kašike maslinovog ulja 
• so 
• biber 
• 3 kašike oraha  
• 2 kašike šećera 
• kašika slatkog senfa 
• kašika balzamičnog octa (npr. dmBio) 
• 100 g rolade od kozjeg sira 
• 500 g cvekle, prethodno kuhane 
Priprema:
1. Priprema pesta 
Pinjole, bijeli luk, bosiljak, parmezan i maslinovo ulje izmiksajte dok ne dobijete pastu grublje teksture. Pesto začinite solju i biberom. 
2. Karameliziranje oraha 
Orahe pržite u tavi bez dodavanja ulja. Posipajte ih šećerom i soli. Kada šećer počne topiti, promiješajte i prebacite na tanjir da se sve ohladi. 
3. Priprema dressinga i sjeckanje ostalih sastojaka salate 
U zdjeli pomiješajte slatki senf s 3 kašike maslinovog ulja, balzamičnim octom, soli i biberom. Karamelizirane orahe grubo nasjeckajte. Kozji sir narežite na kockice ili izmrvite. Cveklu ocijedite i narežite na kockice. 
4. Raspodjela dressinga po salati 
Cveklu stavite u zdjelu i marinirajte s dressingom. Preko cvekle rasporedite kozji sir i orahe te sve prelijte pestom od bosiljka. 
Salata Kritharaki s kockicama halloumija
Šta vam je potrebno: 
Sastojci za 4 porcije: 
- 100 g tjestenine Kritharaki
- 1 češanj bijelog luka
- 1 kašika balzamičnog octa
- 2 kašike limunovog soka
- 4 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 1 crvena paprika
- 150 g cherry paradajza
- 1/4 svježe salatne krastavce
- 1 mini glavica rimske salate
- šaka rukole
- 100 g maslina
- 1 crveni luk, narezan na tanke kolute
- 250 g halloumija, narezanog na kockice
Priprema:
1. Kuhanje tjestenine i priprema dressinga 
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju u slanoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohladi. Za pripremu dressinga ogulite bijeli luk i zgnječite ga u mužaru. Dodajte ocat, limunov sok, 3 kašike ulja, malo bibera i soli te sve dobro promiješajte. 
2. Sjeckanje povrća i miješanje s dressingom 
Papriku i krastavac narežite na kockice, paradajz prepolovite, rimsku salatu narežite na trakice. Prema potrebi usitnite rukolu. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte papriku, krastavac, rimsku salatu, rikolu, masline i luk s pripremljenim dressingom. 
3. Priprema halloumija 
Kockice halloumija dobro osušite i pržite u tavi s malo ulja na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana. 
4. Posluživanje salate 
Na salatu rasporedite kockice halloumija. Posipajte biberom i odmah poslužite. 
Hrskava salata od krompira s krastavcima i rotkvicama
Šta vam je potrebno: 
Sastojci za 4 porcije: 
- 400 g malih krompira
- 1–2 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 1 krastavac
- 1 luk
- 1 češanj bijelog luka
- 6 rotkvica
- ½ vezice peršuna
- ½ vezice kopra
- 100 g kiselog vrhnja
- 100 g jogurta
- 1 kašika senfa
- 1 kašika bijelog vinskog octa
Priprema:
1. Kuhanje, gnječenje i pečenje krompira 
Krompire operite i skuhajte u slanoj vodi. Zagrijte rernu na 200 °C. Krompire rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i lagano ih zgnječite čašom. Prelijte ih maslinovim uljem, premažite kistom te posolite i pobiberite. Pecite u rerni 40–50 minuta dok ne postanu hrskavi. 
2. Sjeckanje povrća i začinskog bilja 
Za to vrijeme krastavac, luk i bijeli luk narežite na sitne kockice. Rotkvice narežite na tanke ploške. Peršun i kopar sitno nasjeckajte. 
3. Priprema dressinga i miješanje s povrćem 
U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt, senf, bijeli vinski ocat, so, biber i nasjeckano začinsko bilje. Dodajte nasjeckano povrće i sve dobro promiješajte. 
4. Posluživanje krompira s ostatkom salate 
Salatu od kiselog vrhnja, krastavaca i rotkvica poslužite u zdjeli uz hrskavi krompir.
 
                             
                