Jednostavan kolač za Majčin dan: mamin novi favorit!
Torta od svježeg sira s hrskavom podlogom
Ovaj jednostavan kolač možete pripremiti unaprijed, a neće oduševiti samo mamu!
Šta vam je potrebno:
- maslac za podmazivanje kalupa
- 250 g piškota
- 120 g otopljenog maslaca
- 450 g jagoda
- 1 kašičica limunovog soka
- 5 listova želatina
- 400 g vrhnja za šlag
- 250 g svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 pakovanje vanilin-šećera (npr. dmBio)
Kako pripremiti kolač:
1. Priprema podloge za kolač
Kalup za tortu (promjera 24 cm) lagano namastite maslacem po rubovima, a dno obložite papirom za pečenje. Piškote usitnite u kuhinjskom mikseru, pomiješajte s otopljenim maslacem i smjesu utisnite u kalup, ravnomjerno pokrivajući dno do rubova. Pokrijte i ostavite u frižideru 30 minuta dok se podloga ne stvrdne.
2. Priprema pirea od jagoda
Operite 300 g jagoda, uklonite peteljke i usitnite ih s limunovim sokom u pire. Pire stavite u lonac, dodajte želatin i uz stalno miješanje kuhajte dok ne zavrije. Neka smjesa kuha barem dvije minute. Prebacite je u zdjelu i ostavite da se ohladi.
3. Miješanje pirea s vrhnjem i svježim sirom
Operite 50 g jagoda, uklonite peteljke i narežite ih na kriške ili kockice. Vrhnje za šlag istucite u čvrst šlag. U drugoj zdjeli izmiksajte svježi sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. U kremu od sira umiješajte mlaki pire od jagoda, a zatim lagano dodajte istučeni šlag.
4. Punjenje kreme i dekoracija kolača
Kremu ulijte u kalup s podlogom, poravnajte površinu i ostavite u frižideru 3–4 sata. Ostatak jagoda s peteljkama rasporedite na sredinu kolača kao dekoraciju. Prema želji, za dodatnu hrskavost, možete dodati sušene kriške jagoda ili komadiće zdrobljenog bezea.
Trebate li dodatnu inspiraciju za kreativne poklone za Majčin dan? Ove ideje su ručno izrađene. Budući da lijepa čestitka ne smije nedostajati, ovdje možete pronaći vodič za izradu DIY-čestitke.