Popečci od kus kus-a i tikvica s umakom od kiselog vrhnja
Umjesto salate, kus kus poslužujemo u obliku popečaka. Ovi popečci jednostavno se pripremaju, a mogu se pripremiti i unaprijed. Dodatni plus za porodični sto: popečci su ukusni i za velike i za male.
Popečci od couscousa i tikvica
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 400 ml povrtnog temeljca (npr. dmBio)
- 400 g kus kus-a (npr. dmBio)
- so
- biber
- 2 kašike maslinovog ulja + maslinovo ulje za prženje (npr. dmBio)
- 2 tikvice
- 1 vezica peršuna
- 2 jaja
- 2 čaše kiselog vrhnja
- 1 češanj bijelog luka, nasjeckan
Priprema:
1. Začinite couscous i ostavite ga da nabubriZakuhajte povrtni temeljac. Kus kus začinite solju i biberom te prelijte vrućim temeljcem. Ostavite kus kus da nabubri 10 minuta. Viljuškom ga omekšajte i dodajte 2 kašike maslinovog ulja.
2. Nasjeckajte tikvice i pomiješajte s kus kus-om
Tikvice narežite na sitne komadiće, a peršun sitno nasjeckajte. Narezane tikvice i peršun dodajte kus kus-u zajedno s jajima te sve dobro promiješajte.
3. Pripremite umak od kiselog vrhnja
Kiselo vrhnje pomiješajte s bijelim lukom i začinite solju i biberom.
4. Oblikujte popečke i ispržite ih
Smjesu od kus kus-a, tikvica i jaja rukama oblikujte u ploške i pržite na maslinovom ulju dok ne postanu zlatnosmeđi. Nakon prženja stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja. Poslužite s umakom od kiselog vrhnja.
Također ukusno: poslužite popečke kao prilog uz ljetne salate.
Popečke možete jednostavno pripremiti i u rerni. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i pecite na 200 °C (gore/dolje).