Recept za juhu od kestena: jednostavna i postupna priprema
Muškatni oraščić, poriluk i pitomi kesten – ovaj ukusno kremasti recept za juhu od kestena savršen je za hladne dane i pravi zimski klasik.
Recept za juhu od kestena:
Sastojci:
- 250 g krompira
- 200 g poriluka
- 1 velika bijela glavica luka
- 1 češanj bijelog luka
- 250 g kestena (kuhanog i oguljenog)
- malo ulja za prženje
- 100 ml bijelog vina
- 2 kašike goveđe supe (u prahu ili kocka)
- 600 ml vode
- muškatni oraščić
- so, biber, čili pahuljice
- prstohvat cimeta
- 200 ml vrhnja za šlag
- šaka svježeg peršuna (sitno nasjeckanog)
Priprema:
1. Pripremite povrće Za supu od kestena prvo ogulite krompir i narežite ga na kockice. Operite poriluk, a zatim ga zajedno s lukom i bijelim lukom sitno nasjeckajte.
2. Kuhanje povrća
Pripremljeno povrće s kestenima kratko popržite na malo ulja u velikom loncu. Zatim podlijte bijelim vinom i goveđom supom otopljenom u vodi. Začinite muškatnim oraščićem, solju, biberom, čili pahuljicama i prstohvatom cimeta. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
3. Miksanje supe i završni dodaci
S pomoću štapnog miksera usitnite supu dok ne postane kremasta. Dodajte vrhnje za šlag, svježi peršun za dodatnu aromu – i vaša kremasta supa od kestena je spremna!
isprobajte i naš recept za vegansku supu od brokule!