Recept za juhu od kestena:

Sastojci:

  • 250 g krompira
  • 200 g poriluka
  • 1 velika bijela glavica luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 250 g kestena (kuhanog i oguljenog)
  • malo ulja za prženje
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 kašike goveđe supe (u prahu ili kocka)
  • 600 ml vode
  • muškatni oraščić
  • so, biber, čili pahuljice
  • prstohvat cimeta
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • šaka svježeg peršuna (sitno nasjeckanog)


Priprema:

1. Pripremite povrće
Za supu od kestena prvo ogulite krompir i narežite ga na kockice. Operite poriluk, a zatim ga zajedno s lukom i bijelim lukom sitno nasjeckajte.
2. Kuhanje povrća
Pripremljeno povrće s kestenima kratko popržite na malo ulja u velikom loncu. Zatim podlijte bijelim vinom i goveđom supom otopljenom u vodi. Začinite muškatnim oraščićem, solju, biberom, čili pahuljicama i prstohvatom cimeta. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
3. Miksanje supe i završni dodaci
S pomoću štapnog miksera usitnite supu dok ne postane kremasta. Dodajte vrhnje za šlag, svježi peršun za dodatnu aromu – i vaša kremasta supa od kestena je spremna!