Active Beauty
Energetsko čišćenje: Praznično čišćenje prema Feng Shui

Ako se želimo ugodno može nam pomoći umjetnost Feng Shui.

Energetsko čišćenje: Praznično čišćenje prema Feng Shui

Miris prazničnih keksića. Zapaljene svijeće i uprkos tome ne osjećate prazničnu atmosferu. Ko želi da osjeti čari praznika potrebno je da u svoja četiri zida stvori poseban ugođaj, a to može najbolje postići uz Feng Shui.

Pokloni su sporedna stvar, ono što je je tokom praznika posebno jeste čarobna atmosfera.  Onaj topli osjećaj udobnosti i radosti koji osjećamo u svom domu je ujedno i mjesto iz kojeg crpimo energiju. Pravila prema Feng Shui pomažu upravo u stvaranju te atmosfere, a pritom ćemo i uživati u čistoći u naša četiri zida.

Fengh Shui: Pravila za dobru energiju

Feng Shui je stara teorija učenja o harmoniji života iz Dalekog istoka koja stvara balans između ljudi i njihove okoline. Feng Shui se ne manifestuje samo u pravilnom rasporedu namještaja i dekoracije u stanu, nego i na sitnicama koje često ne vidimo, ali ih energetski itekao osjećamo. Djeluje apstraktno? Može biti. Činjenica je da upravo za vrijeme praznika osjećaji igraju veliku ulogu. Isprobajte ove Feng Shi strategije.

Praznična čarolija uz Fengh Shui: Na ovaj način ćete napraviti energetsko čišćenje kuće

Pospremanje: Urednost vani = urednost unutra

Nered stvara osjećaj stresa. To je poznato svakome ko se nalazi među gomilom starih časopisa, neopranog veša i kolekcijom lego kockica te pokušava razbistriti svoje misli.

Nered je možda najveći neprijatelj praznične euforije. Zbog toga je potrebno da prije praznika detaljno pospremite kuću i odvojite stvari koje vam više nisu potrebne.  Oslobodite se stvari i stvorite mjesta za dobru energiju i naravno oslobodite prostor za čišćenje.

Čišćenje: Na ovaj način funkcioniše „Wellness čišćenje“

Čišćenje je smaranje? Ne! Čišćenje nas čini ponosnim. Kada je stan čist, osjećamo se ponovo svježe.  A sam put ka tome se može izvesti na jednostavan način. Pustite si prazničnu muziku, zračite stan i što je najvažnije – dajte si vremena. Prema Feng Shui radite temeljito, ali priuštite si male pauze s čajem i keksićima, jer će čišćenje na taj način biti pravi ugođaj. Obećavamo.

Poseban savjet: Počastite se novim priborom za čišćenje. Svježe spužve i sredstva za čišćenje s liepim mirisnim notama nas najviše motivišu.

Zračite, zapalite osušeno bilje, namirišite: Stvorite dobru klimu

Prema Feng Shui se stari konflikti, stres i brige mogu se osjetiti u zraku. Stoga je potrebno zapaliti osušeno bilje kako bi se stvorila bolja atmosfera. Šta još pomaže: Redovno zračenje daje stanu bukvalno rečeno vjetar u leđa.

Kako ne bi bilo samo svježe, nego i mirisno,  potrebne su određene arome. Dokazano je da mirisi preko nosa dospijevaju do mozga i stvaraju emocije. Tako naprimjer miris tamjana, sandalovine ili vanilije djeluju umirujuće – i s razlogom spadaju u praznične mirisne note. Mali savjet: Mirisne svijeće s posebnim prazničnim mirisnim notama kao i eterična mirisna ulja možete pronaći u dm prodavnicama.

Svjetlost: Manje može biti više

Lampe ne služe samo za osvjetljenje prostora, nego mogu poslužiti kao “optičko grijanje”. Indirektna svjetlost prije svega stvara ugodan, topao osjećaj. Za više prazničnog ugođaja potrebno je odreći se svih stropnih lampi koje stvaraju jaku svjetlost. Za lijepu atmosferu poigrajte se sa decentnim svjetlom stolnih i stojećih lampi (ne zaboravite prebrisati prašinu – možeto to brzo!). Pritom važi: Manja svjetlost = više ugođaja. Blaga svjetlost svijeće također odiše mirom.

Boje i dekoracija: Praznični ukrasi u četiri zida

Prema Feng Shui kod praznične dekoracije je bitno jedno: ujednačena kombinacija boja. Boje stvaraju emocije. To je poznato i zapadnjačkoj nauci prema eksperimentima gdje su slijepe osobe svoj boravak u prostorijama koje su tematski uređene u određenoj boji kasnije mogli razlikovati na osnovu svojih emocija. Boje djeluju na naša čula i našu volju.

Pronađite svoju omiljenu boju za praznično ukrašavanje i obratite pažnju na dekoraciju stana kako bi boje bile usklađene. Što je odabir boja ujednačeniji, time će biti i blaži za naše pogled, a samim tim i na cijelo biće

Ne pretjerujte: Za udobnost nije potrebno mnogo

Stres doprinosi neudobnosti u svom domu. Pravi praznični ugođaj može biti samo ako niste u grču. Prema Feng Shui je riječ o neometanom protoku energije koji nastaje tek onog trenutka kada ste sa svojom okolinom osjećate kao jedno. I ne, ne trebate si stvarati pritisak. Niko ne mora dekorisati ili uraditi energetsko čišćenje da bi se osjećao dobro.

Možda previše dekoracije znači i previše obaveza? Nakon dugog radnog dana nema baš svako elana za ukršavanje jelke ili pečenje keksića. Nikakav problem. Možda ćete uz malo organizacije pronaći potrebni mir.  Možda ćete za praznično dekorisanje svog doma osjetiti radost i jedva čekate da osjetite miris cimeta i tamjana?

Činjenica je: Osluškujte svoj unutarnji glas i tako ćete najbolje saznati koji su vam sastojci potrebni za lični praznični ugođaj. Osluškujte!