Active Beauty
Farbanje obrva: Četiri stvari koje trebate znati

Prije farbanja obrva neophodno je da znate ove činjenice.

Farbanje obrva: Četiri stvari koje trebate znati

Boy Brows ili Power-Brows: Kako god ih nazvali, naglašene i izražajne obrve apsolutno su u trendu. Ako vam priroda nije podarila pogodan oblik obrva, istom svakako sami možete pripomoći – tako što ih ofarbate.

Tretmani obrva danas su sastavni dio svakodnevnice. Stoga, ukoliko ne želite iste samostalno tretirati, profesionalci vam uvijek mogu pomoći. Kako god se odlučili, mi vam prije toga dajemo odgovore na ključna pitanja.

Četiri činjenice koje trebate znati prije farbanja obrva

 

Kada farbati obrve
Ako ste nezadovoljni trenutnom bojom vaših obrva ili vam je dosadilo jutarnje korigovanje istih olovkom, rješenje je dugotrajnija boja na obrvama. Ono što je dodatni plus: Obrve imaju kratke dlačice i redovno opadaju odnosno brzo rastu nove – stoga redovno farbanje neće biti problem.

Kako pronaći odgovarajuću boju
Neovisno da li plava, smeđa ili crvena: Boja obrva ne bi trebala previše odudarati od vaše prirodne boje kose – izuzev ako svjesno želite postići veliki kontrast. Posebno kada je u pitanju svijetloplava kosa, za obrve se preporučuju maksimalno dvije nijanse tamnije od boje kose, kako bi se postigao prirodni rezultat. Kod smeđe kose se ne može mnogo pogriješiti, ipak biste se i u ovom slučaju trebali orijentisati prema boji kose.

Koliko često farbati obrve
U zavisnosti od toga kada ofarbate obrve i koliko brzo nove dlačice rastu. Ukoliko duže boravite na plaži i izloženi ste suncu, boja će brže izblijediti nego tokom zime. U biti bi boja trebala trajati tri sedmice.

Koliko traje proces farbanja
Neovisno da li kod frizera, u kozmetičkom studiju ili kod kuće: Farbanje obrva ne oduzima mnogo vremena – a ono zavisi od sastojaka ali i željenog rezultata odnosno intenziteta boje. Općenito farbanje obrva ne bi trebalo trajati duže od 5-10 minuta. Savjet: Obrve čupajte tek nakon farbanja, jer će se boja u protivnom uvući u otvorene pore.